Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

THE ACOUSTIC RAUŠ BAND A CAFÉ LA MAŇANA

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
13. 1.
Pátek

20:00

restaurace Harcovna

Pátek 13. ledna 2006 - 20.00 hodin - restaurace Harcovna

THE ACOUSTIC RAUŠ BAND - Valašské Meziříčí
CAFÉ LA MAŇANA - Valašské Meziříčí

V létě 1997 vzniká ve Valašském Meziříčí nová hudební skupina Rauš na jejímž počátku stojí kytarista Radek Koutný, který právě opouští kultovní M&Ž. Vrchol skupiny přichází o pět let později, kdy Rauš koncertuje společně s irskými The Frames a následovně nahrává v srpnu 2003 ve složení Radek Koutný, Jiří Petřek a John Janečka debutové album Šrámy které vychází v listopadu 2003 u Indies records. Nahrávka vzniká v režii Roba Bochnika a Glena Hansarda z The Frames. Na sklonku roku 2004 opouští skupinu Rauš bubeník John Janečka, za kterého se nepodaří najít náhradu a kapela se na čas rozpadá. Radek Koutný, jak napovídá i poslední píseň na albu Šrámy, čím dál víc tíhne ke klidnějším lyrickým skladbám v akustickém podání. Proto oslovuje na jaře 2005 vynikajícího akordeonistu Romana Vavříka, který současně působí v hudební skupině Docuku a zkušeného bubeníka Tomáše Borovičku, který za bicí poprvé usedl v devíti letech, aby tak odstartoval svou hudební dráhu nejprve v taneční skupině Spektrum, kde působil dvacet let a posléze ve Valašském Bigbendu, divadle Schod a skupině DDP. V tomto složení; akustická kytara, akordeon, bicí a s pozměněným názvem se veřejnosti poprvé představil Acoustic Rauš Band společně s hostujícím kytaristou Martinem Knorem z M&Ž na letošním hudebním festivalu Valašský Špalíček. Melancholicky zasněné, ale i syrově drásající hudební výpovědi postavené na přehledných textech o chvílích, které se už nemusí opakovat, tvoří kontrast spontánních koncertů tohoto folkrockového tria.

Café la Maňana - popová káva s jazzovým aroma je z Valašského Meziříčí. Jak už to tak bývá, muzikanti mají docela neradi jakákoli žánrová zařazení. Docela vtipné se nám ale zdálo heslo, které nám dal náš kamarád grafik na plakát: Popová káva s jazzovým aroma. Tato hláška dost vystihuje o co vlastně jde. Většina členů kapely určitým způsobem inklinuje k jazzu. Občas ve zkušebně, zejména s Danem a Lukášem, pořádáme takové nezávazné jamy. Taky vymeteme kdejaký jazzový koncert nebo i větší jazzové festivaly. Jazz všichni posloucháme i doma a bylo by záhadou, kdyby se jeho vlivy nějak neodrazily v naší tvorbě. Ve skladbách se občas objeví nějaký akordický jazzový postup a alespoň jeden z nástrojů si zahraje sólo. Kompozice jsou od jazzového schématu vzdáleny, z tohoto hlediska se jedná spíš o kávu popovou nebo, chcete-li, písničky. Jsou charakteristické dívčími vokály, rytmickou kytarou, melodiemi saxofonu a kvalitním spodkem, což v muzikantské hantýrce znamená soulad basy s bicími. Některé naše skladby jsou funkové a taneční, jiné jsou více postaveny na harmonii a mají soulovější zvuk.Texty si píšeme sami nebo spíš samy - holky. Gábi píše i české i anglické texty, já (Iva) píšu jen ty anglické. Hrajeme už asi 8 let. Začínali jsme koncerty ve Valmezu a okolí, postupně jsme si ale zahráli ve všech větších městech severní i jižní Moravy. V červnu 2002 Café la Maňana vystoupila jako předkapela irských Frames na festivalu Valašský Špalíček. Dále jsme zahráli před Silvií Josifoskou, Holmes Brothers, -123 minut a celou řadou dalších českých kapel. Dne 16. 8. jsme naživo zahráli v Dobrém ránu z ČT z Moravy a Slezska. V březnu 2003 Maňana natočila první demo Otvíráme! ve studiu "Unart" ve Slavičíně. V březnu 2005 jsme v tomtéž studiu natočili regulérní desku s názvem "Kolo od podzimu" obsahující osm skladeb a jeden bonus track z demosnímku Otvíráme. Album "Kolo od podzimu" je průřezem tvorby kapely za poslední dva roky. V dubnu letošního roku o nás natočil David "Havran" Spáčil experimentální hudební a pocitový dokument, který zachycuje nejrůznější podoby Café la Maňany a také záběry vzniklé během příprav nového CD ve studiu.

Hrajeme v sestavě: Gábina Zelinková (altsaxofon, zpěv), Iva Korgerová (klávesy, zpěv), Dan Hasalík (kytara), Martin Maloš (baskytara) a Lukáš Vaculík (bicí).

Vstupné v předprodeji: 70,- Kč, na místě: 90,- Kč. Předprodej vstupenek probíhá od 3. ledna v T klubu, v Hudebninách, v trafice HEJ a v knihkupectvích Lukas a Plejáda.