Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

VČELLI - VIOLONCELLOVÉ TRIO

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
25. 4.
Úterý

19:00

ZUŠ

Úterý 25. dubna 2006 - 19.00 hodin - ZUŠ

VČELLI

Helena Velická - violoncello
Kristina Poláková - violoncello
Lucie Minaříková - violoncello

Netradiční seskupení 3 půvabných violoncellistek spolupráci zahájilo v roce 2004.

Inspiraci čerpá z palety děl vážné hudby, ale stejně tak i jazzu, evergreenových a populárních melodií i z tvorby světoznámé skupiny Apocalyptica, kterou členky tria interpretují sobě vlastním - žensky jemným a zároveň energicky dravým způsobem hry, aniž by opustily tradiční hodnoty české violoncellové školy, jíž byly během studií ovlivněny skrze společného dlouholetého učitele MgA. Jana Páleníčka.

Helena Velická - hru na violoncello studovala na Pražské konzervatoři, kterou absolvovala v roce 1999. Již během studia pravidelně vystupovala v různých hudebních seskupeních a žánrech - interpretka soudobé hudby, členka folkové kapely J. Březíka, spolupráce se souborem starých lidových nástrojů aj. Účastnila se mnoha celostátních i mezinárodních soutěží, např. Hradec nad Moravicí (3. cena), Duškova soutěž (2. cena), Lietzen/Rakousko (čestné uznání). Jako vítězka celostátní soutěže mladých violoncellistů sólově vystoupila ve Dvořákově síni Rudolfina. Během studia byla školou vyslána na dvouměsíční kurz na Wesleyan University/USA. Absolvovala několik mistrovských kurzů a pětkrát Mezinárodní Letní Akademii v Pommersfelden/Německo, naposledy jako koncertní mistr orchestru. V loňském roce zvítězila v konkurzu na půlroční studijní pobyt v Dublinu/Irsko, kde kromě studia také úspěšně koncertovala. V současné době rozšiřuje své hudební vzdělání studiem sbormistrovství na Karlově Univerzitě v Praze. Aktivně se věnuje sólové a komorní hře, doma i v zahraničí.

Kristina Poláková - narodila se a studovala hru na violoncello v Praze - Pražskou konzervatoř u prof. Viktora Moučky a prof. Jana Páleníčka, Akademii múzických umění u prof. Daniela Veise. Své interpretační umění zdokonalovala na mezinárodních mistrovských kurzech ve slovenských Piešťanech (Michail Chomicer, Daniel Schafran) a v italské Sieně na Academia musicale Chigiana (Mischa Maisky), kde obdržela stipendium. Již v době studií se úspěšně účastnila různých soutěží - mj. Mezinárodní Heranova violoncellová soutěž, rozhlasová soutěž Concertino Praga (čestné uznání v r. 1988), Celostátní soutěž konzervatoří (2. cena - v r. 1989), mezinárodní soutěž Krystofa Pendereckého v oboru komorní hudba (titul laureáta v r. 2000). Působila jako koncertní mistr v mezinárodním orchestru Europera. Natočila celou řadu rozhlasových nahrávek jako sólistka i komorní hráčka. Koncertovala v mnoha zemích Evropy, USA, Japonsku a Jižní Americe. V současné době je zástupcem koncertního mistra v orchestru Virtuosi di Praga.

Lucie Minaříková - hře na violoncello se začala učit v 7 letech v ZUŠ v Mladé Boleslavi. Již v dětském věku se úspěšně zúčastňovala soutěží ZUŠ v sólové, komorní i orchestrální hře. Spolupracovala s mnoha interprety z různých žánrových oblastí hudby. Obor violoncello vystudovala na Pražské konzervatoři u prof. Jana Páleníčka. Své umění zdokonaluje na interpretačních kurzech zaměřených jak na sólovou, tak na komorní i orchestrální hru. Absolvovala kurzy orchestrální hry např. pod taktovkou Adama Klemense, Ondřeje Kukala ad., kurzy barokního violoncella u Jennifer Morsches (Velká Británie), semináře u Jiřího Bárty, Daniela Veise, Pietera Wispelweye (Holandsko). V rámci studií koncertovala na mnoha místech hl. města, mj. v Sukově i Dvořákově síni Rudolfina. Vystupovala na různých místech Evropy (Německo, Francie, Švýcarsko). V oblasti folk-rockové a taneční hudby působila také jako autorka hudby a profi-zpěvačka. Nyní se věnuje především komorní hudbě ve violoncellovém triu Včelli. Jako violoncellistka byla členkou doprovodné kapely Roda Stewarta, s nímž vystupovala ve Španělsku a Portugalsku v rámci jeho evropského turné Local Crew 2005.

Vstupné v předprodeji: 90,- Kč, na místě: 110,- Kč. Předprodej vstupenek probíhá od 11. dubna v T klubu a knihkupectví Lukas a Plejáda.
Mediálním partnerem je TV Beskyd a Spektrum Rožnovska.