Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

JAN KOŘÍNEK & GROOVE FEATURING EB DAVIS

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
19. 5.
Pátek

20:00

restaurace Harcovna

Pátek 19. května 2006 - 20.00 hodin - restaurace Harcovna

JAN KOŘÍNEK & GROOVE featuring EB DAVIS

Bluesový koncert

Ačkoliv je jméno JAN KOŘÍNEK & GROOVE poprvé registrováno v listopadu roku 2000, historie skupiny sahá až do roku 1995. Tehdy se totiž poprvé setkávají Jan Kořínek a americký kytarista Rennie Trossman. Rennie (nar.1953) přijel do Čech z Chicaga a ve svém novém domově sestavil kapelu, složenou převážně z dalších, v Praze domestikovaných zahraničních muzikantů. V roce 1995 se kapela pod názvem The Next Generation chystala na evropské turné se zpěvákem Lorenzo Thompsonem. Na poslední chvíli však odřekl svou účast baskytarista. Tehdejší bubeník skupiny, Jaromír Pavelka, náhodou viděl hrát na baskytaru Jana Kořínka a na základě svého dojmu jej do TNG angažoval. Během následujícího turné se Kořínek v kapele usadil a stal se právo platným členem. Zároveň se Kořínek začal více zdokonalovat ve hře na svou novou, velkou lásku Hammondovy varhany. Když pak přijel Lorenzo Thompson podruhé tvořilo kapelu TNG pouze trio - Trossman, Pavelka a Kořínek, střídající baskytaru a hamondky. Sestava skupiny se však neustále měnila. V letech 1995 až 1998 se odehrála spousta koncertů. V říjnu 2000 je realizováno úspěšné turné se zpěvákem Ebem Davisem. V rámci této úspěšné šňůry je kapela "nasazena" do finále mezinárodního festivalu Blues Alive v Šumperku. S koncem roku pak kapela mění svůj název na Jan Kořínek and Groove. Rok 2001 je pro kapelu zatím nejúspěšnějším - do Čech se dvakrát podívá Lorenzo Thompson, třikrát Eb Davis (který s kapelou natočil CD "I Write the Checks"), kapela hraje další turné se Sharon Lewis a samozřejmě koncertuje se svým instrumentálním programem. V únoru 2002 dochází v sestavě Groovu k důležité personální změně - odchází Rennie Trossman, nedlouho před turné se zpěvákem a saxofonistou Monty Watersem. V sestavě Groovu ho nahrazuje Jiří Hokeš. Během roku 2002 si pak skupina zahrála ještě s Lorenzo Thompsonem, Eb Davisem, Charlie Sawyerem a Sharon Lewis.

Americký zpěvák Eb Davis se narodil roku 1945 v arkansaském Elaine, vyrůstal ovšem v jednom z hlavních bluesových center Memphisu, kde přičichl k tehdy modernímu "soul-blues" zejména v podání Bobbyho Blanda a Juniora Parkera, kteří se stali jeho hlavními vzory. "Ve čtrnácti jsem se začal učit na kytaru, ale jak jsem chodil po klubech, viděl jsem, že žádného instrumentalistu holky neobdivují tolik jako sólové zpěváky. A tak jsem kytaru odložil a stal se frontmanem - kvůli holkám," vysvětluje Davis typicky pobluesmansku svou muzikantskou specializaci. Na konci 60. let přesídlil Davis do New Yorku, kde zformoval svou první kapelu The Soul Groovers, věnující se módní soulové hudbě, se kterou natočil v roce 1969 první album Get Your Business Straight. Hubená 70. léta, válcovaná v černé hudbě diskem, prožil Davis mj. i po boku hvězd typu Wilsona Picketta či Isaaka Hayese, než se na začátku 80. let podobně jako řada dalších bluesmanů rozhodl přesídlit do Evropy, která paradoxně bluesovou hudbu přijímala s otevřenou náručí takřka nepřetržitě. Pro různé evropské i americké labely natočil dlouhou řadu alb (jedno z posledních This Woman, The Devil And Me je výsledkem Davisovy spolupráce se slavnými foukačkáři Careym Bellem a Johnnym Marsem, sjezdil přes 70 zemí světa a v posledních letech je jeho pozice stále silnější opět i na americké scéně, o čemž svědčí skvělá hodnocení jeho desek i koncertů v tisku.

Vstupné v předprodeji: 110,- Kč, na místě: 130,- Kč. Předprodej vstupenek probíhá od středy 3. května v T klubu a knihkupectví Lukas a Plejáda.