Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

17. VALAŠSKÉ FOLKROCKOVÁNÍ

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
19. 8.
Sobota

17:00

Amfiteátr Na Stráni

Sobota 19. srpna 2006 - 17.00 hodin - amfiteátr Na Stráni ve Valašském muzeu v přírodě

17. VALAŠSKÉ FOLKROCKOVÁNÍ

Multižánrový festival.

Za přispění firem: Deza, CS Cabot, Remak, Pivovar Radegast, Mertrade, AGH, B-mobil, ON Semiconductor, Dobiáš, Grafia Nova, Vitrum, JETImodel, BRISTON security a Elinex Electric. Mediální partner: Spektrum Rožnovska, TV Beskyd a Radio Apollo. Spolupracující organizace: Valašské muzeum v přírodě Rožnov p. R.

Tato akce je finančně podpořena z Fondu kultury Zlínského kraje.

Vystoupí:

  • SHOENFELT
  • KAREL BABULJAK a kapela SNOO
  • SANTY Y SU SON DE CUBA - Kuba
  • PRECEDENS a BÁRA BASIKOVÁ
  • THE PLASTIC PEOPLE OF THE UNIVERSE
  • B.S.P. - Ota Balage, Kamil Střihavka, Michal Pavlíček
  • HYPNOTIX

Uvádí: Karel Prokeš

SHOENFELT

Shoenfelt je mezinárodně zkušená skupina, která hraje v klubech a na festivalech v Čechách, Německu, Řecku, Slovensku, Švýcarsku, Ukrajině, Rakousku, Maďarsku a Dánsku. Autorem písní je Phil, ale kapela spolupracuje jako demokratická jednotka a vzájemné dynamické ovlivňování mezi všemi čtyřmi hudebníky jsou nedílnou součástí výsledného zvuku. Phil je ovlivněn americkou gotickou literární tradicí. Ta čerpá z Edgara Allana Poea a dalších spisovatelů detektivek, jako byl třeba Jim Thompson. Philovy texty se často přibližují až biblickému jazyku. Je v nich ale černý, někdy až šibeniční smysl pro humor.

Členové kapely: Phil Shoenfelt - zpěv, kytara; Pavel Cingl - housle, kytara, mandolína; Pavel Krtouš - baskytara; Jaroslav Kvasnička - bicí, percuse.

KAREL BABULJAK a kapela SNOO

Kapela Snoo je opravdu jenom snem. Je jako obláček nad vaší dýmkou. Nemůžete ji uchopit, použít ani se jí vyhnout. Říká se, že ty, kteří v ní hrají, lze těžko zastihnout, ale když jste s nimi, není snadné se jich zbavit...

Členové kapely: Karel Babuljak - kytara, zpěv, band leader; Arnošt Hanf - klávesy, zpěv; Dyzy Kouda - trumpeta, bcg. vocal; Láďa Sosna - bicí, percuse; Jára Kára - kontrabas; Tomy Blek - saxofon, klarinet, píšťalky.

SANTY Y SU SON DE CUBA - Kuba

Vítěz v kategorii hudebních skupin Prague Latin Awards 2005. Všichni členové kompaktní kubánské kapely SANTY y su Son de Cuba dodávají tvorbě souboru osobitost a neopakovatelnost, jejich společným jmenovatelem je cit pro rytmus a tanec, schopnost bavit se maximálně uvolněně a s prožitkem. Kapela hraje známé salsové rytmy, zejména však vlastní originální písničky v latinskoamerických a afro rytmech. V jejich hudbě se prolíná celá řada stylů - salsa, merengue, guanguanco, vallenato, afro, timba, cha cha cha a další.

Členové kapely: Santiago Jiménez Smith - kytara, tres, zpěv; Maria Victoria Calero - flétna, zpěv, malé perkuse; Mario Salsita - baskytara, zpěv; Mandy Valdés - perkuse, bongas, conga; Pedro - piano, malé perkuse, zpěv.

PRECEDENS a BÁRA BASIKOVÁ

Bára Basiková a skupina Precedens se k sobě hodili už v počátku 80. let. Éterický, dekadentně romantický hlas Báry Basikové zapadal do stylizovaných hudebních kulis, jež šéf kapely Martin Němec i tehdejší zpěvák Jan Sahara Hedl vystavěli kolem melodických písní. Basiková zpívala nějakou dobu i v kapele Stromboli Michala Pavlíčka, počátkem 90. let s Němcem načas vstoupili do popu jako Basic Beat. Nyní se Bára Basiková vrací na palubu Precedensu. A funguje to znovu a dobře. Album Aurora vyvolává atmosféru z počátku minulého století, dobu šílených romantiků a revolucí. Špičkově stylizovaný pop, plný nadhledu, patosu i hravosti.

Členové kapely: Martin Němec - textař a hudební skladatel, klávesy; Bára Basiková - zpěv; Tadeáš Věrčák - kytara ; Mira Turek - bicí; Adam Stivín - basa; Pavel Nedoma - klávesy.

THE PLASTIC PEOPLE OF THE UNIVERSE

The Plastic People Of the Universe vznikli v roce 1968 a jejich tvorba, ovlivněná v začátcích zejména americkými Velvet Underground, Captainem Beefheartem či Frankem Zappou se stala během doby jednou z nejoriginálnějších na nejen české rockové scéně. Skupina se nedala přimět k ústupkům a kompromisům z tehdejším režimem, což je připravilo o profesionální licenci a přivádělo stále více komplikací s úřady. Po celou dobu si skupina udržela jasnou uměleckou vizi a hudebně se vyvíjela k nezaměnitelnému výrazu, který si získal uznání po celém světě, kam se jejich nahrávky často dobrodružnými konspiračními cestami dostávaly.

Členové kapely: Josef Janíček - keyboard, zpěv, Jiří Kabeš - viola, zpěv, Vratislav Brabenec - sax, zpěv, Joe Karafiát - kytara, zpěv, Ludvík Kandl - bubny, zpěv, Eva Turnová - basová kytara, zpěv, Ivan Bierhanzl - akustická basa.

B.S.P. - Ota Balage, Kamil Střihavka, Michal Pavlíček

Legendární super-seskupení devadesátých let B.S.P. (Balage, Střihavka, Pavlíček), ohlásilo na letošní sezónu oficiální comeback. Toto seskupení, vydalo v roce 1992 své první album (Ota Balage for Kamil Střihavka by assistance Michal Pavlíček-Bonton Music), které bylo v podstatě autorským počinem O. Balage a celé bylo natočeno v angličtině. I Don't Know se pak stalo jednou z nejhranějších skladeb u nás. Veleúspěšné turné k tomuto albu a následných 6 nominací Gramy, dalo vzniknout jedné z nejúspěšnějších kapel devadesátých let. V roce 1994 vydává B.S.P. další úspěšné album (Michal Pavlíček for Kamil Střihavka by assistance Ota Balage-Sony Bonton Music). Tentokrát bylo natočeno v češtině a obsahuje takové hity, jako: "Holka čapni draka, Hvězdný pták, či megahit Země vzdálená! V roce 1996 B.S.P. naposledy vyráží na "Turné v modrém" (s Lucií Bílou jako hostem) a ohlásí "dočasné" pozastavení činnosti. Po dlouhých 7 letech se skupina vrací na rocková pódia.
 

HYPNOTIX

Historie kapely Hypnotix začíná v pražské čtvrti Nusle v roce 1988. Základní ideou nově vzniklého projektu byla od jeho počátku fuze transformovaných hypnotických rytmů a paternů s jazzovou a rockovou improvizací hudebníků. Tato v té době jamsessionová parta zněla o to zajímavěji, že frontmanem souboru byl vždy umělec pocházející ze země mimo vliv angloamerické kultury. Od roku 2001 se datovala spolupráce s bengálským zpěvákem Mohsinem Mortabou, který prošel klasickým studiem indických zpěváků. Pro rok 2005 přišla Hypnotix s dalším kompletně novým projektem: "Where the Spirit Lives". Hlavním protagonistou a frontmanem se stal zpěvák a specialista na africké rytmy Ego. L. Din, který se na české klubové scéně objevil nejprve jako trumpetista, perkusista a zpěvák ve skupinách Dunumba, Hermakouti a Načeva. V novém projektu Hypnotixu je Ego. L. Din integrován nejen jako zpěvák, ale také jako specialista na západoafrické rytmy. Skupina se tak vrací ke svým kořenům z počátku 90. let, kdy transformace afrických rytmů do moderní taneční hudby byla jedním z hlavních zdrojů inspirace.

Členové kapely: Ego L. Din - vokály, africké bubny; Milada Ditrichová - bicí, percuse; Michal Ditrich - baskytara, kontrabas; Přemek Urban - klávesy; Vladimír Keicher - kytary.

Změna programu vyhrazena.

Vstupné v předprodeji: 140,- Kč, na místě: 160,- Kč, děti: 60,- Kč. Předprodej vstupenek probíhá od 1. července v T klubu, knihkupectví Lukas a v Informačním centru Valašského království.