Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

SLET BUBENÍKŮ

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
8. 10.
Neděle

19:00

Společenský dům

Neděle 8. října 2006 - 19.00 hodin - sál Společenského domu

SLET BUBENÍKŮ

I letos se na českých pódiích představí pestrá směsice hudebníků různých stylů i hudebního vnímání. Čeští špičkoví hudebníci se potkají na jednom pódiu s muzikanty z Austrálie, Kanady a Japonska.

První ročník Sletu bubeníků proběhl v roce 2002 z iniciativy Pavla Fajta a Romka Hanzlíka (agentura AMP). Na počátku byla jednoduchá idea: Pozvat na jedné straně přední české invenční bubeníky, na straně druhé renomované zahraniční hudebníky z různých žánrů, kultur a různého vnímání hudby na týdenní tvůrčí dílnu a iniciovat tak vytvoření unikátního uměleckého díla - společné kompozice, jejíž výsledkem je živý koncert, přístupy k tvorbě navodit jiskřivou tvůrčí atmosféru a následně ji přenést na pódium. Výsledek tohoto prvního Sletu byl fenomenální. Obecně bývá také skoro pravidlem, že vidět profesionální muzikanty zapojené v projektu, který jim dovoluje vyskočit z vlaku rutinní obživy (jakkoli by bylo zbytečné obviňovat zúčastněné z uměleckého rutinérství) a zcela se oddat kouzlu okamžiku, bývá zážitkem. Zde to platilo dvojnásob; už kvůli tomu, že před prvním veřejným vystoupením bylo jen pár dní na sezkoušení programu. Skloubení schopnosti maximální improvizace s maximální kázní a ohleduplností k ostatním na pódiu zavdalo na maximální dojem. Ti, kdo byli přítomni této neřízené i obdivuhodně ukázněné spoušti rytmů, mohli hovořit o zážitku srovnatelném s atmosférou kmenových rituálů, ryzím kontaktu se samotnou prapodstatou hudby. Euforie po prvním Sletu, doživovaná ještě dlouho po skončení nadšenými ohlasy diváků (kdesi v archivech ČT se nachází i jedinečný záznam koncertu z krápníkové jeskyně v Moravském krasu), dala podnět k významnému posunu. Z původní myšlenky jednorázového setkání bubeníků se vyklubal nápad opakovat tuto mystickou seanci každoročně. Slet bubeníků tak vstupuje již do 5. ročníku. Každoročně se schází jiná sestava bubeníků a vznikají stále nové skladby. Vydavatelství Indies před rokem 2CD zaznamenaného výtečného koncertu z Laterny Magiky. Pavel Fajt, umělecký vůdčí duch Sletu bubeníků upřesňuje: "Mým úkolem je vytvořit jednoduchý koncept a dosáhnout během několika hodin, které jsou před koncertem určeny na zkoušku, relaxovaný, veselý a chápající tým. Inspirací se stanou mj. prostory, kde se koncert koná, jeho akustika a atmosféra, stejně jako celkové hraní ovlivní komunikace s diváky." Celkem se na pódiích rozezní dle odhadu Pavla Fajta jedna až dvě tuny nástrojů - bicích souprav, činelů, mnoha etnických bubnů a elektroniky. Základ hudebního materiálu vznikne na čtyřdenním setkání již tradičně v Českém Šumperku v Jizerských horách, kde slovy Pavla Fajta "pozvaným hráčům nezbývá nic jiného než častým a hlasitým bubnováním vytvářet pocit domova". Koncert v blízké Smržovce také turné zahájí. Slet bubeníků je pořádán agenturou A.M.P. s podporou hlavního města Praha, Ministerstva kultury České republiky a města Smržovka.

Pavel Fajt - drums, dholl, voice
Miloš Vacík - congas, timbales, djembé, berimbau, caxixi, pandeiro, agogo-bells, repeniq, apito, brasilian and cuban percussions, voice
Alan Vitouš - Log drums, bougarabou,darbuka, djembe, kalimba
David Koller - drums
Mohamed Bangoura - percussions (Austrálie)
Ondřej Smeykal (didjeridoo)
Yumiko (vocal - Japonsko)
Roman Holý (kb)
Ephraim Goldin percussions (Kanada)

Mediálním partnerem Sletu bubeníků je týdeník Reflex

Vstupné v předprodeji: 120,- Kč, na místě 150,- Kč. Předprodej vstupenek probíhá v T klubu, v Hudebninách a v knihkupectvích Lukas a Plejáda.