Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

CIGÁNSKÉ MELODIE

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
7. 11.
Úterý

19:00

ZUŠ

Úterý 7. listopadu 2006 - 19.00 hodin - ZUŠ

CIGÁNSKÉ MELODIE

ROMAN JANÁL - baryton
KAREL KOŠÁREK - klavír

Karel Bendl - Vítězslav Novák - Antonín Dvořák - Johannes Brahms.

Velice frekventovaným a nosným námětem romantického umění v 19. století byli Cikáni, optikou tehdejší umělecké generace viděni jako etnikum milující svobodu, národ nespoutaně temperamentní a s živelným vztahem k přírodě. Zvláště pro hudební skladatele bylo velkou inspirací jejich přirozené hudební nadání, barvitost písňových melodií a jejich široký náladový rozptyl od melancholicky milostně roztoužených, přes furiantsky zpupné až k opojně tanečním projevům vášně a radosti ze života. Cikánské inspirace oslovily i čtyři středoevropské skladatele, z nichž tři čeští (Bendl, Dvořák a Novák) se shodně inspirovali touž Heydukovou básnickou sbírkou s názvem Cigánské melodie. Brahmse zase nenechala chladným německá verze původně maďarských lidových textů s cikánskou tematikou. Jak se romantičtí velikáni s lákavou látkou vypořádali, můžeme posoudit z nejnovějšího studiového výkonu barytonisty Romana Janála za citlivého doprovodu klavíristy Karla Košárka.

Vstupné v předprodeji: 100,- Kč, na místě: 120,- Kč. Předprodej vstupenek probíhá od 24. října v T klubu a knihkupectví Lukas a Plejáda.

Mediálním partnerem je TV Beskyd, Spektrum Rožnovska. Koncert je finančně podpořen firmou ON Semiconductor. Koncert vážné hudby v rámci KPH.