Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

OBČAN N

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
24. 1.
Středa

19:00

Společenský dům

Středa 24. ledna 2007 - 19.00 hodin - Společenský dům

OBČAN N

DIVADLO SCHOD - Valašské Meziříčí

Hrát u nás divadlo nebylo nikdy snadné a není to snadné ani dnes. Už jenom sehnat potřebné peníze bývá většinou docela zapeklitý problém. Ale když jsme s hraním divadla teprve začínali, tak peníze problémem nebyly, protože tehdy každé divadlo fungovalo pod nějakou organizací nebo institucí a ta se úplně o všechno, včetně peněz, postarala. Dokonce se starala i o to, jakou hru má to její divadlo hrát a aby to náhodou nepopletla, byly tu ještě instituce další, které se z moci úřední schvalováním textů her zabývaly. U divadel klasických to nebyl zas tak velký problém, ty si vybíraly z her, které pro ně byly vydávány, ale pro divadlo Schod a divadla jemu podobná, která hrála své vlastní hry, hry nevydané a neschválené, to problém byl. Stačil jeden telefonát nebo dopis na příslušný úřad a rázem bylo po hraní. I my jsme museli několikrát z repertoáru stáhnout hru, s jejímž hraním jsme sotva začali, ač je to neuvěřitelné, jen dvě hry nám zakázali už po přečtení textu, tedy dřív, než jsme je hrát začali. Tou první byla hned naše první hra Good by Jimmy a tou druhou byla o deset let později hra Občan N. Když jsme se o dvě desítky let později chtěli tuto hru hrát a znovu jsme si ji přečetli, zjistili jsme, že v dnešní době už není třeba být tak revoluční, ale jinak je ta hra hratelná i dnes. Pouze jsme ubrali pár moudrostí a přidali pár vtipů a veselých scének, aby bylo veselo. Nová verze hry je tedy přesně taková, jakou si doba žádá, tedy taková, abychom se jejím hraním my i diváci hlavně bavili a neřešili problémy, které vyřešit nemůžeme a nezatěžovali tím diváky.
A aby diváci věděli, oč ve hře vlastně jde, napsali jsme jim to do tohoto programu. Občan N je vlastně Napoleon Bonaparte, který na ostrově Svaté Heleny vzpomíná na některé zajímavé pasáže ze svého života tak živě, že je s ním mohou prožít i diváci. Jeho vzpomínání začíná už v dobách, kdy byl poručíkem dělostřelectva a miloval Desirée Claryovou, a jde sále dál, k jeho sňatku s Marií Josephinou Tascherovou, ke jmenování císařem a k porobení skoro celé Evropy. A nakonec k tomu, jak se mu ta Evropa vzepřela a poslala ho na Elbu a po Waterloo na Svatou Helenu, kde skončil jako její vězeň.
Pochopitelně, že jako u všech her Schodu jsou i v této hře hezké písničky, ba dokonce je jich tam tentokrát o poznání víc než ve hrách předešlých, pochopitelně je jako u her dřívějších podobnost postav naší hry s postavami historickými čistě náhodná a vyskytuje se tam i několik postav, jejichž předlohy by jste v historii těžko hledali, neboť tam nikdy nebyly. A pochopitelně přijde na konci hry okamžik, kdy se dozvíte, že všechno je úplně jinak než vás učili v dějepise i než jsme vám celý večer hráli. Ale jak to vlastně je se dozvíte až na představení, to tady neprozradíme.

Hrají: Ivana Bublíková, Terezka a Stanislav Fojtů, Milan Knápek, Zdenka Miklová, Martin Pavelka, Libuše Rapantová, Petr Střílka, Richard Šimčík, Olga Tomečková, Lubomír Vrátník Jiří J. Vymětal a Jiří B. Vymětal.

Text: Josef Fabián.

Vstupné s místenkou: 60,- / 70,- Kč. Předprodej vstupenek probíhá od 10. ledna v T klubu a knihkupectví Lukas.