Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

MIKOLÁŠ CHADIMA a MCH BAND - Praha, AKUSTIK RAUŠ - Valašské Meziříčí

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
23. 3.
Pátek

20:00

restaurace Harcovna

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázek

Pátek 23. března 2007 - 20.00 hodin - restaurace Harcovna

MIKOLÁŠ CHADIMA a MCH BAND - Praha
AKUSTIK RAUŠ - Valašské Meziříčí

Zkratka MCH v názvu kapely (byla založena v roce 1982), tvořena iniciálami jejího zakladatele a vedoucího, skladatele, saxofonisty, kytaristy a zpěváka MIKOLÁŠE CHADIMY (*1952 v Chebu). V 70. letech hrál v alternativních rockových skupinách Elektrobus, Kilhets a Classic Rock'n'Roll Band. V roce 1976 se stal členem významné kapely Extempore, kterou od roku 1978 do roku 1981 vedl. MIKOLÁŠ CHADIMA po dlouhá léta patří k nejinspirativnějším, nejinvenčnějším a nejméně konformním tvůrcům na československé rockové scéně. V letech 1974-1989 sporadicky hrál, jak na koncertech oficiálních (Pražské jazzové dny 1974-79), tak na ilegálních.
Kvůli své umělecké a politické činnosti (od r.1979 signatář Charty 77) byl perzekuován Státní bezpečností a jinými orgány. Bylo mu znemožněno cestovat do zahraničí (od roku 1972 do roku 1989), s dvěma výjimkami v roce 1981, kdy se ho tajná policie pokusila přimět k emigraci. Tehdy zahrál v Londýně za doprovodu členů kapel This Heat, The Work, Henry Cow a Art Bears (Chrisa Cutlera, Tima Hodkinsona, Micka Hobbse a Charlese Bullena) vrcholný program skupiny Extempore Velkoměsto. Než mu byl pas opět odebrán stihlo Extempore ještě miniturné po Maďarsku, kam je jako své hosty pozvala tehdejší maďarská super skupina Hobbo Blues Band. Byl často zván na západ i na východ, ale až do roku 1989 mu komunistické úřady vycestovat nedovolily. Ačkoli byla kapela Extempore vyhlášena časopisem "Jazz - bulletin současné hudby" (prestižním periodikem Jazzové sekce, zlikvidované v rámci známého procesu v roce 1986) nejlepší skupinou v Československu (před Pražským výběrem!) a MIKOLÁŠ CHADIMA druhou největší osobností rockové hudby roku 1980-1981, kapela nemohla od roku 1979 legálně vystupovat. Koncem roku 1981 Extempore skončilo a MIKOLÁŠ CHADIMA založil MCH Band. Byla to spíše značka samizdatových kazet (prvních nahrávek) než název kapely, protože ta vystupovala z bezpečnostních důvodů na každém koncertě pod jiným jménem. V roce 1982 založil samizdatové vydavatelství Fist Records a vedle hudební činnosti začal vydávat a šířit, nejen svoji hudbu, ale i hudbu podobně postižených kolegů, jako regulérní alba na magnetofonových kazetách. S kapelou Extempore vydal 9 alb a s MCH Bandem dalších 6. Udržoval čilé písemné kontakty se zahraničím a tak byla produkce Fist Records vydávána "indies" v Itálii, Velké Británii, Španělsku, Belgii, Německu, USA, Jugoslávii, Polsku, Mexiku … A konečně v lednu 1989 se po letech vrátil na veřejná pódia během "Koncertu pro Armenii". Převrat v listopadu 1989 situaci konečně změnil. MIKOLÁŠ CHADIMA se stal profesionálním hudebníkem. Dál se věnuje komponování. Vydává alba a koncertuje doma i v zahraničí Nejen s MCH Bandem, ale i s dalšími kapelami a hudebníky. Diskografii, bibliografii, obsazení, ocenění, recenze, seznam odehraných koncertů od roku 1971 do současnosti a další informace lze najít na www.mchband.cz. V současnosti skupiny hraje program jehož část byla premiérově uvedena v rozšířeném obsazení (MCH BAND + AGON ORCHESTRA, prosinec 2005) v rámci festivalu Alternativa.

Složení kapely: Mikoláš Chadima - zpěv, saxofony, kytara, loops, Martin Schneider - basová kytara, Jiří Janďourek - klávesy, Jan Chaluš - bicí.

Akustik Rauš (folkrockové trio). Na podzim 1997 vznikla ve Valašském Meziříčí nová hudební skupina RAUŠ, na jejímž počátku stál zpívající kytarista Radek Koutný, který právě opustil kultovní Mňágu &Žďorp. Vrchol skupiny přichází o pět let později, kdy Rauš koncertuje společně s irskými The Frames. Následovně nahrává v srpnu 2003 ve složení Radek Koutný, Jiří Petřek a John Janečka debutové album Šrámy, které vyšlo v listopadu 2003 u Indies records Nahrávku režíroval Rob Bochnik a Glen Hansard z The Frames. Na sklonku roku 2004 opustil skupinu Rauš bubeník John Janečka, za kterého se nepodařilo najít náhradu a kapela v původním složení ukončila svou existenci. Na jaře 2005 k sobě Radek Koutný přizval vynikajícího akordeoinistu Romana Vavříka, který je současně členem valašskomeziříčské folklorbatové skupiny Docuku a zkušeného bubeníka Tomáše Borovičku, který svou hudební dráhu započal už počátkem osmdesátých let ve Valašském swingovém orchestru. Ve složení akustická kytara, akordeon, bicí a s pozměněným názvem se veřejnosti představil AKUSTIK RAUŠ. Poprvé vystoupil společně s hostujícím kytaristou Martinem Knorem na hudebním festivalu Valašský Špalíček 2005. Trojce muzikantů dokáže propojit výbušnost s melancholickou zasněností i rockovou syrovost s folkovým, melodickým pohlazením. Poetické texty se nesou v rovině pocitů. Zachycují lidské sny, touhy a naděje, ale také stavy osamění a úzkosti. Aktuální album Ujedem spolu skupiny Akustik Rauš vychází 5. března 2007 u hudebního vydavatelství Indies Happy Trails

Vstupné v předprodeji: 70,- Kč, na místě: 90,- Kč.

Předprodej vstupenek bude probíhat od 12. března v T klubu, v Hudebninách a v knihkupectvích Lukas a Plejáda.