Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

VARHANNÍ KONCERT - Jiřina Pokorná - varhany, Alžběta Falcníková - housle

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
14. 5.
Pondělí

19:00

kostel Všech svatých

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázek

Pondělí 14. května 2007 - 19.00 hodin - kostel Všech svatých

VARHANNÍ KONCERT

Jiřina Pokorná - varhany
Alžběta Falcníková - housle

Koncert vážné hudby v rámci KPH.
Jiřina Pokorná patří mezi přední české varhanní instrumentalistky. Absolvovala varhanní oddělení pražské Konzervatoře u profesora Kampelscheimera a hudební fakultu AMU u profesora Milana Šlechty. Upozornila na sebe již v době studií a od té doby se datuje její pravidelná koncertní činnost. V osmdesátých letech působila pedagogicky na hudební fakultě AMU a poté se plně věnuje koncertní činnosti a nahrávání. Vystoupila na mezinárodním festivalu Pražské jaro, v komorních cyklech České filharmonie a varhanních cyklech FOK. Své sólistické zaměření rozšiřuje o spolupráci s našimi předními instrumentalisty a komorními soubory. Její diskografie se v posledních letech rozšířila o řadu atraktivních nahrávek slavných děl české i světové varhanní literatury.

Alžběta Falcníková se narodila v roce 1977. Základy houslové hry získala na ZUŠ u prof. Václava Krůčka. Ve třinácti letech byla přijata na Janáčkovu konzervatoř v Ostravě do třídy Mgr. Ireny Vítkové. Během tohoto studia se zúčastnila několika soutěží, např.: 3. cena v mezinárodní houslové soutěži Jaroslava Kociána v Ústí nad Orlicí, 2. cena v mezinárodní soutěži "Beethovenův Hradec", 1. cena v mezinárodní soutěži v Katovicích a titul absolutního vítěze, 2. cena v soutěži konzervatoří v Teplicích, 1. cena v soutěži houslových duet - se sestrou Marií. Po ukončení studia na konzervatoři pokračovala ve třídě prof. Ivana Štrause na Akademii Múzických Umění v Praze, kterou absolvovala recitálem a koncertem s Moravskou filharmonií Olomouc v r. 2002. V letech 2000 - 2004 byla členkou Pražské komorní filharmonie. V současné době pracuje v Janáčkově filharmonii v Ostravě a věnuje se komorní hře.


Program koncertu:

J. S. Bach: Fantasia super "Komm heiliger Geist, Herre Gott" BWV 561

G. F. Händel: Sonata D dur pro housle a varhany
Affettuoso, Allegro, Larghetto, Allegro

J. S. Bach: Chorálová předehra "Nun komm der Heiden Heiland" BWV 569

Henri Eccles: Sonata g moll pro housle a varhany
Grave, Allegro, Adagio, Vivace

Český anonym: Preludium a fuga D dur

A. Vivaldi: Sonata A dur pro housle a varhany
Preludio a capriccio, Corrente, Giga

J. S. Bach: Preludium a fuga Es dur, BWV 540


Vstupné v předprodeji: 100,- Kč, na místě: 120,- Kč. Předprodej vstupenek od 2. května v T klubu a knihkupectvích Lukas a Plejáda.