Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

SLET BUBENÍKŮ 2007

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
14. 10.
Neděle

19:00

Společenský dům

ilustrační obrázek

Neděle 14. října 2007 - 19.00 hodin - Společenský dům

SLET BUBENÍKŮ 2007

Včera (9.10.) začal prvním koncertem Slet bubeníků 2007

K turné vychází nové CD

Nakladatelství Indies Happy Trail právě vydalo CD Sletu bubeníků pod názvem DRUMMING BREW. Jde o záznam koncertu z loňského roku.

"Podařilo se nám energii z pódia přenést do nahrávky, CD má neuvěřitelný náboj, emoce a napětí" uvedl Pavel Fajt.

CD bude oficiálně pokřtěno na koncertech v Brně a v Praze. Kmotrem se stane Martin Věchet, zakladatel trutnovského festivalu a velký přítel indiánských i šamanských rytmů, které mají velice blízko k rytmickému pojetí Sletu bubeníků.

Slet bubeníků odstartoval 9.10. 2007 prvním koncertem ve Smržovce.. V naplněném sále se sešli příznivci rytmů doslova všech generací, kteří nadšeně aplaudovali, tančili do rytmu a z koncertu odcházeli s doslova rozzářenými tvářemi. Dvě tuny nástrojů a celý 13 členný realizační tým nyní bude putovat od města k městu deset dní.

Letos se na českých podiích představí pestrá směsice bubeníků a jejich přátel různých stylů i hudebního vnímání již pošesté. Čeští špičkoví hudebníci se potkají na jednom pódiu s muzikanty z Afriky, Ameriky, Asie i Austrálie.

První ročník Sletů bubeníků proběhl v roce 2002 z iniciativy Pavla Fajta a Romka Hanzlíka (agentura AMP). Na počátku byla jednoduchá idea: Pozvat na jedné straně přední české invenční bubeníky, na straně druhé renomované zahraniční hudebníky z různých žánrů, kultur a různého vnímání hudby na týdenní tvůrčí dílnu a iniciovat tak vytvoření unikátního uměleckého díla - společné kompozice, jejíž výsledkem je živý koncert rytmických nástrojů. Slet bubeníků chtěl zahrnovat všechny hudební směry, překlenovat rozdíly mezi kulturami a přístupy k tvorbě, navodit jiskřivou tvůrčí atmosféru a následně ji přenést na pódium.Výsledek tohoto prvního Sletu byl fenomenální. Obecně bývá také skoro pravidlem, že vidět profesionální muzikanty zapojené v projektu, který jim dovoluje vyskočit z vlaku rutinní obživy (jakkoli by bylo zbytečné obviňovat zúčastněné z uměleckého rutinérství) a zcela se oddat kouzlu okamžiku, bývá zážitkem. Zde to platilo dvojnásob; už kvůli tomu, že před prvním veřejným vystoupením bylo jen pár dní na sezkoušení programu. Skloubení schopnosti maximální improvizace s maximální kázní a ohleduplností k ostatním na pódiu zavdalo na maximální dojem. Ti, kdo byli přítomni této neřízené i obdivuhodně ukázněné spoušti rytmů, mohli hovořit o zážitku srovnatelném s atmosférou kmenových rituálů, ryzím kontaktu se samotnou prapodstatou hudby.
Euforie po prvním Sletu, doživovaná ještě dlouho po skončení nadšenými ohlasy diváků (kdesi v archivech ČT se nachází i jedinečný záznam koncertu z krápníkové jeskyně v Moravském krasu), dala podnět k významnému posunu. Z původní myšlenky jednorázového setkání bubeníků se vyklubal nápad opakovat tuto mystickou seanci každoročně.
Slet bubeníků tak vstupuje již do 6. ročníku. Každoročně se schází jiná sestava bubeníků a vznikají stále nové skladby. Vydavatelství Indies vydalo před dvěma lety 2CD zaznamenaného výtečného koncertu z Laterny Magiky.
Celkem se na pódiích rozezní až dvě tuny nástrojů - bicích souprav, činelů, mnoha etnických bubnů a elektroniky, ale i lidské hlasy (Yumiko z Japonska) či didgeridoo Ondřeje Smeykala. Základ hudebního materiálu vznikne již tradičně v severočeské Smržovce v Jizerských horách. Pavel Fajt, umělecký vůdčí duch Sletu bubeníků, upřesňuje: "Loňský Slet bubeníků byl absolutně nejlepší v celé historii. Sotva jsme vyšli na pódium, ukázalo se, že všichni muzikanti jsou na stejné vlně a dávají do projevu i výrazu neuvěřitelné množství energie a tvůrčího potenciálu. Všichni ctili týmového ducha a tvorba fungovala jakoby samospádem. Shodli jsme se, že v tomto týmu se chceme ještě jednou sejít, a proto letošní sestava hodně vychází z té loňské."
Slet bubeníků je pořádán agenturou A.M.P. s podporou hlavního města Praha, Ministerstva kultury České republiky a města Smržovka.

Slet bubeníků 2007 - základní sletová letka:

Pavel Fajt - drums, dholl, voice
Miloš Vacík - congas, timbales, djembé, berimbau, caxixi, pandeiro, agogo-bells, repeniq , apito, brasilian and cuban percussions, voice
Alan Vitouš - Log drums, bougarabou,darbuka, djembe, kalimba
Štěpán Smetáček - drums
Mohamed Bangoura - percussions (Afrika - Austrálie)
Ondřej Smeykal (didjeridoo)
Yumiko (vocal - Japonsko)
Ephraim Goldin percussions (Afrika - Kanada)

Jelikož Kanaďan i Australan jsou hudebníci afrického původu, můžeme s trochou nadsázky prohlásit, že jsou v sestavě zastoupeny všechny kontinenty kromě Antarktidy.
Stránky www.sletbubeniku.cz

Vstupné v předprodeji: 130,- Kč, na místě: 160,- Kč. Předprodej vstupenek probíhá od 2. října v T klubu, Hudebninách a knihkupectví Lukas a Plejáda.