Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

VLASTA REDL

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
16. 10.
Úterý

19:00

Společenský dům

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázek

Úterý 16. října 2007 - 19.00 hodin - Společenský dům

VLASTA REDL

Vlasta Redl (1959), valašský rebel, multiinstrumentalista, autor, textař, aranžér, producent a zpěvák zůstává i ve své domovině - navzdory všem uměleckým i komerčním úspěchům tak trochu "velkou neznámou". Pro poctivého hudebního publicistu je jeho žánrové či stylové zařazení opravdovou "noční můrou". Tento křehký folkový písničkář a jindy řvoucí rocker nebo hudební klaun a lidový bavič s cítěním a životosprávou bluesmana boří hranice mezi žánry s noblesou a lehkostí s jakou pták létá. Nahlédneme-li však do faktografie, zjistíme, že cesta k té "lehkosti" zas až tak jednoduchá nebyla.
Od sedmi let hrál doma na klavír, od třinácti na kytaru. Od čtrnácti již na elektrickou s vrstevníky ve vlastní skupině, od 15 do 25 let už "se starými muzikanty", postupně v 22 rockových, tanečních, barových a jiných kapelách, na nejrůznější nástroje (baskytara, bicí, el. varhany apod.), nejrůznější repertoár od rockové klasiky až po úplné kraviny, od soumraku do noci, někdy až do rána, celkem přes 2000 tancovaček. Během vojny hrál ze zoufalství i v bluegrassových a jazzových kapelách. Zde lze nejspíš hledat jádro jeho řemeslné dovednosti a dnešní žánrové nepolapitelnosti. Kořeny jeho bluesového feelingu zas spíše najdeme ve ztroskotaném manželství, ztrátě dcery, vyhazovu ze školy, flákání po hospodách a mnohaleté nutnosti vydělávat si jako nekvalifikovaný dělník bez životní perspektivy (mlynář, závozník, skladník apod.) než v poslouchání bluesových legend.
V 25 letech přijímá nabídku hrát ve špičkové profesionální folk - rockové skupině AG Flek a odchází definitivně z Valašského Meziříčí do Zlína. Ve skupině se zpočátku neprosazuje jako autor, a proto svými písněmi zásobuje zejména Vizovickou kapelu Fleret, která s nimi dosahuje nepřehlédnutelných úspěchů na v té době nejprestižnějším čs. festivalu "Porta", odkud si odváží hlavní cenu za píseň "Letiště" (1986) a možnost nahrávání dalších písní. Přibývá pozvání vystoupit jako sólový písničkář a některé jeho písně se šíří neuvěřitelně rychlým tempem po kraji, aniž by některou z nich kdy odvysílal rozhlas či TV, což mu přináší pověst lidového písničkáře. Po několika SP a EP, kde již uplatňuje své aranžerské vlohy, přicházejí nabídky aranžovat desky jiných písničkářů a v důsledku jejich úspěchů nahrává v roce 1988 s AG Flekem její druhé LP "Dohrála hudba", a téhož roku svoji první sólovou LP " Na výletě " (vychází až 1990). Ačkoli jde o debut písničkáře, který si vydobyl jméno "folkaře s kytarou", na této desce akustickou kytaru vůbec nezaslechnete. A nenajdete na ní ani hity, které jeho jméno učinily známým. Zato se můžete ponořit do barevných zvukových ploch, složitých harmonií, razantních rhytm´n´bluesových basových figur a lehce psychedelických ruchů a zvuků doléhajících rozhovorů, které byste spíš čekali od Pink Floyd, než od zpěváčka, který písní na čtyři akordy rozezpívával desetitisícové davy.
A tak se to s naším " folkovým zpěvákem " od té doby táhne až dodnes. Když čekáte, že bude ve svých polyfoniích pokračovat, udělá desku s cimbálovou muzikou (AG Flek & Hradišťan 1994 ), když se těšíte na její pokračování, natočí s kamarády " folkaři " neokázale politizující desku, která je stylově od rock ´n´rollu přes country po techno, svobodná až k neposlouchání (Kde domov můj 1995), když se i s tím nějak smíříte, vyděsí vás deskou ponurých smrtonosných balad, která plyne mimo čas a tempo (Z. Homolová,1996). A když se o něm nejvíc píše a mluví a o koncerty je největší zájem, nehraje vůbec a ve vší tichosti vydá dalších 15 desek, kde se jako najatý aranžér a producent skrývá za záda muzikantů z jiných kapel anebo složí a nahraje hudbu ke třem divadelním představením...
Proto asi tolik nepřekvapí, když ve chvíli, kdy má skupina už takové jméno, že si může dovolit hrát kdekoli a všude má vyprodáno, bez jediné personální změny odhazuje název AG Flek a - jakoby se chtěla vysmát všem komerčním zákonům - vystupuje každý den pod jiným názvem. Není to rebelie? Asi ne. Možná jen bytostná snaha hudebníka, který má doma pravděpodobně už kompletní sbírku nejprestižnějších českých ocenění, a který si chce zachovat odstup od svých úspěchů, aby ho nesemlely na hvězdný prach dříve, než ho muzika přestane bavit.

Vstupné s místenkou: 120,- / 140,- Kč. Předprodej vstupenek probíhá od 1. října v T klubu a knihkupectví Lukas.