Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

FLERET

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
12. 3.
Středa

19:00

Společenský dům

ilustrační obrázek

Středa 12. března 2008 - 19.00 hodin - Společenský dům

FLERET

Skupina Fleret se už přes dvacet let se svým repertoárem úspěšně prosazuje na koncertních i festivalových scénách jak v celé České republice, tak i v zahraničí (Francie, Rakousko, Španělsko, Německo, Polsko, Slovensko). Hudební styl a zvuk této kapely je zcela originální, nezaměnitelný a rozpoznatelný už po několika úvodních taktech. Hudební kořeny má Fleret ve valašském regionu, v lidových písních, ale i v muzice rockové, kterou muzikanti slýchávali od ranného mládí společně s lidovkami na mnoha živých produkcích a tancovačkách. Na těchto základech vyrostlé spontánní a radostné muzikantství Fleretu dokáže v současnosti rozezpívat a roztancovat i mnohatisícové publikum. Jeho žánrově různorodou hudbu lze zařadit nejspíše do world music, ale pravda je, že Fleret hrál už v době, kdy tento, v současné době tak populární pojem, u nás ještě téměř nikdo neznal. Proto nebylo náhodou, že si tuto kapelu vybrala k hostování na World Tour - 97 britská rocková legenda Jethro Tull, jejíž hudba má obdobnou genezi. Regionální a lidové kořeny Fleretu jsou patrné i z nástrojového obsazení: housle, fujara, klarinet, flétny, mandolina, rockový vliv je nástrojově zastoupen elektrickými kytarami a bicími nástroji. To vše je podpořeno charakteristickým způsobem zpěvu, melodikou, strukturou skladeb i písňovými texty, které jejich autoři (Libor Mysliveček, Zdeněk Hrachový a další) píší formálně přesně a přitom neotřele vtipně ve valašském dialektu. A tak, ačkoli by publikum při poslechu textů tu a tam potřebovalo mít po ruce valašsko-český slovník, muzika Fleretu s texty propojená zní jazykem nadnárodním. Ostatně, některé jejich písně postupem času už doslova zlidověly.
Zpětnou vazbu se základní inspirací, lidovými písněmi, si Fleret udržuje neustále. Už dlouhá léta spolupracuje s živou legendou lidového zpěvu, královnou lidových písniček Jarmilou Šulákovou. A tak je Fleret také zcela zaslouženě (a s úsměvem) označován za "dvorní kapelu Valašského království". V Rožnově p. R. skupina vystoupí bez Jarmily Šulákové.

Složení kapely: Zdeněk Hrachový - akustická kytara, fujara, zpěv, Stanislav Bartošík - housle, mandolína, kazoo, zpěv, Tomáš Vunderle - baskytara, zpěv, Vítek Rokyta - eletronická kytara, Jiří Hlavnička - bicí, zpěv.

Vstupné s místenkou: 150,- / 130,- Kč. Předprodej vstupenek probíhá od 29. února v T klubu a knihkupectví Lukas.