Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

PICASSO

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
17. 4.
Čtvrtek

19:00

Společenský dům

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Čtvrtek 17. dubna 2008 - 19.00 hodin - Společenský dům

PICASSO

divadlo Ungelt

Valná většina věcí, o kterých se na scéně bude mluvit, má pravdivé historické jádro. Pablo Picasso byl opravdu v době německé okupace Francie v Paříži, Němcům opravdu jeho malby - stejně jako díla jiných "zvrhlých" umělců - ležely v žaludku. Proběhlo i ono "setkání" v Tuilleriích, na kterém byl podle dochovaných záznamů nacistů opravdu přítomen "Picasso"… Víc si netroufneme prozradit, abychom vám z děje hry neodkryli příliš. Oproti tomu všechno, co se na scéně před vašimi zraky odehraje, se zrodilo v autorově fantazii. Celá situace je ryze fiktivní, i když má bolestivě reálný základ. Nevíme, jestli se v Picassově životě skutečně odehrála podobná hodina a půl. Ale dokážeme si docela dobře představit, že pokud ano, mohla proběhnout právě takhle. A nebo ne…? Koneckonců, pokud vám bude dnešní příběh připadat nerealistický, je to vaše plné právo. Vzpomeňte si ale na to, jak se proti nařčení z nerealističnosti svých umělecký děl bránil právě Picasso, jsa osočován v kavárně náhodným návštěvníkem, který mu před očima mával fotografií své ženy a vehementně hřímal, že pravé a realistické umění vypadá přeci takhle. Kubista jen pozvedl obočí a odvětil: "Chcete říct, že vaše žena je placatá, černobílá, nemá končetiny a měří něco kolem pěti centimetrů?"
Pablo Picasso, vl. jménem Ruiz y Picasso, se narodil 25. 10. 1881 v Malaze v jižním Španělsku. V letech 1902-04 vytvořil obrazy tzv. modrého období, 1905-07 růžového období. 1907 namaloval obraz Slečny z Avignonu, který se stal prvním kubistickým dílem na světě. 1917-27 vytvářel návrhy scén a kostýmů k ruskému Ďagilevovu baletu působícímu v té době v západní Evropě. Vytvořil přes 15 000 známých děl, tisíce grafických listů a kreseb a četná keramická díla a plastiky. Vlastníkem největší části Picassovy tvorby je Barcelona. Jeho nejslavnější dílo Guernica bylo uloženo v newyorském Muzeu moderního umění, odkud se podle Picassovy vůle vrátilo do Španělska po pádu Franca 1981 (Picasso chtěl, aby se dílo vrátilo pouze do španělské republiky).
Den 26. duben 1937 se zapsal do světové historie a prostřednictvím Picassova obrazu se nesmazatelně vryl do paměti generací na památku bombardování baskického města Guernica. Picassův obraz vznikl jako přímá reakce na barbarský čin, který ukázal ničivou sílu nejmladší vojenské zbraně, letectva, a stal se předzvěstí ještě ničivějších náletů za druhé světové války.
1. května 1937 se zpráva o masakru městečka Guernica dostala do Paříže. Víc než milión demonstrantů zaplavilo ulice. Zprávy očitých svědků plnily titulní stránky Pařížských deníků. Picasso byl ohromený ostrými černobílými fotografiemi. Poděšený a rozzuřený. Spěchal přeplněnými ulicemi do ateliéru, kde rychle načrtl první obrazy pro nástěnnou malbu Guernica. Obraz byl vystaven v rámci španělské expozice na světové výstavě v Paříži 1937 a zcela zastínil svou emocionalitou velkolepou expozici Německa, kterou koncipoval Albert Speer, dvorní architekt A. Hitlera.

Hrají: Pablo Picasso - Milan Kňažko, slečna Fischerová - Vilma Cibulková.

Autor Jeffrey Hatcher, překlad Alexander Jerie, režie Jiří Svoboda.

Vstupné s místenkou: 330,- / 350,- Kč. Předprodej vstupenek probíhá od 1. dubna v T klubu a knihkupectví Lukas.