Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

VARHANNÍ KONCERT

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
13. 5.
Úterý

19:00

kostel Všech svatých

ilustrační obrázek

Úterý 13. května 2008 - 19.00 hodin - kostel Všech svatých

VARHANNÍ KONCERT

Pozor změna data koncertu !!!

Aleš Bárta - varhany
Zdeněk Šedivý - trubka

Aleš Bárta (1960) je jedním z nejúspěšnějších českých varhaníků. Svá studia zahájil na brněnské konzervatoři u prof. Josefa Pukla a pokračoval na pražské Akademii múzických umění ve třídě doc. Václava Rabase. Již při studiu se stal úspěšným účastníkem domácích a později mezinárodních soutěží. Je vítězem Mezinárodní varhanní interpretační soutěže Antona Brucknera v Linci 1982, laureátem Mezinárodní varhanní soutěže Franze Liszta v Budapešti 1983 a absolutním vítězem Mezinárodní varhanní soutěže Pražského jara 1984. Jeho koncertní repertoár obsahuje stěžejní díla světové i české varhanní tvorby od baroka po současnost. Jako sólista vystupuje s předními symfonickými (Česká filharmonie, Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK, Symfonický orchestr Českého rozhlasu) i komorními orchestry (Virtuosi di Praga, Pražský komorní orchestr). Spolupracuje s předními sólisty (Josef Suk, Gabriela Beňačková, Sergej Kopčák, Ivan Kusnjer, Joseph Alessi, Radek Baborák) a dirigenty (Eliahu Inbal, Ken-ichiro Kobayashi, Zdeněk Mácal, Miroslav Válek, Ondrej Lenárd).
Koncertoval v Rakousku, Maďarsku, SRN, Francii, Španělsku, Švýcarsku, Finsku, Itálii, Belgii, Rusku, Turecku, USA, Japonsku a Číně. Vystoupil na mezinárodních festivalech v Tokyu, Londýně, Curychu, Berlíně, Lipsku, Avignonu, Madridu, Hong Kongu, Istanbulu, Budapešti a Bratislavě. Během svého turné v Japonsku v roce 1998 otevíral svými dvěma recitály novou koncertní síň v Yokohamě. Je pravidelným hostem festivalů Pražské jaro, Smetanova Litomyšl, Janáčkův máj a Mezinárodního hudebního festivalu Brno. Pravidelně spolupracuje s Českým rozhlasem, od roku 1995 je "Sólistou Českého rozhlasu". Uvádí premiéry soudobé varhanní hudby (Jiří Teml, Otomar Kvěch, Juraj Filas, Otmar Mácha, Ilja Hurník). Je stálým členem soutěžní komise Pražského jara a dvakrát byl pozván do poroty Mezinárodní varhanní soutěže Pražské jaro (1994, 2006). V letech 1990-1994 působil jako externí pedagog varhanní hry na Hudební fakultě AMU v Praze.
Aleš Bárta nahrává m.j. pro gramofonové firmy Arco Diva, Supraphon a japonské společnosti Pony Canyon a Octavia Records. Natočil 30 sólových kompaktních disků, za které získal četná ocenění (Zlatá deska Supraphonu, Cena Harmonie, Cena Českého hudebního fondu). Jeho první CD pro firmu Pony Canyon - J. S. Bach: Organ Works - získal v Japonsku v konkurenci předních světových sólistů a orchestrů titul "nahrávka roku" (1995). Na základě tohoto úspěchu natočil pro tuto gramofonovou společnost kompletní varhanní dílo J. S. Bacha na 16 CD.

Zdeněk Šedivý se narodil 21. 12. 1956 v Praze v hudební rodině (otec a bratr trumpetisté). Po ZŠ začal ve 14 letech studovat na pražské konzervatoři u prof. J. Svejkovského a pokračoval na AMU u prof. V. Junka a M. Kejmara. Absolvoval v roce 1982. Již během studií se zúčastnil mnoha soutěží: 1971 - 2. místo v Mezinárodní soutěži Čs. rozhlasu CONCERTINO PRAGA komorní hra, 1975 - 1. místo v Mezinárodní soutěži Čs. rozhlasu CONCERTINO PRAGA obor trubka, 1978 - 1. místo v interpretační soutěži KRASLICE 78, 1978 -1. místo a titul laureáta v Mezinárodní soutěži PRAŽSKÉ JARO 78 obor trubka, 1981 - byl mezi finalisty Tribuny mladých interpretů pořádaných při BHS (Bratislav. hudební slavnosti). Hrál od svých 18 let ve FISYO, Symfonického orchestru Čs.rozhlasu a od roku 1985 je 1.trumpetistou České filharmonie.
Jako sólista vystupoval v řadě zemí (SRN, Polsko, Slovensko, SSSR, Rakousko, Švýcarsko, Norsko, Japonsko, Lucembursko). Natočil řadu nahrávek pro Čs. rozhlas, pro rozhlas v Oslo, má čtyři sólové gramofonové desky. Také je členem několika komorních souborů (Pražské žestě, Pražští žesťoví sólisté, Czech brass ensemble) s nimiž natočil řadu gramofonových desek a rozhlas. nahrávek. V žánrové oblasti se nevyhýbá ani spolupráci s dechovými nebo jazzovými orchestry (A.Votava,Veselka,E. Mosch, orch. F. Havlíka,V. Hybš, Pražský big band M. Svobody, Rudolfinum jazz orchestr). V pedagogické činnosti se od r.1979 věnoval soukromému vyučování a od roku 2000 do 2006 byl profesorem na Konzervatoři v Praze. Nyní též učí na ZUŠ Prahy 6 CH.Masarykové (kde v letošním roce získal se svými posluchači několik cen v národní i mezinárodní soutěži) a od roku 2004 je pravidelným lektorem žesťových kursů ve Vimperku.

Vstupné v předprodeji: 100,- Kč, na místě: 120,- Kč. Předprodej vstupenek probíhá v T klubu a knihkupectvích Lukas a Librex (bývalá Plejáda).

program koncertu


B. M. Černohorský
(1684 - 1742)

Toccata C-dur pro varhany
Fuga a-moll pro varhany

Jeremiah Clarke
(1674 - 1750)

Suita D dur pro trubku a varhany
Rondeau, Menuet, Boureé, Serenáde, Ecossaise, Hornpipe, Gigue

Georg Muffat
(1653 - 1704)

Toccata duodezima
Apparatus musico - organisticus pro varhany

Johan Christoph Pepusch
(1667 - 1752)

Koncert D dur pro trubku a varhany
Largo, Allegro, Grave, Menuet, Marce

D. Buxtehude
(1637 - 1707)

Ciaccona e - moll pro varhany

A. Vivaldi - J. S. Bach
(1678 - 1741, 1685 - 1750)

Concerto a - moll (BWV 593) pro varhany
Allegro

Jean Baptiste Loillet de Gant
(1688 - 1750)

Sonata g - moll pro trubku a varhany
Adagio, Vivace, Largo, Allegro

J. S. Bach
(1688 - 1750)

Fuga sopra il Magnificat (BWV 733) pro varhany