Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

20. SETKÁNÍ HELIGONKÁŘŮ

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
22. 6.
Neděle

13:00

Společenský dům

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázek

Neděle 22. června 2008 - 13.00 hodin - sál Společenského domu

20. SETKÁNÍ HELIGONKÁŘŮ

T klub - kulturní agentura a soubor Heligonka pořádá

25 let existence souboru Heligonka

… Aby byla uchována tradice na Valašsku, kdy se lidé bavili a tančili při hře na Heligonku…

V roce 1982 založil pan Josef Malina skupinu historických Heligonek starých 90 let nejen pro připomínku nové generaci. Hrály se převážně staré lidové písně dříve narozených. Hrávalo se různě a brzy o tento druh hudby byl čím dál větší zájem. Aby mohlo toto seskupení vystupovat i v jiných okresech bylo v té době nutné mít zřizovatele a povolení. V roce 1983, tehdejší Dům kultury Tesla, umožnil udělat muzikantům přehrávky a kapelnické zkoušky. V tuto chvíli vznikl soubor Heligonka.
Vedoucí souboru Heligonka pan Malina vzpomíná, že v té době, byl soubor velice populární, byl jedinou heligonkovou kapelou jak v Čechách, tak i na Moravě. Za celou dobu 25 let trvání soubor Heligonka hrál příležitostně na besedách důchodců, oslavách MDŽ, různých večírcích, jubilejních oslavách, na rožnovských jarmarcích a ve Valašském muzeu v přírodě. Dále také na různých akcích v Ostravě např. na Den horníků, Martinských jarmarcích, Matějské pouti, na Slovensku, v Polsku, v Čechách a celém Moravském regionu. Díky tomu soubor vystoupil na stovkách vystoupení. Heligonka účinkovala i v televizi a to v ostravském pořadu Zadáno pro starší a v košickém Naše hobby.
V roce 1988 soubor Heligonka Josefa Maliny ve spolupráci s Domem kultury v Rožnově p. R. zorganizovala první Setkání heligonkářů. Velmi velký a dobrý ohlas dal možnost pokračovat v každoročním organizování těchto setkání. V letošním roce se uskuteční jubilejní 20. setkání heligonkářů, které soubor Heligonka ve spolupráci s T klubem - kulturní agenturou zorganizuje. Tato akce je jedinou v blízkém okolí a dělá dobré jménu našemu městu.
V současné době je soubor obsazen 8 členy kapely včetně zpěvu.
K 25. jubileu trvání přejeme souboru Heligonka ještě mnoho společných hudebních prožitků.

Začátky Heligonky. Vystoupení bez zpěvu, konference 1982, Společenský dům. Zleva: J. Malina, L. Cáb, C. Stavinoha.

Tato akce je podpořena z Fondu kultury Zlínského kraje a grantu města Rožnova.

Vstupné v předprodeji i na místě: 50,- Kč, děti: 20,- Kč. Předprodej vstupenek probíhá od 3. června v T klubu a knihkupectních Lukas a Librex (bývalá Plejáda).

Pozvánka | Přihláška