Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

SÍLA PAMĚTI

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
20. 8.14. 9.

00:00

Společenský dům

ilustrační obrázek

Středa 16. srpna až neděle 14. září 2008 - Společenský dům

SÍLA PAMĚTI

Farní charita Rožnov p. R. ve spolupráci s T klubem - kulturní agenturou a městem Rožnov pod záštitou místostarostky Markéty Blinkové pořádají výstavu

Výstava fotografií Jindřicha Štreita.

Prvotní myšlenka k uspořádání výstavy vznikla v nestátní neziskové organizaci Farní charita Rožnov p. R. Její hlavní činností je poskytovat komplexní péči osobám, které mají sníženou soběstačnost a schopnost sebeobsluhy. Předností a velkou výhodou je, že péče probíhá v domácnostech uživatelů. I když hlavním zaměřením Charity je poskytování sociálních a zdravotních služeb, především seniorům a lidem se zdravotním postižením, jedním z jejich důležitých úkolů je seznamovat veřejnost se svou činností a také nabízet své služby. Prostřednictvím připravované výstavy fotografií s názvem SÍLA PAMĚTI, jejímž autorem je místní rodák a věhlasný fotograf Jindřich Štreit, chce Farní charita představit svou práci veřejnosti a netradičním způsobem přiblížit návštěvníkům všední okamžiky lidského stáří. Výstava svým tématem vhodně propojuje kulturu se sociální problematikou. Zprostředkuje hodnotný kulturní zážitek a zároveň nenásilnou i atraktivní formou přivede veřejnost k zamyšlení a možná také k rozhlédnutí, zda v okolí nežije bez povšimnutí někdo, kdo potřebuje pomoc druhého...

o autorovi

Jindřich Štreit

Autor fotografií Jindřich Štreit je v odborném světě již dlouhá léta považován za umělce světového věhlasu. Je fotograf, vysokoškolský pedagog, kurátor a organizátor kulturního života.
Narodil se 5. září 1946 ve Vsetíně. Vyrůstal v obci Střítež nad Bečvou nedaleko města Rožnova p. R., kde byl jeho otec učitelem. Když mu bylo deset let, přestěhoval se s rodiči do pohraniční obce Těchanov na Bruntálsku. Vystudoval gymnázium v Rýmařově (1960 - 1963) a Pedagogickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, obory 1. - 5. třída a výtvarná výchova (1963 - 1967). Poté vyučoval na základní devítileté škole v Rýmařově, po roce se stal ředitelem školy v Sovinci a později v Jiříkově. V letech 1974 - 1977 absolvoval Školu výtvarné fotografie při ústředním výboru Svazu českých fotografů v Brně.
Od roku 1967 realizoval přes 600 samostatných výstav v řadě zemí Evropy i v zámoří. Od roku 1964 se zúčastnil přes 300 výstav na čtyřech kontinentech světa a byl účastníkem mnoha mezinárodních dílen a sympozií. Od 70. let minulého století se intenzivně věnuje také realizaci výstav jiných umělců, po roce 1989 rovněž v mezinárodním měřítku. Vyhlášenou formou neoficiální kultury se staly v osmdesátých letech jeho vernisáže českých a slovenských umělců na Sovinci, ve kterých se svou ženou pokračovali až do roku 1997. Věhlasné se staly hlavně v osmdesátých letech. V rámci pedagogické činnosti mimo jiné pro studenty pravidelně připravuje s kolegy z Institutu tvůrčí fotografie Filozoficko - přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě fotografické dílny a především dlouhodobé fotografické projekty, jež mapují běžný život ve městech i vesnicích. Od roku 1990 část své práce soustavně věnuje podpoře humanitární a charitativní činnosti. Za svoje fotografie získal řadu domácích i mezinárodních ocenění.
Od r. 1972 až po rok 2005 vytvořil autor 45 fotografických cyklů a projektů, vydal 20 knih a publikací, jeho dílo je zastoupeno ve 4 českých galeriích a jedné v Londýně. Je členem 8 uměleckých skupin a spolků. O autorovi bylo natočeno 15 filmů.

Výstava fotografií je podpořena z Fondu kultury Zlínského kraje.

Začíná ve středu 20. srpna a končí v neděli 14. září.
Vernisáž za účasti autora se koná mimořádně 29. srpna v 17.00 hodin v sále Společenského domu.
Výstava je otevřena denně od 10.00 - 17.00 hodin.
Výstavu uzavře v neděli 14. září v 16.00 hodin závěrečným slovem otec Jiří Polášek také ve Společenském domě.