Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

VERTIGO QUINTET & DOROTA BÁROVÁ - CZ/SK

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
24. 9.
Středa

19:00

ZUŠ

ilustrační obrázek

Středa 24. září 2008 - 19.00 - ZUŠ

VERTIGO QUINTET & DOROTA BÁROVÁ - CZ/SK

Dorka Bárová - zpěv, violoncello
Vojta Procházka - ak. piano
Marcel Bárta - saxofony
Oskar Torok - trumpeta
Rasto Uhrík - basa
Dano Šoltis - bubny

Vertigo Quintet vznikl koncem roku 2002 jako mladý, dynamický projekt muzikantů, kteří chtějí hledat svůj vlastní hudební jazyk. Syntézou osobitých hlasu jednotlivých hráčů se záhy zrodil osobitý, nezaměnitelný zvuk kapely. Díky neutuchajícímu entuziasmu a nesporným hudebním kvalitám se Vertigo Quintet pomalu, ale jistě stává stálicí středoevropské jazzové scény. Eponymní debutové CD, jež vyšlo v roce 2005, bylo oceněno českou Akademii populární hudby cenou Zlatý Anděl v kategorii "Jazz & Blues". Nové, posluchačsky vysoce ceněné CD "Live U staré paní" (Amplion Records, 2006), představuje záznam dvojkoncertu, mapujícího tendenci kapely otevírat se dalším hudebním vlivům a spolupráci s různými osobnostmi, např. s prominentní českou vokalistkou Lenkou Dusilovou. Kapela též hostovala na novém CD skupiny Tara Fuki "Auris" (Indies Records, 2007). Vertigo Quintet má za sebou vystoupení na festivalech v Německu, Rakousku, Portugalsku a Španělsku. Poslední turné na jaře dubnu 2007 po Španělsku a Portugalsku se setkalo s mimořádným úspěchem u místního publika. Takřka telepatická komunikace mezi jednotlivými hráči je po letech vzájemné spolupráce téměř samozřejmostí.
Více viz: www.vertigoquintet.com

Nový projekt Vertigo Quintet & Dorota Bárová přináší naprosto originální mix jednoho z nejosobitějších hlasů na domácí scéně, violoncella a polsko-českých textu Doroty Bárové, a zvuku Vertigo Quintetu. Výsledkem je křehká, atmosférická a posluchačsky vysoce přístupná hudba s inspiracemi z free jazzu, world music, soudobé vážné hudby i popu, srovnatelná například s tvorbou Ornetta Colemana nebo Susanne And The Magical Orchestra. Vertigo Quintet & Dorota Bárová chystají na podzim 2008 představit v Česku své nové album, natočené v prosinci 2007 ve Varšavě.

Vstupné v předprodeji: 80,- Kč, na místě: 100,- Kč. Předprodej vstupenek probíhá od 9. září v T klubu, Hudebninách a knihkupectvích Lukas a Librex (bývalá Plejáda).

Časopis Harmonie - recenze CD, koncerty