Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

PAVLÍNA SENIĆ - zpěv, MgA. LADA JIRÁSKOVÁ BARTOŠOVÁ - klavír

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
21. 10.
Úterý

19:00

ZUŠ

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázek

Úterý 21. října 2008 - 19.00 hodin - ZUŠ

PAVLÍNA SENIĆ - zpěv
MgA. LADA JIRÁSKOVÁ BARTOŠOVÁ - klavír

Pavlína Senić - sólistka Státní opery v Praze, patří k výrazným talentům své generace. Svědčí o tom nejenom několik prestižních ocenění, jež získala na mezinárodních pěveckých soutěžích například v Itálii nebo v Německu, ale i řada divadelních rolí, které ztvárnila s velkou odezvou kritiky i diváků. Je absolventkou Hudební akademie múzických umění v Praze. Absolvovat stáž na prestižní vysoké škole Guildhall shool of Music and Drama u profesorky S. McChulock. Stala se pravidelným hostem koncertů pořádaných Nadací Emy Destinnové po celé Evropě i u nás. Věnuje se komorní činnosti s Triem Siraels v netradičním obsazení zpěv, viola a klavír. Stala se patronkou Nadačního fondu Kopretina, který se stará o děti s vrozenými kombinovanými vadami. Jméno Pavlíny Senić můžeme často vidět na plakátech významných festivalů, jako je například Seebühne vor dem Slezakhaus in Rottach - Egern v roce 2002, Dvořákova hudební Nelahozeves 2002, Romantický Hrádek u Nechanic 2003, Pódium mladých umělců v Karlových Varech v roce 2001, kde zpívala sólový part symfonie č.14 D. Šostakoviče. Dále jsou to koncerty u příležitosti evropské konference projektů Erasmus, Polyphonia a SCART, vystoupení v cyklu abonentních koncertů České filharmonie v roce 1999, spolupráce s Jihočeskou komorní filharmonií. Představila se v sólovém partu Requiem W. A. Mozarta v italském Vercelli. Zpívala Vánoční mši J. J. Ryby během vánočního turné po Německu. Dále vedle sólového partu G. Rossinniho v díle Stabat Mater, které se uskutečnilo v Krakově, ztvárnila v České republice i v zahraničí Cizí kněžnu v opeře Rusalka A. Dvořáka, Helgu ve stejnojmenné opeře Z. Fibicha, Xenii v opeře Boris Godunov M. P. Musorgského, Sestru Paskalinu v opeře Hry o Marii B. Martinů, Frasquitu v opeře Carmen G. Bizeta, první dámu v opeře Kouzelná flétna W. A. Mozarta. Pořádá koncertní turné po celé České republice s významnou lotyšskou klavíristkou Irinou Kondratěnko. Nejenom pěvecký, ale i taneční a herecký talent skvěle uplatnila v roli Hraběnky Maricy E.Kálmána, na turné po Holandsku. V současné době také hostuje v Divadle J.K. Tyla v Plzni. Pro svůj nepřehlédnutelný charismatický projev a bohatou divadelní i koncertní činnost je dnes ve svém oboru velkým příslibem do budoucna.

MgA. Lada Jirásková Bartošová, patří mezi nejvyhledávanější komorní hráče současné hudební scény. Sólovou i komorní hudbu studovala v letech 1988-1994 na Konzervatoři v Plzni a od roku 1994 do roku 1999 na Hudební fakultě Akademie múzických umění v Praze. Svůj výrazný talent pro hru v komorních souborech zúročila poprvé v roce 1986, kdy získala 2. cenu na soutěži československých komorních souborů. O 12 let později získala stejné ocenění v mezinárodní konkurenci klavírních trií soutěže Nadace Bohuslava Martinů. Absolutní vítězkou v sólové hře se stala v roce 1994 na mezinárodním soutěžním festivalu v Londýně. Zúčastnila se mistrovských kurzů rakouské Letní Akademie v Reichenau a úspěšných koncertních turné po Evropě, i za mořem. Koncertní činnost zahrnuje recitály i koncerty s orchestry. Součástí této mnohostranné hudební osobnosti je i činnost pedagogická. S předními sólisty naší země se setkává na půdě Státní opery Praha a na koncertních podiích doma i v zahraničí.

Vstupné v předprodeji: 100,- Kč, na místě: 120,- Kč. Předprodej vstupenek probíhá od 7. října v T klubu a v knihkupectvích Lukas a Librex (bývalá Plejáda).