Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

ZUZANA LAPČÍKOVÁ - zpěv, cimbál a Q VOX - mužské vokální kvarteto

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
10. 12.
Středa

19:00

Společenský dům

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázek

Středa 10. prosince 2008 - 19.00 hodin - Společenský dům

ZUZANA LAPČÍKOVÁ - zpěv, cimbál
Q VOX - mužské vokální kvarteto

Vánoční koncert

Zuzana Lapčíková pochází z moravského Slovácka, kde se svojí rodinou žije. Od dětství hraje na klavír a na cimbál, tančí a zpívá. Díky rodinnému zázemí se začala hudebně rozvíjet na poli moravské lidové písně a hudby. Na brněnské konzervatoři absolvovala hru na cimbál a etnologii a hudební vědu na Masarykově univerzitě v Brně. Vyhrála řadu národních soutěží a zúčastnila se mnoha mezinárodních festivalů. Hrála a nahrávala s mnoha moravskými cimbálovými muzikami, Brněnským rozhlasovým orchestrem lidových nástrojů, různými komorními seskupeními i orchestrálními tělesy. Její diskografie čítá přes 30 titulů. Po sedmnáct let vedla hudební i taneční složky národopisného souboru Včelaran z Bílovic u Uherského Hradiště, se kterým obdržela dvakrát ocenění Laureát MFF Strážnice a natočila několik televizních pořadů a CD nahrávek. Věnovala se intenzivně lidovému tanci, choreografii a jeho uvedením na divadelní jeviště. Nahrávala také hudbu brněnského muzikologa prof. Miloše Štědroně a spolu s Idou Kelarovou participovala na ojedinělém propojení ženských hlasů různých žánrů. Od roku 1992 se jako zakládající členka podílí na výběru repertoáru, aranžích, sólové hře a zpěvu v triu Ad Lib Moravia, které je otevřeným seskupením hudebníků kolem jazzového pianisty a skladatele Emila Viklického. V roce 2000 přijala pozvání George Mráze k natáčení CD Morava v N.Y.C. Tato nahrávka se setkala v jazzovém světě s mimořádnou odezvou. V roce 2002 vystoupila na Pražském jaru jako host George Mráze, kde si zahrála i s ostatními členy George Mráz Quartet. Pro svoji otevřenost vůči hudebním podnětům Zuzana Lapčíková překročila hranice folklorního žánru a vstoupila na pole hudby artificiální (barokní, soudobá - od komorních formací až po orchestrální tělesa) a mezižánrových propojení (jazz, soudobá hudba). V roce 2002 byla oslovena Městským divadlem ve Zlíně, aby zkomponovala hudbu pro činoherní představení Valašské remazúry. V roce 2005 připravila pro Městské divadlo v Brně nové nastudování multižánrového představení Ej, hora… V roce 2005 byla oslovena uměleckým vedením Národního divadla v Brně, aby vytvořila spolu se sólistkou baletu a choreografkou Hanou Litterovou hudebně taneční autorské představení pro balet. Tvůrčí příležitosti se chopila jako autorka námětu a hudby a spoluautorka scénáře. Představení Balady bylo renomovanými kritiky vyhlášeno za baletní inscenaci roku v ČR a za hudbu byla nominována na Cenu Alfréda Radoka. Na jaře 2007 založila nový kvintet pod názvem Zuzana Lapčíková kvintet. Po dobu čtrnácti let se ve Zlíně a Uherském Hradišti zároveň věnuje pedagogické činnosti, výukou hry na cimbál dětí, studentů i dospělých a systematicky vychovává kvalitní hráče na cimbál pro souborovou hru v regionu.

Q VOX
Petr Julíček - tenor
Tomáš Badura - tenorbaryton
Tomáš Krejčí - baryton
Aleš Procházka - bas

Q VOX - mužské vokální kvarteto Soubor byl založen v roce 1997, jeho členové jsou absolventy JAMU v Brně a AMU v Praze. Jejich působení v umělecké oblasti je velmi široké (dirigentská činnost, sólová koncertní činnost, účinkování v operních představeních, hudební aranžmá, pedagogická práce aj.). Těleso je jedním z mála profesionálních souborů v tomto složení v České republice a díky své repertoárové šíři i pódiové atraktivitě naplňuje představu moderního souboru 21. století a přivádí do koncertních síní nejen tradiční posluchače klasické hudby, ale i širší spektrum publika včetně mladé generace. Repertoár zahrnuje skladby renesanční, barokní, klasicistní, romantické, hudbu 20. století, tvorbu soudobých autorů, umělecké zpracování lidových písní evropských národů, černošské spirituály a také úpravy písní ze zlatého fondu pop-music. Q VOX pravidelně koncertuje v celé České republice na samostatných koncertech i v rámci hudebních festivalů a pravidelně v zahraničí. V roce 2001 vydal Q VOX kompaktní disk u firmy ARCO DIVA s díly L. Janáčka, A. Dvořáka, německých romantiků a dalších autorů s názvem Ach, vojna, vojna! V prosinci 2004 vyšla další nahrávka "Janáček - Křížkovský", dramaturgicky ojedinělý projekt, který obohatil stávající pohledy na skladatele L. Janáčka a přispěl jak k oslavám 150. výročí narození tohoto autora, tak k propagaci jeho vokálního díla v rámci celé Evropy a vzhledem k navázaným kontaktům i v USA a Japonsku. Nahrávka byla zařazena do projektu Česká hudba 2004. V červnu 2006 kvarteto natočilo zatím poslední CD černošských gospelů a spirituálů. Soubor spolupracuje s mnoha významnými osobnostmi hudebního života.

Petr Julíček - tenor. Absolvoval konzervatoř a JAMU v Brně, během studia hostoval v Janáčkově divadle v Brně a Jihočeském divadle v Českých Budějovicích. Zúčastnil se také mezinárodních pěveckých kurzů v Německu a Itálii. Je sólistou souboru Komorní opery Orfeo, se kterým pravidelně vystupuje, spolupracuje také s Českým filharmonickým sborem Brno a věnuje se vlastní sólové koncertní činnosti. Jako sólista spolupracoval na několika nahrávkách CD. Absolvoval mimo jiné turné ve Španělsku (Mozart: Requiem) a v Německu (Haydn: Stvoření). Od roku 1997 je členem mužského vokálního kvarteta Q VOX. Od roku 2000 pedagogicky působí na brněnské konzervatoři.

Tomáš Badura - tenorbaryton. Po absolutoriu na ostravské konzervatoři v roce 1990 začal studovat na JAMU v Brně a také paralelně hudební vědu na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně.
Během studia získal v roce 1993 čestné uznání na Mezinárodní pěvecké soutěži A. Dvořáka v Karlových Varech. V současné době je stálým členem divadelního souboru Orfeo. Jako host vystupuje na scéně Janáčkova divadla v Brně, je též sólistou Českého filharmonického sboru Brno. Účinkuje v řadě dalších sólových projektů, např. v Dvořákově Te Deum. Vrcholem jeho dosavadní pěvecké kariéry se stalo vystoupení na několika sólových písňových recitálech v Long Beach Opera v Los Angeles v USA, kde se představil ve skladbách českých skladatelů - A. Dvořáka, L. Janáčka a B. Martinů. Členem souboru Q VOX je od jeho založení.

Tomáš Krejčí - baryton. Absolvoval konzervatoř a JAMU v Brně v oboru sólový zpěv a AMU v Praze v oboru dirigování (prof. Jiří Bělohlávek), je uměleckým vedoucím Komorní opery JAMU a Janáčkova akademického orchestru. Jako zpěvák se zúčastnil mezinárodních pěveckých kurzů Mitte Europa. Natočil řadu nahrávek současných autorů pro Český rozhlas Brno. V současné době se věnuje převážně oratornímu oboru. Jako dirigent spolupracoval se Západočeským symfonickým orchestrem Mariánské Lázně, Filharmonií Hradec Králové, Janáčkovou filharmonií Ostrava, Talichovým komorním orchestrem Praha a Komorní filharmonií Pardubice. Podílel se na nastudování oper. V letech 1996 - 2000 působil jako druhý dirigent Českého filharmonického sboru Brno. Je zakladatelem a uměleckým vedoucím mužského vokálního kvarteta Q VOX.

Aleš Procházka - bas. Absolvoval konzervatoř v Brně (1992 - Anna Hanusová) a AMU v Praze (1996 - doc. Karel Průša). Doposud se věnoval převážně interpretaci hudby starších stylů. Od roku 2002 je členem mužského vokálního kvarteta Q VOX. Koncertoval ve většině evropských zemí a také v Japonsku, Izraeli, Libanonu a Austrálii. Pro Supraphon natočil basová sóla v novodobých světových premiérách děl J. L. Dukáta Cithara nova a J. D. Zelenky Sub ole pacis et palma virtutis. Spolupracoval s francouzskou Baroque Academy d'Ambronay pod vedením renomovaných specialistů na barokní hudbu Christopha Rousseta a Rinalda Alessandriniho.

Akci finančně podpořila Nadace Český hudební fond a firma ON Semiconductor.

Vstupné v předprodeji: 110,- Kč, na místě: 140,- Kč. Předprodej vstupenek probíhá v T klubu a v knihkupectvích Lukas a Librex (bývalá Plejáda).