Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

KATEŘINA ENGLICHOVÁ – harfa, MARTIN KASÍK - klavír

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
24. 2.
Úterý

19:00

Společenský dům

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázek

Úterý 24. února 2009 - 19.00 hodin - Společenský dům

KATEŘINA ENGLICHOVÁ - harfa
MARTIN KASÍK - klavír

Kateřina Englichová je absolventka Curtisova institutu ve Filadelfii, vítězka Pro Musicis International Award v New Yorku. Vystudovala Konzervatoř v Praze (prof. Libuše Váchalová). Prestižní Fulbrightovo stipendium jí umožnilo studovat na Curtisově institutu ve Filadelfii, USA. Absolvovala řadu mistrovských kurzů s předními světovými harfenistkami. Koncertovala jako sólistka s mnoha našimi i zahraničními orchestry. Získala řadu cen na světových soutěžích. V únoru 1998 debutovala jako sólistka v newyorské Carnegie Hall. V roce 1997 vyhrála soutěž Českého rozhlasu a byla vybrána reprezentovat Českou republiku na festivalu "Bratislavské hudobné slávnosti". Kateřina Englichová koncertovala v Číně, Japonsku, USA, Kanadě, Itálii, Francii, Velké Británii, Německu, Lucembursku, Španělsku aj. Je častým hostem významných světových festivalů. Představila se společně s violistkou Jitkou Hosprovou v New Yorku a ve Washingtonu D.C. Následoval koncert v Lucembursku a listopadové turné po Japonsku. Provedla několik sólových recitálů v Německu. V sezoně 2006/2007 vystupovala se sérií koncertů na Slovensku, debutovala v Maďarsku. Také začala úspěšně spolupracovat s hobojistou Vilémem Veverkou a mají za sebou úspěšné koncertování jak v Čechách, tak v zahraničí. Vystupovala na mnoha pódiích v ČR, na MHF Janáčkův Máj, na Festivalu Mahler-Jihlava, debutovala s Budapešťskou filharmonií a společně s violistkou J. Hosprovou vystoupily na festivalu Brücke v Drážďanech. Vystoupila v trojkoncertu Jana Hanuše s Českou filharmonií a s novým programem pak vystupuje na několika sólových recitálech. V zahraničí ji pak čekají koncerty v Lucembursku, Sarajevu a Kanadě. Kateřina Englichová pravidelně nahrává pro Český rozhlas a Českou televizi. V srpnu 2005, 2006 a 2007 vedla Kateřina Englichová třídu harfy a komorní hry v rámci mezinárodních mistrovských kurzů Ameropa v Praze, od září 2005 je externím pedagogem harfy New York University. Kateřina Englichová je držitelkou ceny Českého spolku pro komorní hudbu při České filharmonii za přínos v oblasti komorní hry.

Martin Kasík je vítězem jedné z nejprestižnějších světových soutěží Young Artists Competition v New Yorku 1999. Klavírní hře se věnuje od 4 let. Vystudoval Konzervatoř v Ostravě (prof. Mgr. Monika Tugendliebová) a Hudební fakultu Akademie múzických umění v Praze (prof. Ivan Klánský). Je pravidelným účastníkem našich i mezinárodních klavírních kurzů. Je nositelem řady ocenění z našich i mezinárodních soutěží. Koncertoval v řadě států Evropy, ve Spojených státech amerických, Japonsku, na Taiwanu a v Singapuru. Jako sólista vystupoval s řadou našich i zahraničních orchestrů. Díky svému umění byl zařazen do série koncertů věnovaných 40. výročí založení newyorkské soutěže Young Concert Artists, 15. února 2002 se poprvé objevil v prestižní koncertní řadě Metropolitního muzea v New Yorku. Absolvoval turné s Českou filharmonií. Martin Kasík debutoval s Tonhalle-Orchester Zürich (Švýcarsko) a Bournemouth Symphony Orchestra (Velká Británie), koncertoval v prestižní Merkin Hall v New Yorku a účinkoval v rámci MHF Pražský podzim. S Pražskou komorní filharmonií provedl světovou premiéru Koncertu pro klavír a orchestr "Come d´accordo" Sylvie Bodorové (napsán pro Martina Kasíka). V dubnu se znovu objevil v sezoně Metropolitního muzea v New Yorku, v květnu se představil v rámci MHF Pražské jaro v Koncertu pro dva klavíry a orchestr Zdeňka Lukáše. V srpnu debutoval na Bard Music Festival v New Yorku a o několik dní později vystoupil na Chopin-Festivals v rakouském Gamingu, kde spolupracoval s dirigentem Tadeuszem Strugalou. V sezoně 2007 absolvoval úspěšná vystoupení v Německu, Rakousku, na Slovensku, ve Švýcarsku - opět s Tonhalle-Orchester Zürich pod taktovkou Jiřího Kouta, ve Francii, v roce 2008 koncerty s Českou filharmonií a ve Velké Británii a jsou plánována další vystoupení v Německu, Polsku, Španělsku a USA. Natočil celkem 7 CD. Martin Kasík je držitelem ceny Davidoff Prix 2000 pro nejlepšího českého interpreta do 28 let v oblasti klasické hudby a Ceny Harmonie pro nejúspěšnějšího mladého umělce za rok 2002.

Program koncertu:

J. L. Dusík Grand duo pro harfu a klavír
B. Smetana - J. H. Trneček Fantasie pro harfu na symfonickou báseň "Vltava"
L. Janáček V mlhách /klavír/
B. Martinů 3 České tance:
Obkročák
Dupák
Polka

E. Lecuona Malagueňa
E. Granados Španělský tanec
I. Albeniz, arr. O. Kvěch Španělská suita
1. Granada
2. Katalánsko
5. Asturie
4. Cadiz
6. Aragonie

Akce je finančně podpořena nadací ČHF a firmou On Semiconductor.

Vstupné v předprodeji: 120,- Kč, na místě 140,- Kč. Předprodej vstupenek probíhá od 3. února v T klubu a v knihkupectvích Lukas a Librex (bývalá Plejáda).