Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

TOMASZ TURAJSKI A JEHO

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
3. 7.29. 9.

17:00

Galerie Na Radnici

ilustrační obrázek

Pátek 3. července 2009 - 17.00 hodin - Galerii Na Radnici v budově MěÚ na Masarykově náměstí

TOMASZ TURAJSKI A JEHO "ŽIVOTOPIS MĚSTA ŚREM"

Město Rožnov p. R. ve spolupráci s T klubem - kulturní agenturou a družebním městem Śrem zvou na výstavu

GALERIE NA RADNICI

Vzájemná spolupráce družebních měst polského Śremu a českého Rožnova pod Radhoštěm přináší ovoce zejména v oblasti kultury. Snímky śremských fotografů jsme měli příležitost vidět v Rožnově pod Radhoštěm již na několika výstavách. Připomeňme skvělé fotografie vynikajícího śremského fotografa Dariusze Źabińského, ale také fotografie śremských studentů, dokumentujících své město.

detaily

Tentokrát se na výstavě prezentuje soubor fotografií, bytostně se dotýkajících samotného města Śrem. Jde o vítězné práce mladého a nadějného śremského fotografa Tomasza Turajskiego, jehož soubor fotografií "Životopis města Śrem" zvítězil ve fotografické soutěži, vyhlášené v roce 2008.

V roce 2008 zorganizovalo Muzeum Śremské spolu s Tygodnikiem Śremskim a Głosem Wielkopolskim fotosoutěž pod názvam "S městem za zády". Soutěž se uskutečnila pod záštitou Centra Kultury v Poznani, sponzorovalo ji reklamní studio JAG a fotostudio pana Andrzeja Crabąszcza. Z oceněných prací byla počátkem roku 2009 uspořádána v budově Muzea Śrem výstava.

V porotě fotografické soutěže pracovali Mariusz Forecki, poznaňský fotoreportér a majitel agentury spolupracující s mnoha tiskovinami v Polsku, a Waldemar Wylęgalski, fotoreportér "POLSKI Głosu Wielkopolskiego". Ze zaslaných soutěžních snímků porota nejvýše ocenila soubor fotografií Tomasze Turajskiego pod názvem "Životopis města Śrem".

"Fotoreportáž je nesnadná fotografická disciplína," uvedl Szymon Majewski, pracovník Muzea Śrem a kurátor výstavy. "Sám také fotografuji a při instalaci výstavy mě napadlo, že právě fotoreportáž na téma "S městem v zádech" je záležitost značně subjektivní. Pro ty, kteří zde nežijí se může jednat o snímky málo zajímavé, snad dokonce obyčejné, ale velký význam mají pro místní obyvatele, pro samotné Śremjany. Oni znají ty lidi z fotografií, znají ta místa a budovy svého města a ví co se tam událo. Je to velmi regionální reportáž a právě v tom je její největší hodnota."

"Přinejmenším jsou dvě věci, které u těchto snímků, tvůrců z našeho města a nejbližšího okolí, stojí za povšimnutí," sdělil ředitel Muzea Śrem pan Mariusz Kondziela. "Za prvé můžeme vystavené fotografie hodnotit z hlediska uměleckého, za druhé - právě tyto snímky umožňují porovnat, jak rychle se naše město mění, doslova ze dne na den, takže význam těchto prací je i v tom, že se stávají dokumentárními fotografiemi."

Porota měla obtížnou práci vybrat ze zaslaných fotografií ty nejlepší. Nakonec ocenila práce Tomasza Turajskiego: "Životopis města Śrem". Jeho nejlepší fotografii odměnila "dvoutýdenním pobytem" na bilboardu při čerpací benzínové stanici BP v Śremu.

Pro úplnost dodejme, že Veřejnou knihovnou Vojvodsví Poznaňského byl oceněn také soubor fotografií Dominiky Marek "Šremjané", pořízený během výročí 150 let Gymnazia Lycea ve Śremu.

o autorovi

Tomasz Turajski (27 let) je rodilý Śremjan. Pracuje v jedné místní nábytkářské firmě. Absolvoval střední školu technologickou na zpracování dřeva se specializací na výrobu nábytku. Fotografováním se zabývá teprve 2 - 3 roky, kdy začal této zálibě věnovat více času. Říká o sobě, že je pokročilý fotoamatér. "Moje snímky zvítězily v soutěži organizované městem Śrem, také v internetové soutěži. Oblíbeným tématem mých fotografií je makrofotografie. Zkouším také oblast studiových portrétů. Fotografování věnuji většinu svého volného času. Kromě toho se zajímám o film, hudbu a sport," uvedl autor snímků Tomasz Turajski.

Slavnostní vernisáž se uskuteční v pátek 3. července v 17.00 hodin v Galerii Na Radnici v budově MěÚ na Masarykově náměstí. Výstava potrvá do 29. září.

Výstava je otevřena: pondělí až sobota - od 9. hodin do 17 hodin, neděle od 9 hodin do 12 hodin.