Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

VÝSTAVA SLAVNÉ VILY ZLÍNSKÉHO KRAJE

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
14. 7.16. 8.

17:00

Společenský dům

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Úterý 14. července 2009 - 17 hodin - sál Společenského domu v Rožnově pod Radhoštěm

VÝSTAVA SLAVNÉ VILY ZLÍNSKÉHO KRAJE

Město Rožnov pod Radhoštěm, T klub - kulturní agentura a umělecká agentura Foibos pořádají výstavu

VÝSTAVA VE SPOLEČENSKÉM DOMĚ

Umělecká agentura Foibos připravila v rámci edice Slavné vily jako devátou knihu a devátou výstavní expozici věnovanou tentokrát vilám a rodinným domům Zlínského kraje. Kniha měla první prezentaci společně s výstavou dne 7. května 2008 v Alternativě - kulturním institutu ve Zlíně, kde probíhala do 28. 6. 2008. Poté se výstava uskutečnila ve Valašském Meziříčí v Kapli zámku Žerotínů. Dále putovala do Kroměříže a Napajedel. Nyní navštěvuje město Rožnov pod Radhoštěm, které se může pochlubit v publikaci i na výstavě čtyřmi významnými vilovými stavbami.

detaily

Pod pojmem Zlínského kraje, sestávajícího z oblastí Hané, Moravského Slovácka a Valašska si obvykle vybavíme tradice lidových krojů, malované fasády na Slovácku a hanácká žudra, dřevěnou lidovou architekturu Valašska a její novodobou transformaci v díle Dušana Jurkoviče, ale i velkou architekturu barokních sakrálních komplexů a paláců a industriální dědictví Baťových závodů. Typologickou oblastí, která se v druhé polovině dvacátého století záměrně opomíjela, bylo však bydlení vyšší a střední vrstvy ve vilových stavbách, které byly postaveny ve všech větších městech kraje a které reprezentují jak vývoj architektury, tak i individuální historii významných osobností střední Moravy. Díky úsilí skupiny uměleckých historiků a architektů - Nadi Goryczkové, Kláry Hodaňové, Ladislavy Horňákové, Jany Spathové, Martina Strakoše, Petra Všetečky a profesora Pavla Zatloukala vzniká tak kniha, zachycující padesát vil a luxusních obydlí tohoto regionu. Jsou tu zastoupena díla Huberta Gessnera, Dušana Jurkoviče nebo Jana Kotěry z doby rané moderny před první světovou válkou, vily Jaroslava Stockara-Bernkopfa, Josefa Místeckého a lokálních stavitelů z doby národního slohu a hnutí zahradních měst. Dále jsou tu připomenuty individuální stavby Baťova Zlína, navržené Františkem L. Gahurou a Vladimírem Karfíkem, díla racionálního a vrcholného funkcionalismu od Lubomíra a Čestmíra Šlapetových, Bohumíra Kupky a Josefa Místeckého a konečně i jeho vyústění do měkčích forem aerodynamického funkcionalismu Ludvíka Hilgerta a Jaroslava Grunta až k organické architektuře Lubomíra Šlapety a ruralistickému nebo klasicizujícímu pojetí na přelomu třicátých a čtyřicátých let. Kniha také vyzdvihuje výjimečnou skupinu vil z padesátých let od zlínského architekta Zdeňka Plesníka pro známé cestovatele Hanzelku a Zikmunda a hudebního skladatele Lišku, stejně jako řídké pokusy o udržení typologického druhu vily v době komunistické nadvlády v dílech Svatopluka Sládečka staršího, Stanislava Hrazdíry aj. Konečně v závěru knihy defilují vilové stavby z posledních let, navržené předními architekty z Brna, Zlína, Valašského Meziříčí i z Bratislavy, které naznačují, že se vila jako typologický druh opět vrací na scénu a ilustruje kulturní úroveň naší společnosti.

Výstava, která vydání knihy doprovází, představí řadu architektonických a interiérových detailů a také modelů vybraných vilových staveb, vyrobených posluchači Fakulty architektury VUT v Brně a Střední průmyslové školy stavební ve Valašském Meziříčí ve školním roce 2007/2008. Patronát nad celým projektem Slavné vily Čech, Moravy a Slezska, jehož je uvedená publikace a výstava součástí, převzala manželka prezidenta republiky paní Livia Klausová a ministerstvo kultury.

Na přípravě celého projektu se podíleli prof. Vladimír Šlapeta, Mgr. Ladislava Horňáková, Ing. Klára Hodaňová, Ing. arch. Naděžda Goryczková, PhDr. Jana Spathová, Mgr. Martin Strakoš, Ing. arch. Petr Všetečka, Mgr. Martina Mertová, prof. Pavel Zatloukal. Projekt vznikl s přispěním Zlínského kraje, statutárního města Zlína, Nadace Tomáše Bati, Zlínstavu, AM-Interiér, měst Valašské Meziříčí, Kroměříž, Napajedla, Valašské Klobouky, Bystřice pod Hostýnem, Rožnov pod Radhoštěm a dalších měst Zlínského kraje.

Vily v Rožnově pod Radhoštěm

  • 17

    Vila Valburgy a Josefa Žantových

    Javornická 688
    Rožnov pod Radhoštěm

    Lubomír a Čestmír Šlapetové (1932)
  •  
  • 19

    Vila Josefa Vondráčka

    Slezská 703
    Rožnov pod Radhoštěm

    Lubomír a Čestmír Šlapetové (1933-1934)
  • 32

    Vila Zenobie Vítězové
    Šlapetova 717
    Rožnov pod Radhoštěm

    Lubomír Šlapeta (1936-1937, 1981)


  •  
  • 44

    Experimentální skulpturální dům

    Slezská 1461
    Rožnov pod Radhoštěm

    Vladimír Kalivoda (1969 - 1975)
  •  

Slavnostní vernisáž se uskutečnila v úterý 14. července 2009 v 17 hodin v sále Společenského domu v Rožnově pod Radhoštěm. Výstava je otevřena od 15. července do 16. srpna denně od 10 hodin do 17 hodin.

Výstava se koná pod záštitou starosty Jaroslava Kubína, místostarostky Markéty Blinkové, města Rožnova pod Radhoštěm a hejtmana Zlínského kraje Stanislava Mišáka.

Vstupné: dospělí: 20,- Kč, děti a důchodci: 10,- Kč, ZTP: zdarma