Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

ANDREA KALIVODOVÁ - mezzosoprán, JAN KRÁL - klavír

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
13. 10.
Úterý

19:00

Společenský dům

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázek

Úterý 13. října 2009 - 19.00 hodin - Společenský dům

ANDREA KALIVODOVÁ - mezzosoprán, sólistka Státní opery Praha
JAN KRÁL - klavír

Koncert vážné hudby v rámci KPH. Zahajovací koncert sezony!!!

Andrea Kalivodová přední česká mezzosopranistka se narodila v Kroměříži. Svoje dětství a mládí ovšem prožila v Brně, kde absolvovala konzervatoř a zaznamenala svoje první výrazné pěvecké úspěchy. Dále pokračovala ve studiu na Hudební akademii múzických umění v Praze. Při studiu se pravidelně zúčastňovala mezinárodních mistrovských kurzů, vždy u špičkových pedagogů a uměleckých osobností. Nakonec se rozhodla pro nabízenou stáž na Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien a strávila rok ve Vídni. Pěvecké i zahraniční studium vedlo mladou umělkyni k pěveckým soutěžím, často se stala jejich laureátkou. Velký úspěch zaznamenala například v roce 2001 v Londýně, kde získala jako mladý talent první cenu nadace Emy Destinnové na mezinárodní pěvecké soutěži The Anglo-czechoslovac trust a byla pozvána na koncert mladých nadějných pěvců přímo do londýnské Covent Garden, kde debutovala s velkým úspěchem. Z českých soutěží se zúčastnila například mezinárodní pěvecké soutěže v Českých Budějovicích, kde v květnu 2000 zvítězila, v roce 2003 se potom stala držitelkou třetí ceny mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech v písňovém oboru, následovala i mnohá další ocenění. Již v dobách svých studií začala hostovat a spolupracovat s našimi předními operními divadelními scénami. V roce 2001 stála poprvé na prknech Státní opery Praha. V roce 2002 debutovala na prknech ostravského Národního divadla. Na podzim téhož roku pak absolvovala s produkcí Opera Praha velké turné s operou Xerxes. Pro tuto operu nastudovala roli Amástrys, se kterou pak s velkým úspěchem navštívila také Německo, Švýcarsko, Francii a Lucembursko. V roce 2003 jí bylo nabídnuto angažmá, s velkou radostí tedy přijala Státní operu za svoji domovskou scénu. Ztvárnila zde celou řadu krásných rolí. V prosinci 2003 vystupovala se sólistou Metropolitní opery v New Yorku Leo Nuccim na koncertě na Žofíně. V červnu 2004 potom s úspěchem vystoupila na galakoncertě ke vstupu České republiky do EU ve velkém sále vídeňského Konzerthausu. Pravidelně koncertovala a koncertuje takřka v celé Evropě, několikrát také navštívila Japonsko, Koreu a USA. V roce 2005 se též zúčastnila evropského turné hvězd k 60. výročí konce druhé světové války. Na podzim v roce 2005 též provedla Pucciniho Suzuki v Madame Butterfly s legendárním dirigentem Bohumilem Gregorem na prknech Státní opery Praha. Andrea Kalivodová dnes opravdu již právem patří mezi vyhledávané české umělkyně, nyní připravuje vydání svých dvou CD. Její nesporný talent a pěvecké schopnosti však nepatří pouze opeře. Ve své práci věnuje nezanedbatelný prostor i muzikálům, což dokládá i nově chystané CD s muzikálovými písněmi.

MgA. Jan Král docent Hudební fakulty Janáčkovy akademie múzických umění je absolventem brněnské konzervatoře a Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. Studoval hru na klavír ve třídě prof. Inessy Janíčkové. Během studia se zúčastnil klavírních soutěží, na nichž byl několikrát významně oceněn. Při studiu se též vedle sólové hry na klavír věnoval komorní hře a během následujících let se vyprofiloval ve vyhledávaného komorního hráče. Po několikaletém pedagogickém působení na konzervatořích v Kroměříži a v Brně je od r. 1990 řádným pedagogem komorní hry na Hudební fakultě JAMU v Brně. V současnosti spolupracuje s významnými umělci v ČR i v zahraničí.

Program koncertu:

  • P. Eben: Písně nejtajnější /výběr/
  • L. Janáček: Moravská lidová poezie v písních /výběr/
  • A. Dvořák: Cikánské písně /výběr/
  • ----------------------------přestávka----------------------------
  • G. Bizet: Árie "Habanera" z opery Carmen
  • C. Saint- Säens: Árie Dalily z opery Samson a Dalila
  • P. I. Čajkovskij: Árie Poliny z opery Piková Dáma
  • G. Verdi: Árie Azuceny z opery Trubadúr
  • G. Bizet: Árie "Seguidilla" z opery Carmen

Akce je finančně podpořena nadací ČHF.

Vstupné v předprodeji 120,- Kč, na místě 140,- Kč. Předprodej vstupenek probíhá od 29. září v T klubu, a v knihkupectvích Nohavica (býv. Lukas) a Librex.

Permanentní vstupenky na celou 24. sezonu Kruhu přátel hudby je možné zakoupit před koncertem.