Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

Vánoční zastavení a Slovo o naději

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
7. 12.
Úterý

19:00

ZUŠ

ilustrační obrázek

Úterý 7. prosince 2010 - 19.00 hodin - ZUŠ

ALFRED STREJČEK - recitace
HALINA FRANTIŠÁKOVÁ - housle
EVA MĚCHOVÁ - klavír

Vánoční zastavení a Slovo o naději

Adventní setkání se skladbami starých mistrů, poezií, adventním slovem a vánočními příběhy. Zastavení nad texty filozofů, básníků a literátů propojené skladbami pro housle a klavír.

Alfred Strejček vystudoval herectví na brněnské JAMU a prošel řadou pražských i mimopražských divadel. Je stálým hostem Lyry Pragensis a dlouhá léta vystupoval i v pražské poetické vinárně Viola. Pět let působil jako pedagog uměleckého přednesu na pražské konzervatoři. Patří mezi špičkové interprety poezie a prózy a je několikanásobným laureátem soutěží profesionálních umělců v uměleckém přednesu. Je držitelem nejvyššího ocenění v tomto oboru - Křišťálové růže. Přednáší též v latině, angličtině, němčině, španělštině a italštině. Má za sebou řadu filmových a televizních rolí. Je vyhledávaným interpretem melodramatických děl. Spolupracuje s našimi nejvýznamnějšími hudebními tělesy i sólisty. Jeho hlas se vepsal do povědomí posluchačů rozhlasu i televize. Významná je i jeho činnost moderátorská. Společně se Štěpánem Rakem je nositelem ceny UNESCO za koncertní projekt Vivat Comenius, se kterým oba umělci vystoupili na více než šesti stovkách koncertů ve dvaatřiceti zemích čtyř kontinentů.

Halina Františáková pochází z Havířova. Hře na housle se začala věnovat v pěti letech. Ostravskou konzervatoř navštěvovala v letech 1986-1992 v houslové třídě Ladislava Gořuly. Ve studiích pokračovala na Ostravské univerzitě pod vedením prof. Zdeňka Goly. Absolvovala rovněž mistrovské kurzy u Eduarda Grače. Jako sólová a komorní hráčka se předvedla publiku doma i v zahraničí (Polsko, Slovensko, Anglie, Německo, Francie). Nyní se věnuje komorní hře a pedagogické činnosti.

Eva Měchová pochází z Ostravy - Poruby, kde také získala své první klavírní základy na zdejší LŠU. Ještě na základní škole začala navštěvovat Martu Toaderovou, která ji pak jako pedagog provázela celou konzervatoří. Po ukončení studia na konzervatoři v Ostravě v roce 1991 pokračovala ve studiu na JAMU v Brně, ale po čase se vrátila zpátky na Ostravskou univerzitu, opět k Martě Toaderové. Již během studií se aktivně věnovala koncertní činnosti a komorní hře. V současnosti se věnuje pedagogické činnosti.

Akce je finančně podpořena nadací ČHF. Vstupné v předprodeji 110 Kč, na místě 130 Kč. Předprodej vstupenek probíhá v T klubu a v knihkupectvích Nohavica a Librex.