Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

FELIX SLOVÁČEK - saxofon, BORIS KRAJNÝ - klavír

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
12. 5.
Čtvrtek

19:00

Společenský dům

ilustrační obrázek

Čtvrtek 12. května 2011 - 19.00 hodin - Společenský dům

FELIX SLOVÁČEK - saxofon
BORIS KRAJNÝ - klavír

Felix Slováček je absolventem kroměřížské konzervatoře a Janáčkovy akademie muzických umění v Brně. Představuje na české hudební scéně špičku mezi hráči na klarinet a saxofon. Do jeho stálého repertoáru patří díla jak z oblasti klasické hudby, tak i jazzu a popu. Jako sólový hráč získal již mnoho cen na mezinárodních soutěžích. Svoji hudební mnohostrannost vždy prokazoval také jako skladatel a od roku 1983 jako šéfdirigent Big Bandu Felixe Slováčka. Felix Slováček byl členem mnoha orchestrů např. Orchestru Karla Vlacha a vystupoval s řadou dalších (Big Band Gustava Broma, RIAS Radio Big Band, Big Band Radio Copenhagen, WDR Big Band Köln atd.). Pravidelně se objevoval také v programech stálice českého popu Karla Gotta. Jako interpret vážné hudby vystupoval Felix Slováček s mnohými známými hudebními tělesy v Čechách i v zahraničí - spolupracoval např. s European Community Chamber Orchestra, slovenskou filharmonií, drážďanskou filharmonií, symfonickým orchestrem hesenského rozhlasu a jinými. Na svém kontě má Felix Slováček více než 500 nahraných titulů a téměř dva miliony prodaných zvukových nosičů.

Boris Krajný patří mezi naše nejúspěšnější klavíristy. Koncertoval v 35 zemích pěti kontinentů. Narodil se v r. 1945 v Kroměříži, kde vystudoval konzervatoř. Pražskou AMU absolvoval u prof. F. Maxiána a I. Moravce. Od roku 1982 je sólistou ČF, s PKO uskutečnil řadu zájezdů do Jižní Ameriky, USA a Kanady, s ČF do Japonska a Austrálie. V roce 1993 premiéroval Dvořákův klavírní koncert na měsíčním turné v Jihoafrické republice, na festivalu ve francouzském Rouen v roce 1996 provedl celé klavírní i komorní dílo L. Janáčka. Na Pražském jaru 1990 uvedl jako československou premiéru Age of anxiety L. Bernsteina.

Jeho diskografie obsahuje koncerty č. 3 B. Bartóka a S. Prokofjeva s Českou filharmonií, klavírní kvintety A. Dvořáka a C. Francka, chorálové předehry J. S. Bacha v úpravě F. Busoniho, Voříškovy brilantní variace a rondo s Pražským komorním orchestrem, skladby L. van Beethovena, F. Chopina, C. Debussyho, E. Schullhofa, B Martinů a dalších. Za nahrávku francouzských klavírních koncertů s PKO (Honegger, Poulenc, Roussel) obdržel Grand Prix 1982 v Paříži. Pro Supraphon natočil kompletní dílo M. Ravela.

Vstupné s místenkou 200/230 Kč. Předprodej vstupenek probíhá v T klubu a knihkupectví Nohavica. Vstupenky je možné si předem rezervovat telefonicky na čísle 571 651 233 nebo na e-mailu: ekonomicke@tka.cz, rezervace se ruší po 5 dnech.

program koncertu

J. V. Stamitz Rondo
3. Part Of Darmstadt Concerto
F. Chopin Walz C Sharp Minor
A. Marcello Adagio fom Oboe Concerto
F. Mendelsohn Bertholdy Spring Song
Z. Fibich Poem
M. Moszowski Love Waltz
A. Shaw Concerto for Clarinet
přestávka
A. Rubenstein Melody OP. 3
C. Debussy Le Petit Négre
La fille Auxc Cheveux De Lin
Danse Bohemienne
M. De falla fire Dance
R. Binge 3. Part Of Concerto for Saxophon
J. Ježek Bugatti Step
D. Milhaud Scaramouche - Samba
E. Morricone Once Upon A Time In The West