Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

SLET BUBENÍKŮ - 10. ročník

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
23. 10.
Neděle

18:00

Společenský dům

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Neděle 23. října 2011 - 18.00 hodin - sál Společenského domu

SLET BUBENÍKŮ - 10. ročník

Dramaturgie jubilejního 10. ročníku zve nejúspěšnější bubeníky celé dekády, předvedeme to nejlepší, co se za celou historii v projektu urodilo. Nepůjde však jen o pohled zpět – dosud největším mixem etnik, žánrů a světadílů chceme posunout renomé Sletu bubeníků o mílový krok kupředu.

detaily

Slet bubeníků vstupuje již do 10., jubilejného ročníku. Svým pojetím je tento projekt naprosto ojedinělý a unikátní a získal si velké renomé v celém hudebním světě. Název Slet bubeníků není náhodný, protože hudebníci se opravdu slétávají doslova z celého světa. Ti se vždy napřed na mnoho dní uzavřou před světem na odlehlém místě v Jizerských horách, kde společně vzývají hledačství a hudební inspiraci. Každý hudebník vnáší do společné dílny své muzikální zkušenosti, vlastní kulturní tradici, hudební vzdělání; každý do společné tvoření přichází s vlastními nápady. Výsledek tohoto globálního tavícího bubenického kotle je vždy fascinující. Dochází k prolnutí všech možných hudebních směrů, vlivů a etnických kořenů. Každoročně vznikají nové skladby, které jsou pak živě předvedeny na koncertě.

V historii Sletu bubeníků se mění koncept každý rok, a tak jsme se dočkali například globálního Sletu (zastoupení všech světadílu) afrického Sletu,í dva ročníky se nesly v duchu japonsko-české hudební spolupráce, loni Slet hostil filipínské umělce.

Slet Bubeníků v roce 2011 je zaměřen na setkání několika hudebních oblastí. Základ tvoří jako vždy hráči na klasické západní bicí nástroje používané v rockové i ethno hudbě (Grohowski, Fajt, Koudelka), ty podpoří latinsko-americká rytmika Miloše Vacíka a africký styl Ephraima Goldina. Arabské bubny a indické hudební nástroje, především tabla, bude obhospodařovat Tomáš Reindl. Atmosféru dotvoří známý kytarista Zdeněk Bína, který po rozpadu skupiny -123minut vystupuje sólově. Bez nadsázky lze říci, že se na jednom podiu potkají styly celého světa.

Celkem se na pódiu každý rok rozezní až dvě tuny nástrojů - bicích souprav, činelů, mnoha etnických bubnů a elektroniky, ale i lidské hlasy, gongy, perkuse, barely. Letos přibudou i melodické nástroje (kytara, hlas). Tento pestrý globálně-hudební mix každoročně poutá pozornost odborné i laické veřejnosti a koncerty bývají nezapomenutelným hudebním zážitkem.

sletová letka

Tomáš Reindl tabla, perkuse www.myspace.com/tomasreindl
Zdeněk Bína kytara, hlas www.bobaves.com
Ephraim Goldin perkuse www.meli-melo.ic.cz/EphraimGoldin.html
Pavel Koudelka bicí  
Kenny Grohowski perkuse www.myspace.com/kcghybrid
Miloš Vacík perkuse www.myspace.com/milosvacik
Pavel Fajt bicí, perkuse www.myspace.com/pavelfajt

profily hráčů

PROFILY Fajta a Vacíka - uměleckých vedoucích Sletu bubeníků 2010

Pavel Fajt - Brno, CZ - bicí nástroje, elektronika

Fajt je český neortodoxní bubeník a avantgardní muzikant. Když se dnes kdekoliv ve světě řekne česká muzika, každému vytane na mysli i jméno Pavla Fajta. Bezesporu posunul vnímání i charakter hudby o pěkný kousek vpřed. Byl hostem prestižních světových festivalů a scén v Evropě i zámoří, např. Victoriaville Kanada, Mimi Marseille, Alternativa Praha, Knitting Factory New York, Music Unlimited Wels, Ring Ring Beograd atd.

Nejvíce proslul spoluprací s Ivou Bittovou a také jako jeden ze zakladatelů české avantgardní rockové skupiny Dunaj či Pluto. Ve svém sólovém projektu "Drumtrek" Fajt přináší výzvu bubeníka. S bicími nástroji, perkusemi, elektronikou i hračkami a vlastním hlasem úspěšně provádí nemožné: více než hodinové koncertní sólo, které nejenže nenudí, ale zní jako celá regulérní kapela. Rozeznívá blány, rantly, činely, plechy, chrastítka, vzduch v místnosti, vlastní hlavu, tvoří melodie na různě naladěné ocelové struny či kombinuje rozličné elektronické smyčky. Dynamika koncertů je vždy strhující, obzvlášť vydařená bývají vystoupení v různých duchovních prostorech a v menších sálech, kde dochází k nejintenzivnějšímu kontaktu s divákem.

Miloš Vacík

Hráč na bicí nástroje z celého světa, výtvarník, skladatel, studiový hráč. Ve své sbírce má přes 200 nástrojů

Specializuje se na nástroje ostrova Kuby, Brazílie a Západní Afriky. Hraje také na speciálně sestavenou bicí soupravu, kterou kombinuje s různými druhy etnických bubnů, zvonců, plechovek, perkusí a doplňuje svým hlasem.
Na profesionálních pódiích se objevuje od osmnácti let.
Hraje se Slunečním orchestrem, je kapelníkem Tam-Tam Orchestra a Tam-Tam Batucada. Založil a hrál v Šum svistu, ve skupinách Laura a její tygři, Pražský Výběr, Kontraband, Afro-Latin Band. Bývá zván jako host na větší turné např. Druhá Tráva, Boom Band, -123minutXL. Spolupracuje z řadou osobností - Michal Pavlíček, Michael Kocáb, Jana Koubková, Jura Pavlica, Ida Kelarová, Petr Hapka, Milan Svoboda aj.
Účinkoval na festivalech v řadě zemí Evropy ( Francie, Neměcko, Belgie, Švýcarsko, Rusko), navštívil Koreu, Egypt, Libanon, Tunis. Měl sólový koncert v Egyptské Káhiře v El-Harawi house (1999). Do Egypta se podruhé vrátil i s Tam-Tam Orchestra (2001), kde koncertovali v Káhirské opeře. V roce 2002 byl vyslán Českým rozhlasem za Českou republiku do mezinárodního Big Bandu EBU, v Maďarsku. Závěrečný koncert z Budapešti se přenášel rozhlasem do celého světa.
Bývá zván a pořádá semináře ( Káhirská konzervatoř, Heluánská Universita, Americká Universita v Káhiře, Karlova Universita ). Od roku 1993 je profesorem na konzervatoři Duncan Centre.
Založil a vede první sambovou školu v Čechách -" Samba Tam-Tam Batucada škola Praha."
Na svém kontě má deset autorských cd.

Profily umělců najdete na www.sletbubeniku.cz
Video a hudební ukázky na www.myspace.com/thegatheringofdrummers
Facebook: www.facebook.com/sletbubeniku

Vstupné v předprodeji: 150,- Kč, na místě: 180,- Kč. Předprodej vstupenek probíhá v T klubu a knihkupectvích Librex a Nohavica.