Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

ROŽNOVÁCI V ZÁŘI REFLEKTORŮ

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
29. 9.
Sobota

18:00

Společenský dům

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Sobota 29. září 2012 - 18.00 hodin - Společenský dům

ROŽNOVÁCI V ZÁŘI REFLEKTORŮ

Setkání s operní pěvkyní Evou Melichaříkovou a herci Kristýnou Podzimkovou a Radúzem Máchou. Pořadem provází Honza Kučera.

Eva Melichaříková (soprán)
Zpívat jsem začala už od raného dětství. Od první třídy jsem účinkovala v dětském sboru Zvoneček, kde jsem dostala svá první sóla. Mé další kroky vedly do dětského operního studia Národního divadla Moravskoslezského v Ostravě. Tam jsem měla poprvé možnost stát na jevišti a účinkovat s velkými pěvci, jež pro mne byli obrovskou inspirací. Zároveň jsem také chodila do ZUŠ v Rožnově, kde jsem studovala hru na klavíru a herecky se připravovala v dramatickém kroužku Aloisie Němcové. Osudovým studijním městem se pro mne stala Bratislava, kde jsem začala studovat zpěv na Státní konzervatoři a následně pokračovala studiem na HTF Vysoké školy múzických umění pod vedením Mgr. art. Dagmar Podkamenské - Bezačinské, ArtD. V rámci operního studia jsem měla možnost nastudovat tyto operní postavy: Dvorní dáma v opeře Dido a Aeneas od Henryho Purcella, postava Donny Elvíry v opeře Don Giovanni od W. A. Mozarta a své studium jsem ukončila rolí Lízy v operetě Země úsměvů od Franze Lehára. Profesní zkušenosti jsem kromě studia získávala na mezinárodních soutěžích a pěveckých interpretačních kurzech například Mistrovské pěvecké kurzy Petera Dvorského a Zlatice Livorové. Spoupráci v zahraničí jsem měla možnost okusit s německým tělesem Schleswig-Hostein Music Festival Choir s nímž jsem procestovala země jako Itálie, Německo Čína nebo Rusko. V současnosti mě čeká další krok mé kariéry - získání angažmá. Mám za sebou úspěšné předzpívání do Krakovské opery. Od září plánuji absolvovat předzpívání a konkurzy do českých, slovenských i evropských operních domů.

Eduard Lenner (klavírní doprovod)
Narodil se v roce 1986 v Bratislavě. Pod vedením Mgr. Karola Toperczera vystudoval Církevní konzervatoř v Bratislavě, kterou absolvoval s titulem Nejlepší absolvent roku. Dále pokračoval ve studiích na VŠMU v Bratislavě ve třídě Prof. Idy Černeckej. Za vynikající studijní výsledky a reprezentaci školy mu byla udělena cena děkanky. V nynější době je doktorandem VŠMU. Se svými recitály se představil v různých městech na Slovensku, pravidelně koncertuje ve Vídni. Účinkuje nejen na festivalech, ale také pravidelně spolupracuje se zpěváky na pódiích doma i v zahraničí.

Kristýna Podzimková (herečka)
Všechno začalo dramatickým kroužkem v Rožnově. A je klidně možné, že kdyby mě nevedla paní Aloisie Němcová, o divadlo bych se vůbec nezajímala. Vystudovala jsem Janáčkovu konzervatoř, obor hudebně-dramatický. Během školy mě čekalo hostování v Těšínském divadle, kam jsem taky po ukončení školy nastoupila na pět let do angažmá. A neměnila bych. Dostala jsem tam řadu skvělých hereckých příležitostí. V roce 2008 jsem natočila německo-azerbajdžánský film Absurdistan. Ten taky považuji za svůj největší dosavadní úspěch. Snímek byl hostem mnoha světových festivalů, včetně Festivalu nezávislého filmu Sundance, který pořádá Robert Redford. Pak přišla nabídka ze seriálu Ulice. Ta se mi taky stala osudnou, protože jsem tam potkala svého manžela. V Praze teď bydlím třetím rokem. Hostuji v Národním divadle a divadle U Valšů. Po Moravě se mi stýská, ale věřím, že se sem jednou vrátím. A jsem šťastná, že moje povolání je pro mě zábavou a naplněním.

Radúz Mácha (herec)
Mé první pokusy s divadlem se pojí s dramatickým kroužkem při rožnovské ZUŠ, ve kterém nám základy dávala paní Lojzička Němcová. Byla to právě ona, která ve mně probudila nepopsatelnou touhu věnovat se divadlu. Přes nevůli rodičů jsem po čtyřech letech odešel z osmiletého gymnázia na ostravskou konzervatoř, obor hudebně - dramatický. Ty čtyři roky byly krásné. Prvá vystoupení nejen ve studentském, ale i v opravdových profesionálních divadlech (Národní divadlo moravskoslezské, Bezruči, Těšínské divadlo). Většina mých spolužáků odešla do angažmá, já udělal přijímačky na JAMU v Brně, obor činoherního herectví. Dostal jsem se do hereckého ateliéru ruské režisérky p. Oxany Smilkové. Byla to tvrdá a nesmlouvavá škola, ale zocelila nás a snad i připravila na profesionální náročný herecký život. V průběhu studia jsem měl možnost hostovat v brněnském Hadivadle, v Huse na provázku, v hereckém spolku Eventualité a ve studentském divadle Marta. Ve čtvrtém ročníku jsem začal rovněž hostovat v pražském Národním divadle. První přišla krásná dvojrole Havrana a dopělého Káje ve Sněhové královně. Dále jsem měl možnost, tehdy ještě jako host, hrát Trania v Shakespearově Zkrocení zlé ženy. V polovině čtvrtého ročníku jsem se začal obávat o své budoucí angažmá a tehdy takřka během jednoho týdne náhle přišla nabídka jít na rok hned do tří divadel. Vedle Husy na provázku a pražského Vinohradského divadla jsem nakonec nemohl odmítnout pana Dočekala z Národního divadla v Praze. První rok strávený tam v kruhu známých špičkových herců byl pro mě ohromným štěstím a velkou školou. Měl jsem možnost hrát na prknech s paní Janžurovou, paní Šplechtovou, panem Štěpničkou, panem Švehlíkem, panem Postráneckým, panem Němcem, panem Barešem, panem Prachařem, panem Matáskem a celou řadou dalších. K hrám, které jsem nastudoval ještě jako host mi během první sezony přibyl také Topolovův Konec masopustu, Herzovo Deváté srdce, Prebblové Enron, Ionescův Nosorožec. Mimo svou mateřskou scénu jsem dostal příležitost zahrát si a zazpívat postavu Victora Huga v muzikálu Quasimodo v divadle Hybernia jež měl již více než 70 repríz. Zajímavá byla i práce na projektu Velikonoční pašije konané na zbraslavské farnosti před zraky pana kardinála Dominika Duky, kde jsem hrál hlavní postavu Ježíše Nazaretského. Má první pražská divadelní sezona mi vyšla a já se těším na další práci. Nedávno jsem dostal smlouvu na další dva roky v ND Praha a na další nové role. Drobné začátky mám i před kamerou, kde jsem ještě na ostravské konzervatoři natočil videoklip Ti koberští synci s Tomášem Kočkem, později pak roli v protidrogovém projektu Revolution Train. Nyní natáčím roli ve svém prvním filmu Všiváci. Níže odkaz na mou stránku v ND:

www.narodni-divadlo.cz/...

rozhovory s umělci ve Spektru Rožnovska

Rožnov přivítá své slavné umělce

V sobotu 29. září čeká Rožnov jedna premiéra. T klub - kulturní agentura připravila pořad s názvem Rožnováci v záři reflektorů. Zbrusu nový pořad si klade za cíl představit umělecky proslavené místní rodáky.

"V novém pořadu T klubu - kulturní agentury se představí tři mladí Rožnované, kteří našemu městu dělají dobré jméno v záři reflektorů - v oblasti herectví a opery. Můžete se těšit na Kristýnu Podzimkovou - za svobodna Maléřovou (herečka - seriál Ulice, Národní divadlo Praha), Radúze Máchu (Národní divadlo Praha, muzikál Quasimodo) a Evu Melichaříkovou (operní zpěv - soprán). Herci během večera představí úryvky ze svých vystoupení a podělí se o své zážitky a zkušenosti. V podání Evy Melichaříkové zazní světoznámé árie od Mozarta nebo Pucciniho. Kristýna, Radúz i Eva určitě potěší, pohladí po duši a rozhýbou bránici," řekl k pořadu moderátor Honza Kučera.

Před nadcházející akcí jsme se ve Spektru Rožnovska rozhodli položit umělcům dvě otázky.

Jaký vás pojí k Rožnovu vztah?

Eva Melichaříková: K Rožnovu mám vztah velice blízký, neboť jej považuji za svůj skutečný domov. Je to místo, kam se ráda vracím, kde nacházím klid a vždy zde načerpám mnoho pozitivní energie.

Kristýna Podzimková: Čím déle v Rožnově nebydlím, tím víc mi chybí. A jsem opravdu ráda, že moje rodné město je právě Rožnov. Často si říkám, že tady založím divadlo, abych mohla v Rožnově zase bydlet. :-)

Radúz Mácha: K Rožnovu mě pojí velmi silný vztah! Vyrůstal jsem tady. Mám tu ty nebližší, především svou rodinu, kamarády a se všemi spoustu nezapomenutelných zážitků. Vždy se velmi těším na každých pár dní volna, kdy budu zase moci přijet k nám domů na Valašsko.

Jak se těšíte na vystupování v Rožnově?

E.M.: Na vystoupení v Rožnově se velice těším. Mám mnoho krásných zážitků z dvou operních koncertů, které již v Rožnově proběhly. Zpívat "doma" nese velikou odpovědnost, ale o to jsou reakce z publika vřelejší. Proto se velice těším na letošní vystoupení a účinkující, které bude opět trochu jiné a ponese se v duchu opery a herectví.

K.P.: Zatím jsem spíš nervózní, abych neudělala ostudu. Ale věřím, že nakonec to bude příjemné setkání s lidmi, které jsem dlouho neviděla.

R.M.: Moc! Beru to hlavně jako příležitost zavzpomínat, jak ta moje cesta k divadlu vlastně začala. Díky rožnovskému dramaťáku a paní Lojzičce Němcové jsem se rozhodl studovat a dělat to, co mě baví. (Zároveň se samozřejmě taky moc těším, že budu alespoň pár dní doma.)

Za rozhovory poděkoval Lukáš Perutka

Vstupné s místenkou: 100/120 Kč. Předprodej vstupenek probíhá od 3. září v T klubu. Vstupenky je možné si předem rezervovat telefonicky na čísle 571 651 233 nebo na e-mailu: ekonomicke@tka.cz, rezervace se ruší 5 dnů po zahájení předprodeje.