Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

SLET BUBENÍKŮ

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
28. 10.
Neděle

18:00

Společenský dům

ilustrační obrázek

Neděle 28. října 2012 - 18.00 hodin - Společenský dům

SLET BUBENÍKŮ

Slet bubeníků slaví 11 let a opět představí rytmické styly celé planety.

Nejlepší čeští bubeníci zvou svoje kolegy ze světa k společnému bubnování. Každý rok vzniknou nové skladby, které jsou předvedeny na putovním festivalu po Česku. Slet bubeníků vstupuje již do 11. ročníku. Svým pojetím je tento projekt naprosto ojedinělý a unikátní a získal si velké renomé v celém hudebním světě. Název Slet bubeníků není náhodný, protože hudebníci se opravdu slétávají doslova z celého světa. Ti se vždy napřed na mnoho dní uzavřou před světem na odlehlém místě v Jizerských horách, kde společně vzývají hledačství a hudební inspiraci. Každý hudebník vnáší do společné dílny své muzikální zkušenosti, vlastní kulturní tradici, hudební vzdělání; každý do společného tvoření přichází s vlastními nápady. Výsledek tohoto globálního tavícího bubenického kotle je vždy fascinující. Dochází k prolnutí všech možných hudebních směrů, vlivů a etnických kořenů. Každoročně vznikají nové skladby, které jsou pak živě předvedeny na koncertě. Slet bubeníků v roce 2012 je zaměřen na setkání několika hudebních oblastí. Základ tvoří jako vždy hráči na klasické západní bicí nástroje používané v rockové i ethno hudbě (Grohowski, Fajt, Koudelka), ty podpoří latinsko-americká rytmika Miloše Vacíka a africký styl Ephraima Goldina. Arabské bubny a indické hudební nástroje, především tabla, bude obhospodařovat Tomáš Reindl. Atmosféru dotvoří známý kytarista Zdeněk Bína, který po rozpadu skupiny -123 minut vystupuje sólově. Bez nadsázky lze říci, že se na jednom pódiu potkají styly celého světa.

Celkem se na pódiu každý rok rozezní až dvě tuny nástrojů - bicích souprav, činelů, mnoha etnických bubnů a elektroniky, ale i lidské hlasy, gongy, perkuse, barely. Letos přibudou i melodické nástroje (kytara, hlas). Tento pestrý globálně-hudební mix každoročně poutá pozornost odborné i laické veřejnosti a koncerty bývají nezapomenutelným hudebním zážitkem.

Slet bubeníků 2012 - sletová letka

Tomáš Reindl - tabla, perkuse, www.myspace.com/tomasreindl
Zdeněk Bína - kytara, hlas, www.zdenekbina.com
Ephraim Goldin - perkuse, www.meli-melo.ic.cz/EphraimGoldin.html
Pavel Koudelka - bicí
David Koller - bicí, www.davidkoller.cz
Miloš Vacík - perkuse, www.myspace.com/milosvacik
Pavel Fajt - bicí, perkuse, www.myspace.com/pavelfajt

Profily umělců najdete na www.sletbubeniku.cz
Video a hudební ukázky na www.myspace.com/thegatheringofdrummers
Facebook: www.facebook.com/sletbubeniku

tisková zpráva

David Koller, Pavel Fajt, Miloš Vacík, Ephraim Goldin, Tomáš Reindl, Pavel Koudelka, Zdeněk Bína

Startuje 11. ročník Sletu bubeníků

Koncertní série Sletu bubeníků začíná 22.10. a navštíví celkem 12 měst.

Slet bubeníků má za sebou 10 ročníků a za pár dní začne 11. ročník. Na utajeném místě v Jizerských horách celý jeden týden budou vyvolení hudebníci ´vzývat bubenického Boha. To, co jim našeptá uvaří, upečou, uškvaří a v kotli přetaví v ojedinělou – nikdy se neopakující - bubenickou show, nemající obdoby. V tavícím kotli dochází k prolnutí všech možných hudebních směrů, etnických vlivů a inspirací. „My klidně spojíme techno s vážnou hudbou, industriál s Afrikou, Kubu s polkou a fotbalový rytmy s jazzrockem.“ Vysvětluje jeden z duchovních otců Pavel Fajt. Každoročně vznikají nové skladby, které jsou pak živě předvedeny na sérii koncertů. „Mám radost, když se lidi na koncertu Sletu bubeníků dostanou do tranzu“doplňuje David Koler.

V historii Sletu bubeníků se mění koncept každý rok, a tak jsme se dočkali například globálního Sletu (zastoupení všech světadílu) afrického Sletu,í dva ročníky se nesly v duchu japonsko-české hudební spolupráce, či evropsko-filipínské konfrontace.

Slet Bubeníků v roce 2012 je zaměřen na setkání několika hudebních oblastí. Základ tvoří jako vždy hráči na klasické západní bicí nástroje používané v rockové i ethno hudbě (Koller, Fajt, Koudelka), ty podpoří latinsko-americká rytmikaMiloše Vacíka a africký styl Ephraima Goldina. Arabské bubny a indické hudební nástroje, především tabla, bude obhospodařovat Tomáš Reindl. Atmosféru dotvoří známý kytarista Zdeněk Bína, který po rozpadu skupiny -123minut vystupuje sólově. Letos plánuje vzít kromě kytary i basu, jelikož staronový účastník Sletu David Koller bude hrát nejen na klasickou bicí soupravu, ale počítá se s ním i jako s kytaristou a zpěvákem. Bez nadsázky lze říci, že se na jednom podiu potkají styly celého světa. letošní Slet bubeníků je něco jako orchestr snů, něco jako ve sportu All Star umělecký tým. Na jednom podiu jen pro jednu příležitost se potkají nejlepší čeští umělci, kteří by se jinak stěží potkali.

Celkem se na pódiu každý rok rozezní až dvě tuny nástrojů - bicích souprav, činelů, mnoha etnických bubnů a elektroniky, ale i lidské hlasy, gongy, perkuse, barely. Letos přibudou i melodické nástroje (kytara, hlas). Tento pestrý globálně-hudební mix každoročně poutá pozornost odborné i laické veřejnosti a koncerty bývají nezapomenutelným hudebním zážitkem.

ROLAND CZ NA SLETU BUBENÍKŮ

Při příležitosti tradičního Sletu bubeníků v Rožnově pod Radhoštěm bude v neděli 28.10. 2012 ve Společenském domě představena interaktivní výstava bicích produktů Roland. Součástí expozice budou též cvičné nástroje, ruční perkuse nebo bicí samplery. K vidění bude ukázka hry na bicí sady Roland ve spojení s dalšími produkty. Součástí výstavy bude možnost vyzkoušet výukový software Roland DT-1 V-Drums Tutor nebo si porovnat své bubenické schopnosti na celosvětové bubenické síti Roland Friend Jam. Expozice bude přístupná od 14.00 hodin v 1. patře budovy. Ukázka hry na Roland V-Drums začíná v 17.00 hodin v prostorách expozice Roland. Přijďte vyzkoušet digitální bicí produkty Roland V-Drums - dlouhodobě nejlepší na světe!

Akce je spolufinancována z prostředků Zlínského kraje. Akci podpořili ROLAND CZ a TV Beskyd.

Vstupné v předprodeji: 150 Kč, na místě: 180 Kč. Předprodej vstupenek probíhá v T klubu a v IC.