Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

DOCUKU

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
8. 3.
Pátek

19:30

Společenský dům

ilustrační obrázek

Pátek 8. března 2013 - 19.30 hodin - Společenský dům

DOCUKU

Koncert kapely u příležitosti vydání nového CD Kdybych já věděl.

detaily

Přestože ještě album nebylo na světě, už se o něm hovořilo třeba v souvislosti s Markétou Irglovou, která na něj nazpívala dvě písničky, nebo díky tomu, že ho produkovala populární romská zpěvačka, muzikantka a sbormistryně Ida Kelarová. Řeč je o aktuální nahrávce valašskomeziříčské folklorbeatové skupiny Docuku s názvem Kdybych já věděl..., která právě vychází pod hlavičkou Indies Happy Trails. Kapela, jež má na svém kontě například nominaci na Anděla v kategorii Worldmusic, vydání podporuje působivým videoklipem k písničce Holubí. Právě v ní se o hlavní zpěv podělil frontman kapely Jiří Buksa s držitelkou Oscara za nejlepší filmovou píseň Markétou Irglovou. Patnáctipísňová kolekce Kdybych já věděl... odráží poslední roky členů Docuku, které poznamenal rozpad, těžká osobní tragedie, ale i radost a euforické pocity z hraní nových písniček. "Máme za sebou velice rušné a emocionálně vypjaté období," popisuje frontman kapely Jiří Buksa. "Zažili jsme rozpad, znovuzrození, těžkou osobní tragédii, ale i vítali na svět nové malé muzikanty. Doprovázela nás tedy bolest, velký žal, ale i láska ZMĚNIT," dodává. To vše se podle něj promítlo do skladeb nového alba, které dostalo název podle nepředvídatelnosti života - Kdybych já věděl...

Nad tím, aby silné příběhy co nejvíce umocnila muzika, dohlížela zmíněná Ida Kelarová. Právě ji muzikanti z Valašského Meziříčí poprosili o producentskou pomoc. A jaký byl její přínos? "Zpočátku jsem se zaměřila především na vokální aranžmá a hlasový výraz. Chtěla jsem, aby písně vyzněly, zasáhly, oslovily publikum a aby nabyly na živelnosti anebo naopak některé balady na procítěnosti. Prostě aby každá píseň měla svoji náladu, atmosféru a zaujala," popisuje Kelarová. Producentka se navíc rozhodla, že hudební polohu skupiny na nahrávce posune tak, aby z přehrávačů zněla jinak, než na energickém koncertě. "Docuku jsou živá kapela a CD je přece jen nahrávané ve studiu, takže jsme písně dost přearanžovali. Můj muž Desiderius Dužda se zaměřil na střídmější hudební aranžmá. V podstatě klukům pomáhal jak s jednotlivými nástroji zvlášť, tak pracoval i s celou kapelou. Oba jsme měli velký zájem kluky posunout a vytáhnout z nich to nejlepší, co v nich je," dodává producentka. Zajímavostí nahrávky je samozřejmě i účast populární Markéty Irglové. Muzikantka své party nahrávala na Islandu, kde nyní žije. "Po prvním poslechu jsme byli nadšení. Její hlasy do písniček přesně sedly. Podle nás si se svými vokálními party velice citlivě pohrála a dokázala tak úžasně podtrhnout atmosféru skladeb," popisuje kapelník Jiří Buksa.

Složení kapely: Jiří Buksa – kytara, mandolína, harmonika, zpěv, Roman Vavřík – akordeon, Karel Mikuš – bicí, Daniel Pšenica – viola, zpěv, Kristián Lambert – housle, zpěv a Pavel Hanuštiak – kontrabas, zpěv.

Vstupné v předprodeji: 100 Kč, na místě 130 Kč. Předprodej probíhá od 15. února v T klubu a v IC.