Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

DENÍK ANNY FRANKOVÉ V BARVĚ

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
22. 11.
Pátek

16:00

Galerie Na Letné

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázek

Pátek 22. listopadu 2013 v 16.00 hodin v Galerii Na Letné v budově MěÚ vedle polikliniky.

DENÍK ANNY FRANKOVÉ V BARVĚ

GALERIE NA LETNÉ

T klub - kulturní agentura ve spolupráci s městem Rožnov p. R. a Gymnáziem Rožnov p. R. si Vás dovolují pozvat na výstavu koláží

detaily

Dny Anny Frankové se staly pro rožnovské gymnazisty již tradicí.

V červnu hostilo partnerské město Rožnova Bergen sedm mládežnických skupin z pěti evropských zemí - Polska, Německa, Holandska, Anglie a České republiky, kteří se sjeli již k tradičnímu týdennímu pracovnímu pobytu u příležitosti projektu Dny Anny Frankové.

Cílem tohoto setkání je šířit poselství Anny, židovského děvčete, které zahynulo spolu se svou sestrou v tamějším koncentračním táboře a jejíž svědectví o životě Židů v době vlády národního socialismu, sepsané v jejím deníku, obletělo celý svět. Anniny zápisky po válce shromáždil a vydal její otec, který jako jediný z rodiny přežil. Kniha byla později přeložena do 67 jazyků a vydána 26 000 000x. V 60. letech Otto Frank založil v Basileji Fond Anny Frankové, s jehož podporou vznikl v roce 2000 i nový projekt Dny Anny Frankové a místem jeho konání se symbolicky stalo město Bergen.

Město Rožnov prezentovalo v Bergenu již potřinácté pět gymnazistů. Studenti pracovali ve smíšených mezinárodních skupinách pod vedením profesionální umělkyně Natalie Rudolf. Výsledkem týdenní práce na téma Deník Anny Frankové v barvě je 12 pláten s kolážemi o velikosti 150x80 cm a k nim příslušné texty, znázorňující výjevy všedního života Anny v historických souvislostech.

Události třetí říše, Rodina Frankova a její život až do doby ukrývání se v zadním traktu domu,

Zadní trakt domu, Život Anny Frankové od ukrytí se až do smrti v Bergen-Belsenu, Deník Anny Frankové (jeho význam pro Annu), Deník: Jeho význam dnes.

Koláže byly 21. června 2013 prezentovány veřejnosti oficiální vernisáží zahájenou starostou Bergenu Rainerem Prokopem v sálu Městského domu v Bergenu a budou postupně vystaveny ve všech zúčastněných zemích. Poté se zřejmě stanou součástí expozice v památníku vybudovaném na místě bývalého koncentračního tábora v Bergen-Belsenu.

Veškerou dokumentaci k projektům si lze prohlédnout na webových stránkách www.friedenstage.bergen-online.de

Vernisáž se uskuteční v pátek 22. listopadu v 16.00 hodin v Galerii Na Letné v budově MěÚ vedle polikliniky. Vystoupí členové pěveckého sboru rožnovského gymnázia Juventus.

Je otevřena pondělí, středa od 8 hodin do 17 hodin, úterý, čtvrtek, pátek od 8 hodin do 13 hodin.