Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

DOCUKU

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
22. 8.
Pátek

19:00

Masarykovo náměstí

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Pátek 22. srpna 2014 - 19.00 hodin - Masarykovo náměstí

DOCUKU

Šestičlenná hudební formace Docuku z Valašského Meziříčí vznikla v r. 2002 díky iniciativě zpěváka a multiinstrumentalisty Jiřího Buksy. Její název znamená ve valašském nářečí "honem, rychle, svižně" nebo také "dohromady" a zúčastnění hudebníci jej naplňují ve svižných, melodických písničkách na pomezí folklóru a bigbítu. Písně, zaznamenané ve sbornících lidových písní nebo i vlastní , čerpající z odkazu moravsko-slezského, polského, slovenského či balkánského, jsou osobitě aranžovány a transformovány do podoby milostných balad či folklorbeatových "našlapaných" skladeb.

detaily

Po odchodu poloviny formace na podzim roku 2010 si skupina prošla hledáním nových spoluhráčů a nyní působí v již ryze mužské podobě. Trojici zakládajících členů (Jiří Buksa- kytara, heligonka, mandolína, zpěv, Roman Vavřík - akordeon, Karel Mikuš - bicí) doplnili folklórní hudebníci z regionu, kteří mají hráčské zkušenosti i z jiných hudebních projektů. Violista Dan Pšenica, kontrabasista Pavel Hanuštiak a houslista Kristián Lambert aranžují písně z předchozích dvou alb Docuku pro čistě mužský vokální projev. Po osmi letech činnosti a více než 220 koncertech v ČR i zahraničí se Docuku v nově připravovaných písních vrací ke svým valašským kořenům. Skupina vydala v r. 2013 zatím poslední CD s názvem „Kdybych já věděl...“. Album vychází v brněnském Indies Happy Trails za produkčního dohledu Idy Kellarové.

Skupina Docuku se zúčastnila slavnostního předávání žánrových cen Anděl za rok 2013, které proběhlo v pražském Paláci Akropolis. Jejich album "Kdybych já věděl" bylo nominováno v kategorii World music, stejně jako tomu bylo před devíti lety za jejich debutové album "Meziřečí". Bohužel ani tentokrát členové Akademie populární hudby neudělili vítěznou sošku této valašské formaci, přesto lze jejich nominaci mezi tři nejzajímavější alba roku v této kategorii považovat za velký úspěch.

V letech 2002-2010 ve skupině Docuku instrumentálně i autorsky působili a kapelu muzikantsky i lidsky obohacovali hudebníci Lukáš Španihel, Lucie Redlová, Martin Kuchař a Jitka Šuranská, alternoval také Petr Vala. Děkujeme moc.

Koncert se uskuteční v rámci projektu Letní náměstí 2014.

Bez vstupného. Akce proběhne za každého počasí.