Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

STOLETÁ ELEGANCE

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
16. 1.
Pátek

18:00

Společenský dům

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázek

Pátek 16. ledna 2015 - 18.00 hodin - Společenský dům

STOLETÁ ELEGANCE "A LA CARTE"

LISELOTTE ROKYTA - Panova flétna
JAN ROKYTA - cimbál

Stoletá elegance "a la carte" aneb Budapešť - Paříž - Bukurešť 1910-1935 na pódiu i v kavárnách...

Fritz Kreisler, George Boulanger, Claude Debussy, Béla Bartók

Koncertním programem Stoletá elegance "a la carte", který je ve znamení netradiční instrumentální kombinace Panovy flétny a cimbálu, zavítáme do sto let staré hudební historie, respektive do evropských velkoměst prvních desetiletí 20. století. Kromě hudby vážné a lidové zazní i skladby takzvaného "vyššího populáru", které mají mezi kavárenskými muzikanty v Evropě obecné označení "Café concert". Drobné "kusy" odlehčeného charakteru s poetickým přídomkem "a la carte" v průběhu desetiletí postupně opouštěly své původní prostory salonů, restaurací a kaváren a zaujaly pevnou pozici nejen na koncertních pódiích, ale i v novodobé hudební historii. Velkou zásluhu na jejich zvěčnění mají skladatelé Fritz Kreisler, Grigoraş Dinicu či George Boulanger, kteří byli zároveň jejich častými interprety. Mezi zanícené propagátory tohoto stylu patřili i světoví houslisté Jasha Heifetz a Jehudi Menuhin.

Panova flétna a cimbál patří svým témbrem i původem ke stěžejním hudebním nástrojům tohoto stylu, ba co více: oba jejich interpreti, Liselotte a Jan Rokytovi, tímto programem zažívají "déj vu" z jejich holandského období let devadesátých, které bylo ve znamení společného muzicírování s rumunskými a maďarskými muzikanty.

interpreti

Liselotte Rokyta - Panova flétna

Po základním dvouletém studiu u Damiana Lucy studovala Liselotte Panovu flétnu u mezinárodně uznávaného rumunského virtuóza Nicolae Pîrvu na Conservatoriu v Hilversumu a na Hogeschool der Kunsten v Amsterdamu (Nizozemsko). Během studia absolvovala mistrovské kurzy u Simiona Stanciu a Gheorghe Zamfira. Několikrát také navštívila Rumunsko za účelem osvojení si autentické hry na Panovu flétnu a patří v současné době mezi nejvýznamnější nerumunské interprety, kteří ovládají rumunský styl hry na tento nástroj. V rámci studia rumunského jazyka a literatury na Amsterdamské univerzitě absolvovala v roce 1997 tříměsíční stáž v oblasti Maramureş (severní Rumunsko) a zabývala se zde výzkumem dosud neprobádané folklorní vokální formy "Hora cu noduri". Hudební a spirituální zážitky z tohoto období ji inspirují při muzicírování dodnes. Liselotte spolupracuje pravidelně s předním nizozemsko-kanadským varhaníkem André Knevelem, s nímž koncertuje v Nizozemí, Kanadě a USA. Dále spolupracuje se známými varhaníky Martinem Mansem (Nizozemsko) a Jaroslavem Tůmou (Česká republika) a koncertuje v České republice, Slovenské republice, Německu, Švýcarsku a Jihoafrické republice. Se svým manželem Janem Rokytou vytvořila netradiční nástrojové duo spojením Panovy flétny a cimbálu. Koncertní program manželů Rokytových obsahuje jak folklorní hudbu východní Evropy, tak i transkripce a původní skladby pro tuto nástrojovou kombinaci (např. Syrinx en Clair de Lune od Clauda Debussyho a transkripce skladeb Bély Bartóka). V čase adventu je Liselotte častým hostem nizozemských pěveckých sborů, se kterými vystupuje jako sólista. Od roku 2007 také vyučuje hru na Panovu flétnu v rámci svých soukromých kurzů v Nizozemí, České republice a Kanadě. Kromě instrumentálních výkonů je Liselotte rovněž nadaným řečníkem a průvodcem koncertů. Umělkyně je od roku 2008 diplomovaným "Vinologem nizozemské vinné akademie" (Wijnacademie) a stála spolu s Janem Rokytou u zrodu hudebně-vinných večerů pro podniky i pro soukromé osoby. Program Hudební historie vína, na němž má Liselotte zásadní sólový podíl, byl v minulých letech s úspěchem prezentován při různých příležitostech v Nizozemí (Rabobank). Od roku 2009 Liselotte vlastní rovněž takzvaný Advanced Certificate, mezinárodně uznávaný diplom britské organizace Wine&Spirit Education Trust (WSET).

Jan Rokyta jun. - cimbál

Studoval hru na cimbál u Ludmily Dadákové na Konzervatóriu v Bratislavě a hru na zobcovou flétnu u Waltra van Hauweho a Paula Leenhoutse na Sweelinck Conservatoriu v Amsterdamu. Svou kariéru zahájil v cimbálové muzice Technik Ostrava, založené v roce 1958 jeho otcem Janem Rokytou. V oblasti soudobé vážné hudby Jan Rokyta ml. spolupracoval se Symfonickým orchestrem Slovenského rozhlasu v Bratislavě, s ASKO/ Schönberg Ensemble, Nederlands Blazers Ensemble, Het Nieuw Ensemble, Rozhlasovou komorní filharmonií a dalšími. V posledních letech je rovněž častým hostem symfonických a komorních orchestrů v Německu a Rakousku jako např. Klangforum, Österreichisches Ensemble für Neue Musik a Radio-Symfonieorchester Südwestrundfunk Stuttgart. V oblasti světového folkloru získal Jan Rokyta bohaté zkušenosti v orchestru Mezinárodního folklorního divadla v Amsterdamu, kde působil v letech 1995-2002 jako instrumentální sólista a hudební realizátor a v sezoně 2007-2008 jako hudební ředitel tohoto tělesa. Spolu se svou manželkou Liselotte vytvořil netradiční nástrojové spojení Panovy flétny a cimbálu. Jan Rokyta ml. je kromě činností v oblasti hudby také "Vinologem nizozemské vinné akademie" (Wijnacademie) a v roce 2010 získal titul "Weinakademiker rakouské vinné akademie".

Od roku 2011 vyučuje na Pražské vinné akademii, zabývá se poradenskou činností pro moravské vinaře (se specializací Benelux) a vinařskou turistikou, především pro novináře píšící o víně.

program koncertu

Rumunská lidová Sîrba in D
Friedrich "Fritz" Kreisler (1875 – 1962) Liebesleid
  Schön Rosmarin
Georges Boulanger (1893 – 1958) Pentru tine /Pro Tebe/
  Avant de mourir
Manuel de Falla (1876 – 1946) Nana
Jacques Ibert (1890 – 1962) Entr´acte
Erik Satie (1866 – 1925) Troisieme Gymnopédie
Rumunská lidová Doina Oltului
Damian Luca (*1936) Cîntec de dor
  Sîrba lăutarescă
Jan Rokyta (*1936) Lament pro Panovu flétnu sólo
Astor Piazzolla (1921 – 1992) Café 1930
Béla Bartók (1881 – 1945) Rumunské tance BB 68 /1915/

Vstupné s místenkou v předprodeji: 90 Kč, na místě:130 Kč. Předprodej vstupenek probíhá od 9. prosince v T klubu a v IC.