Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

Slet bubeníků 2015 - KTOŽ SÚ BOŽÍ BUBENÍCI

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
18. 10.
Neděle

18:00

Společenský dům

ilustrační obrázek

Neděle 18. října 2015 - 18.00 hodin - Společenský dům

KTOŽ SÚ BOŽÍ BUBENÍCI

Slet bubeníků 2015

Slet bubeníků 2015 se geograficky rozkročí od Blízkého východu po Evropu a jeho inspirací budou husitské chorály.

Podtitul 14. ročníku zní „KTOŽ SÚ BOŽÍ BUBENÍCI“

Letošní program Sletu bubeníků bude v mnoha ohledech jiný než předchozí.

Mnoho ročníků bylo věnováno střetu etnické hudby a evropského pojetí hry a kombinací hudebních stylů a žánrů z celého světa.

14. ročník Sletu bubeníků hledá inspiraci v bohatém hudebním portfoliu Evropy.

detaily

Geograficky je Slet rozkročen od pouští Blízkého východu až po Vltavu. V rámci dvouhodinového koncertu zazní inspirace gregoriánským chorálem, husitskými písněmi, můžeme se těšit na hřmotné bubenické polyrytmické groovy, hrané na bicí soupravy, tympány, elektroniku a basové bubny. Rytmickou smršť posílí mužské hlasy sboru Affetto a izraelská zpěvačka Kamila Kama, přinášející do programu silný, výrazový zpěv a prvky performance.

Umělecký vedoucí Sletu bubeníků Pavel Fajt upřesňuje: „Již dlouho mi v hlavě zní kombinace silných, hřmotných, polyrytmicky komponovaných a žánrově neurčitých bicích partů hraných převážně na evropské bicí nástroje spolu se zpěvovými party z dob, kdy vznikalo evropské hudební povědomí, s gregoriánskými chorály a s jejich duchovním rozměrem v kombinaci s bojovně působícími husitskými písněmi. Válečné hordy husitů a táboritů, jejich touha a nadšení po změně, tvořily dějiny. Bojové písně husitů před každou bitvou otřásaly sebevědomím nepřátel a pomáhaly jim vítězit. Tyto písně zazní ve velmi netradičních, bubnových aranžích na letošním Sletu.“

Základ sestavy tvoří jako vždy hráči na klasické západní bicí nástroje používané v rockové i etnické hudbě (Pavel Fajt, Pavel Koudelka). Perkuse bude obhospodařovat Tomáš Reindl. Atmosféru dotváří izraelský světoběžník Alex Bershadsky na elektrickou basu. A ani letos nechybí v týmu ženský element. Pozvání přijala izraelská performerka a zpěvačka Kamila Kama. Hutné spodky podpoří bubeník Miroslav Šonka, jehož rozpětí pokrývá hudební rozptyl od klasiky po metal.

Podtitulem turné je zvolen slogan KTOŽ SÚ BOŽÍ BUBENÍCI. Zatímco husité cizí vojska zaháněli zpěvem, 21. století národy stmeluje rytmem Sletu bubeníků. Chorály u rytmů chybět nebudou.

Svým pojetím je Slet bubeníků naprosto ojedinělý a unikátní a získal si velké renomé v celém hudebním světě. Název Slet bubeníků není náhodný, protože hudebníci se opravdu slétávají z různých zákoutí hudebního světa, z různých stylů a z různých domovských skupin. Ti se vždy napřed  na mnoho dní uzavřou před světem na odlehlém místě v Jizerských horách, kde společně vzývají hledačství a hudební inspiraci. Každý hudebník vnáší do společné dílny své muzikální zkušenosti, vlastní kulturní tradici, hudební vzdělání; každý do společného tvoření přichází s vlastními nápady. Výsledek tohoto globálního tavícího bubenického kotle je vždy fascinující. Dochází k prolnutí všech možných hudebních směrů, etnických vlivů a inspirací. Každoročně vznikají nové skladby, které jsou pak živě předvedeny na koncertě.

První ročník se uskutečnil v roce 2001, letos tedy máme již 14. ročník.

Celkem se na pódiu každý rok rozezní až dvě tuny nástrojů - bicích souprav, činelů, mnoha etnických bubnů, kláves a elektroniky, ale i lidské hlasy, gongy, perkuse, barely. Tento pestrý globálně-hudební mix každoročně poutá pozornost odborné i laické veřejnosti a koncerty bývají nezapomenutelným hudebním zážitkem.

Sestava:

Koncerty:

  • Čt 08.10.15 Smržovka Parkhotel
  • Pá 09.10.15 Plzeň Peklo
  • Čt 15.10.15 Brno Líšeň
  • Pá 16.10.15 Šumperk DK
  • So 17.10.15 Uherské Hradiště
  • Ne 18.10.15 Rožnov p. R.
  • Po 19.10.15 Bílovec
  • St 21.10.15 Praha Lucerna MB
  • Čt 22.10.15 Litoměřice
  • So 24.10.15 Nový Bor
  • Ne 25.10.15 Nový Bor

www.sletbubeniku.cz

Facebook: www.facebook.com/sletbubeniku

Na Sletu bubeníků zahraje i trio Drumatix-Strong ZUŠ Valašské Meziříčí pod vedením učitele Milana Kratochvíla ve složení Ondřej Mikuš, Radim Machač, Jan Knor, kteří letos úspěšně reprezentovali Zlínský kraj na celorepublikové soutěži bicích nástrojů. A možná se dočkáme i malého překvapení.....

Akce je spolufinancována z prostředků Zlínského kraje.

Vstupné v předprodeji: 150 Kč, na místě: 180 Kč. Předprodej vstupenek probíhá od 22. září v T klubu a v TIC.