Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

VILÉM VEVERKA - hoboj, IVO KAHÁNEK - klavír

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
6. 10.
Úterý

18:00

Společenský dům

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Úterý 6. října 2015 - 18.00 hodin - Společenský dům

VILÉM VEVERKA - hoboj
IVO KAHÁNEK - klavír

Koncertní vystoupení jednoho z nejrespektovanějších českých hobojistů Viléma Veverky a předního českého pianisty Ivo Kahánka.

detaily

Vilém Veverka

Je jedním z nejrespektovanějších českých hobojistů. Absolvoval Pražskou konzervatoř u F. X. Thuri a následně Akademii múzických umění v Praze u Liběny Séquardtové (je jejím prvním absolventem). Paralelně navštěvoval kurzy významného francouzského hobojisty Jeana-Louise Capezzaliho. Rozhodující impuls v jeho uměleckém rozvoji však přineslo účinkování v Gustav Mahler Jugendorchester a následné studium u předního německého hobojisty Dominika Wollenwebera na Hochschule für Musik Hanns Eisler v Berlíně. Na své studium v Berlíně navázal dvouletým účinkováním v Berlínské filharmonii (Karajan-Stiftung), kde opakovaně spolupracoval s dirigenty jako Simon Rattle, Bernard Haitink, Claudio Abbado, Pierre Boulez atd. Další podněty mu poskytli špičkoví zahraniční hobojisté, Albrecht Mayer, Hansjörg Schellenberger, Maurice Bourgue či Heinz Holliger. Nastoupená cesta vyvrcholila triumfem v jedné z nejprestižnějších hobojových soutěží organizované nadací Sony Music Foundation v Tokiu (2003). V roce 2004 Vilém Veverka sólově debutoval na festivalu Concentus Moraviae, v roce 2006 na Pražském jaru a o rok později s Ostravskou bandou v newyorské Carnegie Hall. Během několika let vystoupil jako sólista s řadou předních domácích i zahraničních orchestrů (PKF – Prague Philharmonia, FOK, Slovenská filharmonie, Filharmonie Brno, SOČR, Tokyo Philharmonic, Vancouver Symphony, Krakow Philharmonic, Bayerisches Kammerorchester, Münchener Kammerorchester, Capella Istropolitana či Dohnányi Orchestra Budafok atd.). V posledních letech se prosazuje i na významných západoevropských festivalech. Zásadní význam mělo v tomto směru jeho účinkování na festivalu Rheingau (2010), kde v Koncertu pro hoboj Richarda Strausse zastoupil Albrechta Mayera.

Nahrál a v českých premiérách provedl řadu nejnáročnějších skladeb druhé poloviny 20. století (Bennett, Berio, Britten, Carter, Martin, Rihm, Schnittke, Yun, Zimmermann) včetně koncertu Marka Kopelenta A Few Minutes with an Oboist (Jakub Hrůša, Ensemble 21; Radisoservis, 2012). Je sólistou Filharmonie Brno, zakládajícím členem souboru PhilHarmonia Octet Prague a oficiálním hráčem francouzské firmy Buffet Crampon. Pro společnost Supraphon realizoval debutové CD Risonanza (spolu s Kateřinou Englichovou a Ivo Kahánkem), na které zařadil stěžejní díla české hobojové literatury (J. Hanuš, P. Haas, P. Eben). Vysoce ceněna je rovněž jeho nahrávka Koncertu pro hoboj a orchestr Bohuslava Martinů (Komorní Filharmonie Pardubice, Marko Ivanovič; Arco Diva, 2009). Věnuje se současně interpretaci hudby období baroka (s Barbarou M. Willi intenzivně spolupracuje od roku 2007). Mimořádným úkolem bylo nahrání cyklu Dvanácti fantazií pro hoboj sólo Georga Philippa Telemanna (Supraphon, 2012). Komplexnost Viléma Veverky v tomto ohledu podtrhuje právě kompletní nastudování cyklu Sonát J. D. Zelenky, který se souborem Ensemble Berlin Prag již opakovaně provedli. Pro rok 2014 byl Vilém Veverka vybrán jako „Artist in residence“ na Festivalu Mitte Europa.

Ivo Kahánek

Jako interpret nevšední emocionální síly a hloubky si Ivo Kahánek získal pověst jednoho z nejpůsobivějších umělců své generace a je mnohými považován za nejlepšího současného českého pianistu. Svůj dar okamžitě navázat citovou vazbu s publikem dokáže náležitě zužitkovat ve skladbách od baroka po modernu, s těžištěm v romantickém repertoáru. V cizině jej rovněž pokládají za specialistu na interpretaci české hudby. V roce 2004 se stal absolutním vítězem mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro a již předtím získal ocenění v mnoha významných kláních u nás i v cizině (Maria Canals Piano Competition v Barceloně, Vendome Prize ve Vídni, Stiftung Tomassoni Wettbewerb v Kolíně nad Rýnem, Mezinárodní soutěž Fryderyka Chopina v Mariánských Lázních, Concertino Praga aj.).

Po úspěšných debutech na festivalu Beethovenfest v Bonnu a na Pražském jaru obdržel pozvání od Symfonického orchestru BBC k vystoupení na festivalu BBC Proms v londýnské Royal Albert Hall. Tam v srpnu 2007 pod taktovkou Jiřího Bělohlávka provedl Klavírní koncert č. 4 Inkantace Bohuslava Martinů, živě přenášený televizí a rádiem BBC i českou stanicí Vltava. Tento kritikou oceněný debut nabízí německé vydavatelství Deutsche Grammophon jako digitální download. Není divu, že si Ivo Kahánka vybral Sir Simon Rattle ke dvěma vystoupením s Berlínskou filharmonií v listopadu 2014. Následoval nadšený ohlas odborné kritiky i široké veřejnosti. Mladý klavírista se stal po Rudolfu Firkušném teprve druhým českým pianistou v historii, jenž vystoupil s tímto světoznámým tělesem. Kromě toho spolupracuje Ivo Kahánek pravidelně s Českou filharmonií a má za sebou úspěšná vystoupení s BBC Scottish Symphony Orchestra Glasgow, Orchestrem WDR Kolín nad Rýnem, Filharmonií Essen, Symfonickým orchestrem Hlavního města Prahy FOK, Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, Pražskou komorní filharmonií, Filharmonií Brno a mnoha jinými. Z dalších významných dirigentů, s nimiž spolupracoval, jmenujme alespoň Pinchase Steinberga, Vladimira Ashkenazyho, Jiřího Bělohlávka, Zdeňka Mácala, Jakuba Hrůšu či Tomáše Netopila.

V roce 2015 ho čeká mj. koncertní turné po Japonsku s Klavírním koncertem b moll P. I. Čajkovského, vystoupení na mezinárodních festivalech Styriarte Graz (Rakousko) a Dresdner Festspiele (s Dvořákovým triem), Dvořákova Praha, Smetanova Litomyšl a koncerty v Itálii, Německu, Dánsku, Polsku a České republice.

Ivo Kahánek podepsal v roce 2007 exkluzivní smlouvu s vydavatelstvím Supraphon Music a od té doby nahrál celkem sedm CD s díly Leoše Janáčka, Bohuslava Martinů, Gideona Kleina, Miloslava Kabeláče, Jeana Francaixe, Jacquesa Iberta aj. Jeho album (Janáček-Martinů-Kabeláč) získalo nejvyšší možné hodnocení v odborných zahraničních časopisech Classics Today (USA), Le Monde de la Musique (Francie) a Fanfare (USA). Kromě toho pravidelně natáčí pro Český rozhlas a Českou televizi. Jeho zatím poslední sólová deska je věnována Fryderyku Chopinovi (Sonáta h moll, čtyři Scherza). Letos by měla u Supraphonu vyjít nahrávka Janáčkovy Moravské a Ukvalské lidové poezie v písních s vynikající sopranistkou Martinou Jankovou, dále CD s Koncertem pro dva smyčcové orchestry, klavír a tympány Bohuslava Martinů za doprovodu Essener Philharmoniker a Tomáše Netopila. Pro Český rozhlas se chystá rovněž Martinů - tentokrát nahrávka Klavírního koncertu č. 5 se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu pod taktovkou Tomáše Braunera.

Ivo Kahánek je absolventem Janáčkovy konzervatoře v Ostravě ve třídě Mgr. Marty Toaderové a Akademie múzických umění v Praze ve třídě prof. Ivana Klánského. Má za sebou také jeden semestr postgraduálního studia na prestižní londýnské Guildhall School of Music and Drama u Ronana O´Hory a mistrovské kurzy pod vedením Karl-Heinze Kämmerlinga, Christiana Zachariase, Alicie de Larrocha, Imogen Cooper, Petera Frankla a dalších osobností.

S grantovou podporou města Rožnova.

Rozhovor se svérázným Ivo Kahánkem v pořadu Všechnopárty. Mluví nejen o Obličejové knize, kterou přezdívá Atlas hub.

Vstupné v předprodeji s místenkou: 80 Kč, na místě s místenkou: 130 Kč. Předprodej vstupenek probíhá od 8. září v T klubu a v TIC.