Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

JIŘÍ BÁRTA - violoncello, TEREZIE FIALOVÁ - klavír

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
15. 3.
Úterý

18:00

Společenský dům

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Úterý 15. března 2016 - 18:00 - Společenský dům

JIŘÍ BÁRTA - VIOLONCELLO
TEREZIE FIALOVÁ - KLAVÍR

Recitál violoncella a klavíru s průvodním slovem umělců.

Jako "předskokanka“ se představí Johana Valová, žákyně 4. ročníku hry na klavír u paní učitelky Markéty Hauserové rožnovské ZUŠky. V jejím podání uslyšíte skladbu Bohuslava Martinů Loutkové divadlo.
Koncert v rámci projektu Večery s klasikou.

Vstupné v předprodeji s místenkou: 80 Kč, na místě s místenkou: 130 Kč. Předprodej vstupenek probíhá od 16. února v T klubu a v TIC.

detaily

Jiří Bárta, přední violoncellista své generace, studoval u Josefa Chuchra a Mirko Škampy v Praze, Borise Pergamenschikowa v Kolíně nad Rýnem a Eleonore Schoenfeld v Los Angeles. V roce 1991 obdržel cenu Europäische Förderpreis für Musik v Dráždanech a cenu Rostropovich-Hammerovu v Los Angeles. Spolupracuje s předními českými a mezinárodními orchestry, jako jsou Česká filharmonie, Slovenská filharmonie, Royal Philharmonic Orchestra London, Royal Scottish National Orchestra, Royal Liverpool Philharmonic, Berliner Symphoniker a s dirigenty jako Jiří Bělohlávek, Charles Dutoit, Libor Pešek, Gennadij Rožděstvenskij, Maxim Šostakovič. Je pravidelně zván na přední festivaly a pódia, např. Barcelona, Berlín, Bratislava, Buenos Aires, Edinburgh, Istanbul, Los Angeles, Mnichov, Newport, New York, Paříž, Praha, Salzburk, Tokio, Londýn. Jeho nahrávky u firmy Supraphon byly časopisem Harmonie dvakrát vyhodnoceny jako nejlepší ve svých kategoriích (Ceny Harmonie 1995, 1999), zahrnují kritiky ceněnou nahrávku všech Bachových violoncellových suit i Šostakovičových koncertů s dirigentem Maximem Šostakovičem a Pražskými symfoniky i oba koncerty Dvořákovy, A Dur (s klavíristou Janem Čechem) a h moll (s Českou filharmonií a Jiřím Bělohlávkem). Bártovu disku s Kodályho sólovou sonátou udělil londýnský časopis The Grammophone „Editor´s Choice“, do stejného výběru se dostalo i Bártovo poslední CD s violoncellovými koncerty Bohuslava Martinů, J. B. Foerstera a Jana Nováka za spolupráce Pražské komorní filharmonie a dirigenta Jakuba Hrůši. Jiří Bárta spolupracoval i s Magdalenou Koženou na jejím albu „Songs“ pro Deutsche Grammophon oceněném Gramophone Award v r. 2004. Pro londýnský Hyperion natočil Jiří Bárta CD s violoncellovými sonátami Ignaaza Moschelese a Johanna Nepomuka Hummela, zcela nedávno CD se sonátami Antona Rubinštejna (oboje s klavíristou Hamish Milnem). S jazzovým kvartetem Milana Svobody spolupracoval na klasicko-jazzovém CD „Znamení Střelce“ (Lotos, nominováno na výroční ceny Akademie populární hudby a jazzu 2007). V roce 2008 spoluzaložil Mezinárodní festival komorní hudby v Kutné Hoře. V loňském roce se stal kurátorem festivalu Dvořákova Praha. Od roku 2012 hraje na nově postavené violoncello německého mistra Dietmara Rexhausena.

Terezie Fialová patří mezi nejtalentovanější české pianistky a navzdory svému mládí je i vyhledávanou komorní partnerkou mnoha předních českých a zahraničních sólistů (J. Špaček, R. Patočka, J. Bárta, S. Šaturová, C. Chapelle, E. Tzikindelean a další). S orchestrem debutovala již jako dvanáctiletá a do svých dvaceti let se věnovala paralelně také hře na housle a to v mezinárodním měřítku. Absolventka pražské HAMU ( I. Klánský) a Hochschule für Musik und Theater Hamburg (N. Schmidt) je laureátkou několika mezinárodních soutěží (Itálie, Holandsko, Rusko). Vystupuje pravidelně na významných festivalech (Praha, Basilej, Vevey, Hamburk, Sarajevo, Paříž, Madrid, New York, Washington a další). Je členkou klavírního tria Eben trio, s nímž zvítězila na mezinárodní soutěži komorních souborů v Lausanne. Jako jediná česká pianistka se zúčastnila prestižní Verbier Festival Academy 2013 ve Švýcarsku pod vedením M. Presslera a G. Takacze-Nagyho. Úspěšný debut na mezinárodním festivalu komorní hudby v americkém Newportu 2014 kritika označila jako „stunning performance and very bright future“. Podílela se na natočení tří CD, deska věnovaná skladateli Petru Ebenovi získala ocenění „Recording of the Months“ a „IRR Outstanding“. Terezie patří mezi Yamaha Artists pro Českou republiku.

program

Nikolaj Mjaskovskij: Sonáta a moll  pro violoncello a klavír op. 81

  • Allegro moderato
  • Andante cantabile
  • Allegro con spirito

Antonin Dvořák: Klid lesa a Polonéza pro violoncello a klavír

***

Sergei Rachmaninov: Sonáta g moll pro violoncello a klavír op. 19

  • Lento-Allegro moderato
  • Allegro scherzando
  • Andante
  • Allegro mosso