Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

MARIÁN VARGA – sólový koncert

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
9. 3.
Středa

19:30

Společenský dům

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Středa 9. března 2016 - 19:30 - Společenský dům

MARIÁN VARGA – SÓLOVÝ KONCERT

Pán muzikant. Od konce šedesátých let svítí jako opravdová stálice na slovenské hudební scéně. Hráč, skladatel, improvizátor a neobyčejná osobnost. Jeho kmenovými kapelami byly Prúdy a Collegium Musicum. Delší dobu vystupuje zejména sólově. Marián Varga je pojem, který se některým novinářům dodnes nepodařilo zcela uchopit. Je na něm obdivuhodné to, že i přes svůj věk a občasné zdravotní problémy jde stále kupředu, nebojí se nových výzev (jakou byla poslední spolupráce s Moyzesovým kvartetem) a hlavně hraje. V současné době více na klavír, než na hammondky, na které jsme byli u něj zvyklí. Foto „Marianvarga“ od Martinoza – Vlastní dílo. Licencováno pod CC BY 3.0 via Wikimedia Commons.

Vstupné s místenkou. Vstupné v předprodeji: 200 Kč, na místě: 250 Kč. Předprodej vstupenek probíhá od 2. února v T klubu a v TIC.

detaily / video

O komponování hudby v rozhovoru pro Hospodářské noviny řekl: „Každý zvuk, který slyším, je pro mě pocitem ruky na klaviatuře. Hudba se mi nezobrazuje v notách. Místo noty se mi objeví ruka. Moje skladby vznikaly ve zvláštní chaotičnosti. Něco jsem si hrál, najednou mi ruka sklouzla, kam neměla, a já to začal rozvíjet. Mnohé nápady se tak vlastně zrodily omylem.“

cs.wikipedia.org/wiki/Marian_Varga