Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

Vernisáž - MAPY RÁJE ROŽNOVA POD RADHOŠTĚM

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
18. 5.
Středa

17:00

bez vstupného

ilustrační obrázek

DOPORUČUJEME

Středa 18. května 2016 - 17:00 - galerie Crears

VERNISÁŽ - MAPY RÁJE ROŽNOVA POD RADHOŠTĚM

Skupinová výstava od 18. května do 18. června 2016.

detaily

Mapy ráje propojí ráj umění s rájem muziky. Výstavu hudebně otevře Beata Bocek, Jono Bono Heyes s  Christofferem Strandhem.
„Dlouhá léta bydlím v Rožnově pod Radhoštěm a aktivně chci, aby se mi tu žilo hezky. Původem jsem Slovenka, po rozdělení Československa jsem přijala české občanství a jistým způsobem jsem zde zakořenila. Cítím tu své místo. Silně vnímám genia loci města pod magickou horou Radhošť, zdejší krajinu, lidi, tradici, soudobý život. Práce galeristky mne přivedla do širšího společenského dění.
V souvislosti se sto patnáctým výročím narození spisovatelky Marie Podešvové, manželky slavného malíře, ikony kraje Františka Podešvy, mne zaujal titul její knihy Mapy ráje. Inspiroval mne k projektu Mapy ráje Rožnova. Domnívám se, že pro mnoho lidí, kteří zde žijí, a i pro ty, kteří město navštěvují, je či může být Rožnov pod Radhoštěm s nádherným venkovem rajským místem. A tak se Mapy ráje nabídly logicky. Vystihují dnešní fenomén života města s rájem umění, rájem chutí, rájem vůní, rájem odpočinku. Je tu ráj sportu, ráj zábavy, ráj muziky a také ráj VMP s původní lidovou architekturou, folklorem a tradicemi.
Tato inspirace vyústila v myšlenku uspořádat tematickou kolektivní výstavu s názvem Mapy ráje. Mapování ve smyslu hledání paralely, orientace a stopování ráje v běžném životě. Jedná se o téma tvorbě mnoha umělců vlastní, ať už v spontaneitě či formě, kterou ho vyjadřují.
Vznikl záměr nabídnout různorodá díla vybraných umělců z Čech a Slovenska. Výstava může být rajsky rozpustilá, neomezeně zdrojová. Měla by být rozmanitá, volně otevřená v asociaci s diváky, klidně alegorická v hravé nadsázce s různými výtvarnými projevy, které jsou na ní seskupeny.  
Mapy ráje nabízí kolekci děl předních autorů současné výtvarné scény, která přímo či nepřímo s tématem ráje souvisejí.“

Akademická architektka Ingrid Kitzbergerová, galeristka

Partnerem výstavy jsou Rožnovské pivní lázně a Albert Málek Restaurant, pro mnohé ráj chutí, vůní a odpočinku, Fittsport s rájem zábavy City club. V prostorách partnerů budou během trvání výstavy Mapy ráje instalována výtvarná díla.
Sledujte Mapy ráje Rožnova pod Radhoštěm.