Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

Syny (Pl) Kultra (Rožnov)

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
29. 10.
Sobota

19:00

T klub

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Sobota 29. října 2016 - 20:00 - T klub

SYNY (PL) KULTRA (ROŽNOV)

Na podzim roku 2013 se po 13 letech na podium vrátila rožnovská kapela Kultra. Asi by mohlo zaznít něco o Fénixovi a vstávání z popela, ale byly by to jen kecy. Byť společné vystoupení dali naposledy koncem 90. let, jako jednotlivci muziku dělat nikdy nepřestali. Trojúderka Vaantrekill se do toho umí opřít, i když asi někteří z těch, kteří znají Kultra! vzor 1998, budou zaskočeni z Kultra! vzor 2016 - Vant opustil pozici bubeníka drží se jen mikráku a bicí základy jdou z z počítače. Výsledek? Punk'n'bass! Po pětipísňovém demu z roku 2014 (ke stažení zde) přišel čas na dlouhohrající desku, kterou začali natáčet o letošních prázdninách za pomoci mistra zvuku Mišo Reviláka (který se podílel už na několika vydařených nahrávkách rožnovské punkové scény) a v nejbližší době by měla nahrávka vyjít jako vinyl na Malárie records v kolaboraci se slovenským kolektivem FFUD.

Hiphopoví experimentátoři Napszykłat se přehnali mezi léty 2005 – 2011 středoevropskou scénou. Nechali za sebou tři skvělé desky (Plenum, NS, Kultur Shock), kolaborace s Dälek anebo DVA a pak se rozešli. Rapper Robert Piernikowski teď pokračuje pod hlavičkou projektu Syny, na němž se spojil s beatmakerem vystupujícím pod jménem 1988. Vize nekompromisního, zvukově objevného rapu na hraně ostří žiletky zůstala, jen nás teď prosí, abychom Syny netitulkovali přívlastky „avantgardní“ či „experimentální“ hip hop, neboť Piernikowski jej chápe jako obojí už ze své podstaty.

Vstupné pouze na místě 120 Kč.

detaily | video

Polský hip hop byl vždy otevřený křížení s jinými žánry či experimentům, nikdo to ale u našich severních sousedů (a potažmo i ve střední Evropě) nedotáhl tak daleko jako projekt Napszykłat. Jejich rozpadu ale není třeba litovat, Syny Roberta Piernikowskeho vychází ze stejných základů, jenom mají možná blíže k nekompromisní, syrové výpovědi zlaté hiphopové éry reprezentované jmény jako Public Enemy či Wu Tang Clan. Druhou polovinou Syny je beatmaker 1988 (vlastním jménem Przemysław Jankowiak), který dříve dělal pozoruhodnou hudbu na hraně instrumentálního hip hopu a ambientu pod hlavičkou Etam/Etamski.

Spojení dvou výrazných postav polské hiphopové alternativy vyústilo v povedené debutové album Orient, které skládá poctu syrovým začátkům polského hip hopu v raných devadesátkách. Deska má svojí intenzitou blízko třeba k industriálu či metalu. „Když je tu hudba přesahující žánry nebo se pohybuje na hranicích dvou škatulek, je to pro lidi z konkrétních scén těžké přijmout. Naše poslední album, myslím, hodně z těchto bariér pomohlo zbořit,“ prohlásil Piernikowski v rozhovoru pro Radio Wave.