Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

MUSICA DOLCE VITA

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
15. 11.
Úterý

18:00

Společenský dům

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Úterý 15. listopadu 2016 - 18:00 - Společenský dům

MUSICA DOLCE VITA

Žofie Vokálková – flétna, Daniela Demuthová – mezzosoprán, Zbyňka Šolcová – harfa  

Soubor MUSICA DOLCE VITA působí na české hudební scéně od roku 2005 a má na svém kontě stovky koncertů ve všech koutech naší vlasti. Trio vystupovalo v posledních letech na řadě mezinárodních i tuzemských festivalů a bylo hostem koncertních cyklů např. Moravské filharmonie Olomouc, Jihočeské komorní filharmonie či Severočeské filharmonie Teplice. Soubor MUSICA DOLCE VITA se věnuje interpretaci skladeb pro flétnu a harfu všech stylových období v podání špičkové sólové flétnistky Žofie Vokálkové a skvělé harfenistky Zbyňky Šolcové. Ve spojení s písněmi a áriemi pro mezzosoprán Daniely Demuthové prezentuje širokou škálu tematických koncertů (tříkrálový, velikonoční, mariánský, adventní, vánoční atd.). K nejúspěšnějším programům tria patří Poetická zastavení, Klenoty české hudby, Hudba královen a Adventní kalendář. Všechny tyto tituly vyšly v průběhu let také na stejnojmenných CD. Soubor však připravuje též několik nových projektů např. Na křídlech hudby, Čtvero ročních období či Písně beze slov.

V rámci spolupráce se Základní uměleckou školou v Rožnově se představí jako předskokan Antonio Herman – zpěv, který zazpívá skladbu od C. Velazquez: Bésama Mucho. Klavírní doprovod: Markéta Hauserová.

Kruh přátel hudby uvádí koncert v rámci cyklu Večery s klasikou.

Vstupné v předprodeji s místenkou: 100 Kč, v den akce a na místě s místenkou: 150 Kč. Předprodej vstupenek probíhá od 14. 10. v T klubu a v TIC.

detaily

Žofie Vokálková – flétna 

Žofie Vokálková patřila již od svých muzikantských začátků mezi velmi výrazné talenty. V roce 1992 absolvovala Pražskou konzervatoř ve třídě prof. Františka Malotína. V dalším studiu pokračovala ve Francii u prof. Christiana Lardého a absolvovala mistrovské kurzy u Jamese Galwaye. K nejdůležitějším soutěžním oceněním patří 1. cena v mezinárodní soutěži Concertino Praga a zároveň cena za nejlepší provedení povinné skladby, 3. cena v mezinárodní soutěži vítězů evropských soutěží „Pacem in terris“ v Německu a v mezinárodní soutěži Pražské jaro získala Cenu hlavního města Prahy. V září roku 2000 získala jako první Evropanka Special Prize v prestižní soutěži „Web Concert Hall Competition“ v New Yorku. Má za sebou řadu koncertních sólových vystoupení s našimi i zahraničními orchestry (Francie, Německo, Řecko, Rakousko, USA, Japonsko), je pravidelným hostem mnoha prestižních festivalů. Pro rok 2009 připravila koncertní turné po Japonsku a USA. Koncertně provedla řadu premiér skladeb českých i zahraničních soudobých autorů (P. Eben, J. Obrovská, M. Schoedler) a též se podílela na několika CD s komorní hudbou. Od roku 1999 natočila pro holandské vydavatelství HLM několik sólových CD, např. šest koncertů op. 10 A. Vivaldiho, CD Mosaique for Golden Flute, CD Mozart in Prague. Nahrála řadu snímků pro rozhlas a televizi. Žofii Vokálkovou jsme měli možnost vidět v pořadech České televize Bez limitu, Terra musica, na TV Nova při udílení cen ANNO 2002, kde předávala cenu pro nejpopulárnějšího muže, a několikrát vystoupila na ČT 1 v rámci Adventního koncertu. Objevila se též na obálce časopisu Harmonie a v článcích našich i zahraničních časopisů. Několik let byla první flétnistkou Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK a sólistkou orchestru Virtuosi di Praga a Musici de Praga. S harfistkou Kateřinou Englichovou se věnuje komorní tvorbě pro flétnu a harfu (Duo SYRINX). Od roku 2007 je členkou tria MUSICA DOLCE VITA. Pravidelně vede mistrovské kursy a absolvuje sólová koncertní turné v Evropě, USA a Japonsku. (odkaz na www.zofie.v.sweb.cz)

Daniela Demuthová – mezzosoprán

Daniela Demuthová vystudovala klasický zpěv na Pražské konzervatoři (u prof. N. Vodičkové) a pokračovala ve studiu zpěvu u prof. J. Smolákové. Na svém kontě má stovky sólových koncertů jak u nás, tak i v zahraničí. K nejvýznamnějším hostováním patří bezesporu spolupráce s Berlínskou filharmonií v díle soudobého německého autora W. Rihma pod taktovkou Kenta Nagana a v roce 2005 ztvárnění role Abatyše v koncertním provedení Pucciniho Suor Angelica na Kanárských ostrovech. V prosinci 2007 spoluúčinkovala společně s flétnistkou Žofií Vokálkovou a Plzeňskou filharmonií na vánočním galakoncertě ve vyprodané Dvořákově síni pražského Rudolfina a při podobné příležitosti v prosinci roku 2010 excelovala v několika koncertních áriích za doprovodu pražských symfoniků. Z tuzemských orchestrů jmenujme dále spoluúčinkování s Českou filharmonií, Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, Symfonickým orchestrem FOK, Komorním orchestrem Národního divadla a dalšími. V současnosti se nejvíce věnuje komorní hudbě. Spolupracuje pravidelně jak s některými špičkovými hudebníky (A. Bárta - varhany, J. Šaroun - klavír, R. Měřinský - loutna…), tak s různými renomovanými komorními soubory (Virtuosi di Praga, Musica Bohemica, Pražští madrigalisté, Rožmberská kapela, Pražský kvintet). V roce 2005 založila společně s harfenistkou Zbyňkou Šolcovou a flétnistou Janem Machatem trio MUSICA DOLCE VITA, se kterým již absolvovala více než tři stovky koncertů. Se souborem dobových nástrojů Musica ad Tabulam natočila CD Písně Sefarditů - středověké španělské židovské písně. S triem  MUSICA DOLCE VITA nazpívala dosud čtyři CD Poetická zastavení, Klenoty české hudby, Hudba královen a Adventní kalendář. Kromě těchto sólových projektů spolupracovala na řadě dalších CD. http://www.musicadolcevita.eu/

Zbyňka Šolcová – harfa 

Zbyňka Šolcová absolvovala Pražskou konzervatoř ve třídě věhlasné české harfenistky prof. Libuše Váchalové a záhy po svém absolutoriu nastoupila dráhu sólové hráčky. V průběhu let kromě sólových vystoupení hostovala v mnoha orchestrech (Filharmonie Hradec Králové, Filharmonie Ostrava, Virtuosi di Praga, Český národní symfonický orchestr, Orchestr Státní opery Praha aj.) a má na svém kontě nahrávky pro Českou televizi, Český rozhlas, ale i pro zahraniční produkce (Deutsche Rundfunk, britskou společnost Silva Screen Records aj.). Během její bohaté kariéry ji mohli slyšet posluchači např. v Itálii, Německu, Švédsku, Francii, Monaku a samozřejmě na mnoha místech České republiky. Od r. 1992 byla členkou Rožmberské kapely, souboru zabývajícího se výhradně gotickou a renesanční hudbou. Zde kromě harfy hrála na řadu dalších historických nástrojů včetně gotické a háčkové harfy. S Rožmberskou kapelou natočila v průběhu let pět CD a ročně odehrála na desítky koncertů u nás i po celé Evropě. V posledních letech vystupuje zejména jako sólistka. V roce 2001 vydala sólové CD s názvem Harfa. Je také členkou několika komorních souborů a spolupracuje i s řadou našich významných umělců. Mezi ně patří Oldřich Vlček, Silvie Hessová, Mario Mesany, Hana Jonášová, Martina Kociánová, Jan Machat, ale také zástupci populární hudby jako Eva Pilarová, Zuzana Stirská aj. V roce 2005 stála u zrodu tria MUSICA DOLCE VITA, se kterým ji v poslední době mohou posluchači slyšet po celé České republice, kromě jiného, také v komponovaném pořadu s názvem Poetická zastavení, kde se můžeme setkat nejen s krásnou hudbou, ale též s milostnou poezií Zbyňky Šolcové. Básně ze sbírky City a pocity (nakladatelství Pragoline, 2005) čte mezzosopranistka Daniela Demuthová. V roce 2007 ji mohli návštěvníci kulturních akcí vidět také v souvislosti s projektem Múza očima múz. Jde o projekt fotografa a publicisty dr. Josefa Loudy, kterého se zúčastnilo 32 českých i zahraničních fotografek a jejich úkolem bylo svým vlastním pohledem a způsobem fotograficky ztvárnit ženu - hudebnici, jíž se stala právě Zbyňka Šolcová. Vznikl soubor unikátních fotografií, který se v roce 2008 stěhoval z Prahy i na další místa. (odkaz na www.zbynkasolcova.cz)

program

  • Antonio VIVALDI – Árie z oratoria Juditha triumphans
  • Anonym – Dva renesanční tance pro harfu
  • Marin MARAIS – Le Basque
  • Giovanni PAISIELLO – Arietta „Nel cor piú non mi sento“
  • Fryderyk CHOPIN – Variace na Rossiniho téma
  • Hector BERLIOZ – Kuplet z dramatické symfonie Romeo a Julie
  • Jules MASSENET – Meditace
  • Camille SAINT-SAENS – Labuť pro harfu sólo – Neviditelná flétna
  • Claude DEBUSSY – Syrinx pro sólovou flétnu
  • Leo DELIBES – La fille de Cadix
  • Zbyňka ŠOLCOVÁ – Láska v dešti (harfa sólo)
  • Cecile CHAMINADE – Concertino
  • Pauline VIARDOT – La barque de l’amour