Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

BÁRA BASIKOVÁ A ROŽNOVSKÝ SBOR JUVENTUS

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
9. 12.
Pátek

19:00

Společenský dům

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Pátek 9. prosince 2016 - 19:00 - Společenský dům

Vánoční koncert

BÁRA BASIKOVÁ A ROŽNOVSKÝ SBOR JUVENTUS

Vstupenky na Vánoční koncert jsou vyprodány. Kapacita sálu Společenského domu neumožňuje uspokojit všechny zájemce. Doporučujeme rezervovat se jako náhradník. Vstupenky uvolňujeme, pokud si někdo vstupenku nevyzvedne v termínu, pak kontaktujeme náhradníky.  A stává se také, že někdo onemocní a vstupenku nám nabídne k odprodeji, nebo přinese vstupenku až na místo. Pokud nejste zdaleka, můžete zkusit štěstí.

Koncert Báry Basikové s hostem, pěveckým sborem Juventus z rožnovského Gymnázia. 

Vstupné s místenkou, první polovina sálu: 280 Kč, druhá polovina sálu: 250 Kč. Rezervace byla možná přes webové stránky TKA od 26. července 2016. Předprodej vstupenek začal 14. listopadu 2016 v T klubu a TIC.

detaily

Bára Basiková je jednou z nejvýraznějších zpěvaček své generace. Po účinkování v kultovních kapelách Precedens a Stromboli se vydala na sólovou a muzikálovou dráhu. Výjimečný hlasový talent, žánrová univerzálnost, dar emocionální hloubky..., to je ona.

Bára Basiková se o hudbu zajímala odmalička. Již ve svých dvanácti letech (1975) se zúčastnila s písní Markétka soutěže Zpívá celá rodina. Z vítězství se ale tehdy radovali jiní. Na tehdejší LŠU navštěvovala hodiny klasického zpěvu. Po absolvování pražské jazykové základní školy v Ostrovní ulici vystudovala střední ekonomickou školu. Veřejně vystupovat začala v roce 1982 se skupinou Precedens, kde nejprve zastávala funkci sboristky. Později po odchodu Jana Sahary Hedla (1984) se stal její vokál dominujícím. V roce 1986 začala souběžně s Precedensem vystupovat i s rockovou formací Michala Pavlíčka – Stromboli. V roce 1988 však kvůli Stromboli Precedens opustila, aby se zase navrátila při natáčení alba Pompeje. Martin Němec (leader Precedensu) pochopil, že je velmi výrazná zpěvačka toužící se prosadit. Z Precedensu se stala její doprovodná kapela Basic Beat.

V roce 1994 se rozhodla pro vstup do rockové opery Jesus Christ Superstar, kde ztvárnila roli Máří Magdalény. Tuto roli lze nazývat jako životní a hrála ji čtyři roky. Následovaly další muzikálové nabídky, z nichž kývla na hlavní roli v kontroverzní muzikálové úpravě Dvořákovy opery Rusalka, k nacvičení titulní role v muzikálu Johanka z Arku, kterou alternovala s Lucií Bílou, i k roli Kleopatry ve stejnojmenném muzikálu Michala Davida (alternace Ilony Csákové, Moniky Absolonové i Radky Fišarové.) Následovala nabídka z Národního divadla do baletního představení Lucrezia Borgia režiséra Libora Vaculíka. Vystupovala v dvojroli baletka – zpěvačka.

Asi v roce 2003 dočasně opustila koncertní pódia. Na dva roky se stáhla do soukromí. Roku 2005 ale ohlásila návrat do kapely Precedens, která natočila v její nepřítomnosti dvě alba se zpěvákem Petrem Kolářem. Také kladně odpověděla na nabídku Michala Pavlíčka vystupovat v jeho muzikálu Obraz Doriana Graye, kde hraje trojroli (matku Doriana, Ještěrku a Operní divu). Vystupuje také v činohře Produkt s Tomášem Petříkem, kde opět alternuje s Lucií Bílou.

Juventus je smíšený pěvecký sbor studentů Gymnázia v Rožnově pod Radhoštěm, který vznikl v roce 1992. Od roku 2010 zpívá pod vedením sbormistryně Kateřiny Turzové, absolventky FF OU, a je otevřen všem fanouškům hudby a příznivcům sborového zpěvu.

Věkové spektrum sboristů vede napříč všemi ročníky osmiletého i čtyřletého gymnázia od nejmladších jedenáctiletých zpěváčků až po devatenáctileté technicky i výrazově zkušené sboristky a sboristy či absolventy.

Každým rokem je sbor obměňován. V jeho řadách se vystřídaly desítky členů a každoročně   se loučí  s vyzpívanými, hudebně schopnými studenty, jejichž místa opět doplňují nově příchozí talentovaní zpěváci. Znamená to, že v novém školním roce se formuje sbor i jeho repertoár skoro od počátku. Je to nikdy nekončící práce. A pak že perpetum mobile neexistuje.

Sbor pravidelně pořádá vánoční a benefiční koncerty v Rožnově pod Radhoštěm a jeho okolí. Každý rok také absolvuje příležitostná vystoupení, spíše komorní a klubové koncerty, kterým odpovídá jeho současný repertoár (duchovní kánony, spirituály, folkové balady) a výrazový charakter (uvolněnost, lehkost, radost ze zpěvu). V současnosti se orientuje rovněž na repertoár světové a české populární hudby. Všechny velmi těší zejména čas, kdy se znovu setkávají i s bývalými členy a absolventy, protože to jsou  opět společné chvíle zpívání

a vzpomínek. A právě tato atmosféra činí sbor jedinečným.