Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

INDIE DRUHÉ POLOVINY 20. STOLETÍ

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
4. 1.29. 3.

19:00

Galerie Na Radnici

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Středa 4. ledna až středa 29. března 2017 - Galerie Na Radnici

T klub – kulturní agentura ve spolupráci s městem Rožnov p. R. a fotografem Karlem Thomayerem si vás dovolují pozvat na výstavu

INDIE DRUHÉ POLOVINY 20. STOLETÍ

Cestování a fotografování věnoval Karel Thomayer svůj celý život. Jako průvodce Čedoku brázdil se svými klienty státy východní Evropy. Když mu to bylo již málo, začal v jazykové škole v tehdejším Gottwaldově studovat angličtinu s naivními plány dělat průvodce do Egypta.  K tomu bohužel v té době neměl ty nejdůležitější předpoklady. Štěstí se ale k němu otočilo přívětivou tváří, a jednoho dne místo obdivování pyramid přistával v indickém New Delhi, kde nakonec prožil šest roků svého života. Pochopitelně se svými nejvěrnějšími kamarády – fotoaparáty.

detaily

Žil a pracoval s Indy, pochopil jejich mentalitu, spřátelil se s nimi a to mu pomohlo i při jeho tehdejším koníčku. Jak vidíme na fotografiích, fotografované osoby ho nechávají nerušeně vniknout do svého soukromí, jako by ani neexistoval. V Indii pobýval dvakrát. V letech 1975-1976 a 1984-1989. Nejraději vzpomíná na svoji první cestu, kdy Indie byla o poznání originálnější než ta po 10 letech. O Indii říká, že je to země dvou světů. Zatímco ve velkoměstech mizí velice rychle orientální způsob života, venkov kráčí svým, věky formovaným tempem. Jen antény satelitů hlásají 20. století.

Importovaný západní životní styl nefotografoval. Uvědomoval si obrovskou nenávratnou ztrátu indické originality, a proto se soustředil na tu část běžného života, na kterou budeme zanedlouho jen nostalgicky vzpomínat. Z vystavených fotografií nehodnoťte Indii jako celek, ale ve fotografiích nalézejte tu drahocennou část orientálního způsobu života, který nám obrovským tempem mizí do nenávratna.

Po návratu z Indie využil možnosti právě se rodícího soukromého sektoru a své hobby zprofesionalizoval. Založil Nakladatelství Karel Thomayer se specializací na fotografii. Vydal obrazovou publikaci „Pohlednice z Česka – Postcards from Czechia“, která byla předána delegátům kongresu ze 76 zemí světa, pořádaným v Praze Evropskou asociací plastických chirurgů. Vydal několik leporel, kalendářů a více než 1300 druhů pohlednic, z nichž několik desítek je z Beskyd včetně Rožnova.

Více na www.karelthomayer.cz

Výstava začíná 4. ledna a potrvá do 29. března v Galerii Na Radnici v budově MěÚ na Masarykově náměstí. Je otevřena pondělí, středa 8-17 hodin, úterý, čtvrtek a pátek 8-14 hodin.