Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

CLARA NOVÁKOVÁ – flétna MONIKA KNOBLOCHOVÁ – cembalo

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
22. 2.
Středa

18:00

Společenský dům

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Středa 22. února 2017 - 18:00 - Společenský dům

CLARA NOVÁKOVÁ – FLÉTNA

MONIKA KNOBLOCHOVÁ – CEMBALO

Clara Nováková je dcera skladatele Jana Nováka, dlouholetá sóloflétnistka Ensemble Orchestral de Paris a mezinárodně uznávaná sólistka, nyní profesorka flétny na universitě v čínském Zushou.

Monika Knoblochová je jedna z nejvýraznějších interpretek současné české cembalové školy, žákyně Zuzany Růžičkové a laureátka mnoha národních i mezinárodních soutěží.

V programu uvedou obě dámy komplet flétnových sonát Johanna Sebastiana Bacha, kteréžto pak samy komentují a hudbu prokládají i kratičkými ukázkami dobových textů osobní korespondence J. S. Bacha a rovněž dobových anekdot, aby lehce uvolnily hudební atmosféru a skladby malinko nastínily v historickém kontextu.

V rámci spolupráce se Základní uměleckou školou v Rožnově p. R. se představí žáci ZUŠ flétnové duo ve složení Bára Kovářová a Maria Christina Herma s programem: Richard Rodney Benett – Konverzace části Andante a Vivace.

Kruh přátel hudby uvádí koncert v rámci cyklu Večery s klasikou.

Vstupné v předprodeji s místenkou: 100 Kč, v den akce a na místě s místenkou: 150 Kč. Rezervace od 22. 11. Prodej od 20. 1. v T klubu a v TIC.

detaily

Mezinárodně uznávaná flétnistka Clara Nováková se narodila v Brně v rodině hudebního skladatele Jana Nováka. Po delším pobytu v Dánsku a Itálii absolvovala studia na Vysoké hudební škole ve Stuttgartu u prof. Klause Schochowa a později na Conservatoire National Supérieur v Paříži u Michela Debosta, kde obdržela nejvyšší vyznamenání. Je laureátkou několika mezinárodních soutěží (Palmi, Ancona, Stresa) a nositelkou řady ocenění (Rotary-Preis Stuttgart, Pro Musicis Award ad.). V letech 1988 až 2006 působila jako 1. flétnistka Ensemble Orchestral de Paris, kromě toho vystupuje jako sólistka na nejvýznamnějších pódiích a festivalech (Salle Pleyel – Paříž, Carnegie Hall – New York, City Hall Theater – Hongkong, Leo S. Bing Theater – Los Angeles, Auditorio Leon de Greiff – Bogotá, Festival Darmstadt aj.), ale i v různých komorních souborech (KammerEnsemble de Paris, Trio Salomé, Trio Nobis, Ensemble Arcema, Smash Ensemble Salamanca). Velmi se zasazuje i o soudobou hudbu, intenzivně spolupracuje s mnoha skladateli a byla jí věnována řada hudebních děl. Nahrává pro rozhlas i televizi v řadě evropských států, natáčela pro BNL France, EMI, Gallo Swizerland, FNAC France, Maguelone a MODE New York. Nyní působí jako profesorka flétny na univerzitě v čínském Zushou.

Monika Knoblochová, interpretka vynikajících uměleckých a technických kvalit, zanícená vyznavačka autentické interpretace barokní hudby a současně renomovaná interpretka soudobé hudby, účastnice mnoha mistrovských kurzů v celé Evropě, držitelka řady prestižních interpretačních ocenění, je jedním z nejvýraznějších objevů mladé generace.

Po absolvování Konzervatoře v Praze studovala Monika Knoblochová cembalo na Akademii múzických umění v Praze ve třídě Giedré Lukšaité-Mrázkové a formou konzultací u Zuzany Růžičkové. V letech 1996-1998 studovala na Dresdner Akademie für alte Musik u Johna Tolla a od roku 2000 na Hochschule für Musik v Kolíně nad Rýnem ve třídě Ketila Haugsanda, kde v roce 2002 obdržela závěrečný diplom.

Tato studia si v roce 2002 obohatila tříměsíčním pobytem na Královské konzervatoři v Den Haagu ve třídě Jacquesa Ogga. V roce 2005 završila svá studia absolutoriem Mistrovské třídy u Christine Chornsheim na Hochschule für Musik und Theater v Mnichově.

V roce 1999 získala na mezinárodní soutěži Pražského jara 3. cenu a titul laureáta a Cenu Nadace Bohuslava Martinů za nejlepší provedení Koncertu pro cembalo a malý orchestr, který rovněž natočila na CD. V roce 2002 se stala držitelkou prestižní Davidoff Prix České republiky, v roce 2003 obdržela společně s Janou Semerádovou (barokní příčná flétna) 3. cenu a titul laureáta na 16. Grosser Förderpreiswettbewerb v Mnichově v kategorii historicky poučená interpretace staré hudby a v témž roce přidala ještě Cenu Společnosti Bohuslava Martinů na Mladém pódiu v Karlových Varech. Monika Knoblochová nahrála celou řadu kompaktních disků. Její poslední CD pro společnost Supraphon se Souborným dílem pro cembalo B. Martinů (2005) bylo oceněno mezinárodní kritikou – 4 Diapasons d'Or, 10 Jokers a CD měsíce časopisu Crescendo, Le Monde dela Musique. V roce 2006 nahrála spolu s violoncellistou P.  Nouzovským Bachovy Gambové sonáty pro společnost Cube Bohemia. CD získalo příznivé ohlasy kritiků doma i v zahraničí. Na jaře 2007 nahrála, opět pro Cube Bohemia, Invence J. S. Bacha a J. Nováka, které vyšly u příležitosti jejího recitálu ze stejných děl na festivalu Pražské jaro 2007.

Monika Knoblochová pravidelně vystupuje jako sólistka i komorní hráčka doma i v zahraničí (Německo, Rakousko, Belgie, Francie, Polsko). Je členkou souborů Duo Seraphim (spolu s flétnistkou Janou Semerádovou), Collegium Marianum (specializovaného na starou hudbu) a Resonance (specializovaného na hudbu XX. a XXI. století), jehož je zakládající členkou. Její rozmanitý repertoár sahá od autentické interpretace staré hudby přes klasiku až k soudobé hudbě. Premiérovala řadu soudobých skladeb, z nichž některé nahrála pro Český rozhlas. Od roku 2006 vede cembalovou třídu na Letní škole staré hudby v Rajnochovicích a od roku 2007 také na Akademii staré hudby při Masarykově univerzitě v Brně.