Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

ROŽNOVÁCI V ZÁŘI REFLEKTORŮ

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
3. 3.
Pátek

19:00

Společenský dům

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Pátek 3. března 2017 - 19:00 - Společenský dům

ROŽNOVÁCI V ZÁŘI REFLEKTORŮ

  • LUKÁŠ BAŘÁK
  • TOMÁŠ NEČAS (TOM GARCY)
  • PETR ULIČNÝ
  • ADAM ULIČNÝ

Akce v rámci oslav 750 let Rožnova pod Radhoštěm.

Beseda s Rožnováky, kteří se stali úspěšnými ve svých oborech.

V pořadu se vám představí:
Lukáš Bařák, operní pěvec, jenž v průběhu večera i zazpívá.
Tomáš Nečas, grafický designér, kreativní ředitel Usertechu s pobočkami v San Francisku, New Yorku i v Praze.
Petr Uličný, jenž v ČR a v inovačním centru při MIT univerzitě (Boston, USA) vyvinul inteligentní zařízení MouthMouse určené lidem s hendikepem.
Adam Uličný je tvůrcem nezávislého informačního portálu Rožnovák.cz.
Oba bratři sbírají zasloužená ocenění i na cestě muzikantské. Během večera vystoupí také jako hudebníci.

Pořad moderuje Lukáš Španihel.

Vstupné v předprodeji s místenkou: 100 Kč, v den akce a na místě s místenkou: 120 Kč.  Prodej od 3. 2. v T klubu a v TIC.

detaily | video

Lukáš Bařák

Barytonista Lukáš pochází z Rožnova pod Radhoštěm. V roce 2007 byl přijat na Janáčkovu konzervatoř a Gymnázium v Ostravě, od roku 2011 pokračuje ve studiu na Akademii múzických umění v Praze pod vedením doc. Ivana Kusnjera. Zde spolupracoval na mnoha představeních například v Manželských kontrapunktech Jiřího Pauera, jako Papageno v opeře Kouzelná flétna (Die Zauberflöte) W. A. Mozarta a v jiných.

V roce 2014 se zúčastnil letních pěveckých kurzů ve Vídni pod vedením Reginy Köbler a Bernda Weikla. Na podzim stejného roku debutoval v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích v představení Figarova svatba (Le nozze di Figaro) v titulní roli Figara, za kterou byl následně v širší nominaci na Cenu Thálie. V roce 2015 nastudoval roli Masetta z Dona Giovanniho pro letní stagionu ve Stavovském divadle v Praze. Zúčastnil se pěveckých kurzů pod vedením Adama Plachetky a také u maestra Renato Brusona v italském Arezzu. V sezoně 2015/2016 ztvárnil roli Papagena v opeře W. A. Mozarta Kouzelná flétna (Die Zauberflöte) v Divadle F. X. Šaldy v Liberci a absolvoval roční stáž na Universität für Musik und darstelende Kunst ve Vídni u profesorky Margit Klaushofer. V listopadu téhož roku se zúčastnil Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka, kde získal 3. cenu v kategorii Junior a cenu Národního divadla v Brně. V rámci vídeňské stáže účinkoval v divadle v Daegu (Jižní Korea) v roli Papagena. Vloni v září zpíval s Viener concertverein, maestrem Jamesem Juddem Mozartův program v první sezoně divadla v Dubaji. Nyní pokračuje v magisterském studiu Lied und Oratorium na Universität ve Vídni a spolu s tím zakončuje studium na HAMU.

Tomáš Nečas (Tom Garcy)

Tomáš studoval na rožnovském gymnáziu, ale v roce 2004 se s rodinou přestěhoval do Prahy. Po maturitě nejprve studoval na Fakultě architektury ČVUT, posléze vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou (UMPRUM), prošel ateliéry Grafického designu a vizuální komunikace a Nových médií. V oblasti grafického designu a reklamy se pohybuje více než osm let. Prošel jak reklamními agenturami na pozicích grafika, Art Directora či Creative Directora, tak prací na volné noze, kde často inicioval vlastní projekty. Momentálně působí jako kreativní ředitel Usertechu s pobočkami v San Francisku, New Yorku a v Praze.

Petr Uličný

Petr přestoupil z šesté třídy ZŠ Pod Skalkou na rožnovské gymnázium, kde v roce 1999 složil maturitní zkoušku. Nejkrásnější chvíle v této středoškolské době prožil nejen v legendárním rožnovském divadle pod vedením pánů profesorů Hambálka a Jelínka, hraním v rožnovských kapelách se svým bratrem Adamem (Arena, Project1923, Brachos, LucieLive), ale také při volnočasovém konstruování různých inteligentních elektronických zařízení, která se stala základem dalšího počínání, a to studia robotiky na VŠB-TU v Ostravě. O několik let později v roce 2009 Petr sám vymyslel a zkonstruoval první prototypy unikátních produktů založených na prvcích umělé inteligence – základ produktové linie inteligentních kompenzačních pomůcek, které dnes nesou název MouthMouseⓇ. „Dědeček pracoval v rožnovské Tesle a přivedl mě spolu s rodiči jako malého kluka k elektronice. Je to typický příběh nejen můj, ale také mnoha dalších šikovných Rožnovanů, jejichž tátové zde rozvíjeli tradiční odvětví. Rožnov je naše Silicon Valley,”  řekl pro Spektrum Rožnovska Petr Uličný, který v roce 2011 působil v Inovačním centru při MIT univerzitě v americkém Bostonu, kde se vzdělával a též inovoval svou produktovou řadu. Ve zdokonalování svých inteligentních pomůcek, jež dnes používají stovky lidí  včetně  předních českých zdravotnických pracovišť, Petr neustále pokračuje. „Jelikož problémy uživatelů dobře znám, chci pro ně zhotovovat ještě kvalitnější produkty, které jim samotným a také jejich rodinám přinesou větší pohodlí, samostatnost a nezávislost v nelehkých životních situacích,” dodal Petr Uličný. Koncept MouthMouseⓇ umožňuje lidem s pohybovým omezením ovládat různá zařízení běžné domácí potřeby (např. počítač, mobil, televizi, dveře, rádio, světlo apod.) a to způsobem, jaký dovoluje hendikep uživatele (např. jazykem, rty, pohledem, dechem, hlasem apod.). Chytré pomůcky se dokážou přizpůsobit proměnlivému hendikepu svého uživatele, ať se jedná o dospělého člověka nebo dítě.  MouthMouseⓇ dnes oceňují nejen uživatelé v České republice a zahraničí. Dalšího ocenění se Petrovy chytré produkty dočkaly také umístěním na první příčce v inovační soutěži StartUp Harvest, dále řadou reportáží v hlavních zpravodajských relacích České televize a v neposlední řadě také různými články a rozhovory. „Rožnov mi poskytl nejen dobré vzdělání pro technický obor, ale také pro ten hudební. To díky ZUŠce, pánům Goláňovi, Macečkovi, Korgerovi, kteří se mi pečlivě věnovali. Z toho jsme mohli i s mým bratrem vycházet například  v různých hudebních soutěžích, kde se nám podařilo uspět. Hudba je pro mě zábavou, relaxací, stejně jako prostředí našeho krásného Rožnova, a proto jsme s bráchou pány redaktory z TV Óčko neváhali kdysi pozvat až sem k nám – do parku, do ZUŠky a taky na Kramolišov, jak je vidět na pamětním videu, které můžete zhlédnout v odkazu :-),“ řekl Petr s úsměvem.
youtube.com

Adam Uličný

V šesti letech nastoupil na rožnovskou Základní uměleckou školu, kdy se v přípravné výchově, pod vedením paní učitelky Vařejčkové, učil první rytmice a prvním tónům. Po jedenácti letech intenzivní hry na klavír díky rodičům, babičce a paní učitelce Grebrové se stal absolventem školy. Hudba se stala neodmyslitelnou součástí života a spolu s bratrem Petrem tak začali vystupovat veřejně v několika hudebních uskupeních (Arena, Project1923, LucieLive, MaryLand, Brachos) nejen v České republice. Po těchto bohatých zkušenostech Adam ovládá snad všechny hudební nástroje, od kláves, piana, akustické kytary, přes bicí nástroje, basovou či elektrickou kytaru a jak sám říká, „dejte mi chvilku a já se na to naučím hrát“. Vše navíc doplňuje zpěvem. Během studií na střední a vysoké škole Adama zaujaly internetové technologie a marketing, což ho přivedlo v roce 2010 k myšlence vytvořit první nezávislý informační portál města Rožnova Rožnovák.cz®. Protože žádný  tohoto typu neexistoval, během krátké chvíle si jej oblíbily tisíce návštěvníků nejen z České republiky. „Portál Rožnovák.cz® se dnes pyšní kolem 14 000 návštěvníků měsíčně, což nabízí firmám se efektivně prezentovat. Také díky originální doméně je oblíbeným a vyhledávaným místem na internetu. Najdete v něm vždy čerstvé informace o dění ve městě, přehled  kulturních akcí, přehled restaurací a ubytovacích zařízení, ručně tříděný katalog firem nebo také třeba první internetovou inzerci zdarma… Prostě vše, co každý správný turista či občan našeho krásného města potřebují,“ dodává pro Spektrum Rožnovska Adam Uličný.