Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

CHVÁLA TRUBKY Marek VAJO – trubka Jiří HOUDEK – trubka Marek ZVOLÁNEK – trubka Daniela VALTOVÁ KOSINOVÁ – varhany

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
16. 5.
Úterý

19:00

kostel Všech svatých

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Úterý 16. května 2017 - 19:00 - kostel Všech svatých

CHVÁLA TRUBKY

PRAGUE BAROQUE TRUMPETS

MAREK ZVOLÁNEK, JIŘÍ HOUDEK, MAREK VAJO – trubky

&

DANIELA VALTOVÁ KOSINOVÁ – varhany

V rámci spolupráce se Základní uměleckou školou v Rožnově p. R. se představí žáci ZUŠ Kateřina Blinková - lesní roh a Michael Fojtů - varhany, J. S. Bach - Chorál arr. F. Sparke. 

Kruh přátel hudby uvádí koncert v rámci cyklu Večery s klasikou.

Vstupné v předprodeji: 100 Kč, v den akce a na místě: 150 Kč. Rezervace od 22. 11. Prodej od 13. 4. v T klubu a v TIC.

detaily

Jiří Houdek pochází z Hradce Králové, studoval Pražskou konzervatoř. Vyhrál rozhlasovou soutěž Concertino Praga v roce 1996 v kategorii trubka. Na trubku hraje od dvanácti let. Osm let hraje také v Národním divadle. Myslí, že se v SOČRu podařilo vybudovat jednu z nejlepších trumpetových skupin v Praze nejen po profesní stránce, ale také té osobní a přátelské. Nehrají jen v rámci orchestru, ale tráví spolu čas i komorní hrou a natáčením všeho možného v hudebních studiích.

Marek Zvolánek, absolvent Pražské konzervatoře ze třídy Antonína Vaigla, na sebe brzy upozornil četnými úspěchy. Dále studoval u Hanse Gansche v prestižním salcburském Mozarteu a na berlínské Hudební akademii u Konradina Grotha. Už v osmnácti letech se stal členem České filharmonie, kterou tehdy řídil Václav Neumann. Velmi brzy se díky technické virtuozitě a krásnému tónu zařadil také mezi vyhledávané sólisty („…kantable Passagen wechseln mit brillanter Virtuosität...“, Lipsko, květen 2003). V současné době působí jako sólotrumpetista Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Vystoupil na významných pódiích, na mezinárodních hudebních festivalech Pražské jaro nebo Smetanova Litomyšl. Jako sólista účinkoval se SOČRem, s Pražským komorním orchestrem, se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK, se Sukovým komorním orchestrem či s Virtuosi di Praga, s Moravskou filharmonií Olomouc, Severočeskou filharmonií Teplice, v zahraničí s Neue Lausitzer Philharmonie. Jako host působil v Basilejském symfonickém orchestru a v Lisabonské filharmonii. Rovněž byl přizván do prestižního souboru Ten of the Best, který tvoří deset nejlepších trumpetistů světa.  V roce 2004 vedl Marek Zvolánek mistrovské kurzy v japonské Ósace. Ve stejném roce byl v rozhlasové síti Euroradia uveden přímý přenos jeho sólového vánočního koncertu v doprovodu varhan. Umělec se podílel na řadě CD, mj. nahrál pro americkou společnost Crystal Records Druhý braniborský koncert (1997), představil se v rámci projektu Ceremony of Trumpets a v roce 2002 natočil CD s Pražskými žesťovými sólisty. Jeho sólovou činnost reprezentuje CD barokních koncertů (Hertel, Haydn, Richter, Tartini) natočené roku 2003. Titul se u odborné kritiky setkal s vynikajícími ohlasy („...vše vytváří téměř dokonalou scenérii pro mimořádný posluchačský zážitek i v celosvětovém srovnání… Myslím, že CD Baroque Trumpet Concertos Marka Zvolánka má velkou šanci zasáhnout do hudebního povědomí i v mezinárodním rozsahu...“, Harmonie, leden 2007).

Od roku 2001 hraje Marek Zvolánek exkluzivně na nástroj špičkové rakouské společnosti Schagerl Music Instruments.

Marek Vajo je absolventem pražské konzervatoře z trumpetové třídy Antonína Vajgla a Hudební fakulty AMU v Praze u Václava Junka. Za studií i v současnosti hostuje v předních pražských orchestrech (Pražská komorní filharmonie, Česká filharmonie, Pražský komorní orchestr, Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK a další). Úspěšně se zúčastnil řady mezinárodních soutěží, mezi které patří soutěž v Koreji v roce 2000, dále v Paříži a samozřejmě soutěž Pražského jara v České republice. Marek Vajo se věnuje rovněž sólové a komorní hře a je členem několika významných žesťových souborů. Pravidelně vystupuje jako sólista na koncertech Cyklu moderní a soudobé hudby Krása dneška ve Švandově divadle, které pořádá Pražská komorní filharmonie.

Daniela Valtová Kosinová studovala varhanní hru na Konzervatoři v Pardubicích (doc. Václav Rabas), na Hudební fakultě AMU v Praze (doc. Jaroslav Tůma) a poté v Hamburku u prof. Wolfganga Zerera. Je laureátkou a držitelkou 3. ceny z mezinárodní varhanní soutěže v Brně. Nyní je varhanicí a klavíristkou Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK, mimo to koncertuje po celé Evropě jako sólistka i jako členka různých ansámblů. Kromě klasické hudby prezentuje úspěšně také svou vlastní tvorbu na pomezí jazzu, blues a podobných žánrů. Natočila debutové album Meeting Point a byla pozvána na několik mezinárodních jazzových festivalů.