Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Synkopy 61, 5P Luboše Pospíšila

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
24. 4.
Středa

19:00

Společenský dům

Společný koncert legendárních skupin

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Středa 24. dubna 2024 - 19:00 - Společenský dům

Synkopy 61, 5P Luboše Pospíšila

Luboš Pospíšil, matador české hudební scény s hlasem, který si nespletete prožívá jedno z nejšťastnějších období své více než padesátileté kariéry, kterou akcentuje nová deska Poesis Beat (2021) a i čtyřicáté výročí vydání kultovního debutu Tenhle vítr jsem měl rád.
Aktuální šňůra nabízí průřez celou protagonistovou kariérou - publikum se dočká osvědčených songů ze zlaté éry (Jekyll a Hyde, Soukromá cesta do nikam...), ale i novodobých hitů (Vznikla zem, Tak navštiv bar...) a tří písniček z novinky Poesis Beat.
Pospíšilův tenor za bicími jistí bubeník Jakub Nývlt (též Sto zvířat, Oskar Petr...), elektrickou kytaru krotí Mirek Linhart (YoYo Band), klávesy kapelníka Ondřeje Fencla (Schodiště, V. Merta, Marsyas…) tmelí spodek, rytmiku dotváří baskytarista Jakub Červinka (Etc, Sto zvířat, Jan Burian...), na perkuse dobarvuje a zpívá Michal Hnátek (Divadlo Elf, Jan Hrubý a trio...) Unikátem na scéně jsou sehrané pětihlasy jako další poznávací znamení současných 5P, semknutých kolem Pospíšila. Generační bariéry rozmetává síla kolektivu, kapela hraje s radostí, byť některé písně jsou starší než někteří účinkující. A možná právě proto. Alba aktuálních 5P ověnčují pozitivní novinářské ohlasy, ale i na svou dobu slušné prodeje, v souvislosti se Soukromou elegií recenzenti psali o „nejlepším albu od dob A nestřílejte na milence. Turné střídá turné, ročně odehraje L.P. kolem osmdesáti koncertů. Jako by těch křížků nebylo 73, ale dvakrát méně.

V pořadu „Válka je vůl“ se představí naši nejdéle hrající beatová skupina, která patřila v šedesátých, sedmdesátých a osmdesátých letech ke špičce naší populární hudby, Synkopy 61. Proslula neotřelou vlastní tvorbou a zejména výbornými vícehlasými vokály, za které si vysloužila od kritiků označení „Moravští Beach Boys“ a získala mnohá ocenění na hudebních festivalech u nás i v zahraničí.

Obsazení:
Petr Směja – sólo kytara, zpěv, Jiří Rybář – bicí, zpěv, Jan Korbička – klávesové nástroje, akustická kytara, zpěv, Vilém Majtner – baskytara, akustická kytara, sólo zpěv

Na programu jsou vlastní skladby: Válka je vůl, Černý racek, Žárlivá dívka, Marťan, Suita pro J. S. Bacha, Casanova, Bůh lenosti i světové hity skupiny Beach Boys: Sloop John B., Barbara Ann, Do It Again a další. Všechny písně vyšly na gramodeskách Pantonu, nebo později na cd nakladatelství FT records pod názvem: Válka je vůl, Vol. 1, 2, 3. V roce 2008 vyšlo 2CD : Festival / Xantipa / Formule 1 + bonus a v roce 2009 vinylové 2LP se stejným názvem.

Koncert se koná za podpory Nadace SYNOT.

Vstupné na sezení s místenkou 350 Kč, na stání 300 Kč, senioři 200 Kč. Předprodej od 12. 3. od 8:30 v kanceláři Téčka, TIC nebo online. Slevu pro seniory nelze uplatnit online.