Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

připravujeme

DuoNiTrio Eva Prchalová - flétna Ondřej Valenta - varhany

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
14. 5.
Úterý

19:00

kostel Všech svatých

Koncert varhaníka Ondřeje Valenty a flétnistky Evy Prchalové.

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Úterý 14. května 2024 - 19:00 - kostel Všech svatých

DuoNiTrio

Eva Prchalová - flétna, Ondřej Valenta - varhany

Flétnistka Eva Prchalová a varhaník Ondřej Valenta společně působí jako duo již od roku 2012, kdy se potkali při studiu Pražské konzervatoře. V začátcích takto vedle ryze školních projektů realizovali společně koncerty po kostelích v menších městech po České republice. Od roku 2014 spolupracují tito dva hudebníci s houslistkou Šárkou Petříkovou jako soubor NiTrio. Od té doby soubor uskutečňuje také koncerty většího rozsahu i s dalšími kolegy (zpěv, fagot a pod.) jako NiTrioEnsemble či naopak v kombinaci dvou nástrojů jako DuoNiTrio, kdy kladou větší důraz na šíři možností každého z nástrojů.

Eva Prchalová

pochází z Liberce, kde se již od dětství věnovala hře na hudební nástroje a zpěvu (mj. Severáček). Od šestnácti let působila v mezinárodním studentském orchestru Europera. Po ukončení gymnázia byla přijata ke studiu příčné flétny do třídy Jana Riedlbaucha na Pražskou konzervatoř a vedlejšího oboru varhan u prof. Jana Hory, díky čemuž se seznámila s mnoha varhaníky, se který-mi dodnes spolupracuje. S varhanicí Ivanou Michalovičovou podnikly vedle četných tuzemských koncertů také dvě cesty do Kanady. S varhaníkem Ondřejem Valentou vystupuje jako duo či společně s houslistkou Šárkou Petříkovou jako komorní soubor NiTrio. Zkušenosti s komorní hudbou načerpala také v dechovém kvintetu, díky kterému mimo jiné vystoupila v rámci festivalu Pražské jaro. Dodnes se zapojuje do hudebního života ve svém rodném Liberci, kde je mimo jiné členkou folklórního souboru Jizera. Hudbě se věnuje rovněž z pohledu muzikologie. Je doktorandkou na Ústavu hudební vědy FF UK v Praze.

Ondřej Valenta

varhaník katedrály sv. Víta v Praze, koncertní varhaník, pedagog Pražské konzervatoře, titulární varhaník a regenschori při Královské kolegiátní kapitule na pražském Vyšehradě, kde spoluzaložil a umělecky vede mezinárodní festival "Varhanní Vyšehrad". 
Mezi lety 2014 a 2019 studoval na Akademii múzických umění v Praze u Pavla Černého. Tomu předcházelo studium v letech 2009 - 2015 pod vedením předního českého varhaníka, Jana Hory, na varhanním oddělení Pražské konzervatoře, kde se zároveň věnoval hře na cembalo u Ivany Bažantové a hře na klavír u Jany Macharáčkové. Ve studiu hry na cembalo pokračoval i na Akademii múzických umění v Praze ve třídě Moniky Knoblochové. 
V akademickém roce 2017 / 2018 své vzdělání obohatil studijním pobytem na prestižní Universität Mozarteum v Salcburku pod vedením prof. Hannfrieda Luckeho. A dále pak v roce 2020 / 2021 na Hochschule für Musik und Theater v Mnichově u prof. Christine Schornsheim. 
Úspěšně se zúčastnil již několika interpretačních soutěží (zejména Organum regium v Pardubicích a Bachův varhanní podzim v Brně). Své vzdělání doplňuje pravidelně na mistrovských kurzech u nás i v zahraničí (Německo, Francie, Nizozemí, Španělsko, Lichtenštejnsko) pod vedením předních odborníků (J. Tůma, M. Schmeding, P. Crivelaro, L. Lohmann, E. Wiersinga, T. Jellema, J. P. Griveau, S. Baier, K. Urbaniak).
Je vyhledávaným spoluhráčem s pěvci, instrumentalisty, sbory i orchestry. Vystoupil již například s Českým národním symfonickým orchestrem, PKF - Prague Philharmonia, Severočeskou filharmonií Teplice, Karlovarským symfonickým orchestrem či orchestrem Divadla F. X. Šaldy v Liberci. Intenzivněji spolupracuje především s flétnistkou Evou Prchalovou a houslistkou Šárkou Petříkovou, s nimiž založil soubor NiTrio. Jeho vystoupení zaznamenala také Česká televize a Český rozhlas. Kromě koncertní činnosti v České republice (MVF u sv. Jakuba v Praze, Dvořákova Nelahozeves, MHF Karla Ditterse z Dittersdorfu, Festival Jakuba Jana Ryby, Tóny nad městy ad.) vystoupil již i ve Francii, Španělsku, Německu, Itálii, Švédsku, Dánsku, Rakousku a v Polsku. Vedle toho též publikuje odborné články.

Program

G. F. Händel - Sonata d moll
J. K. Vaňhal - Fuga
W. A. Mozart - Andante C dur
J. K. Vaňhal - Sonáta G dur: Adagio, Presto
- Fuga
G. Ph. Telemanna, Fantazie pro sólovou flétnu, č. 3 h moll
Händel - Ciacona
Benda - Koncert pro flétnu, I. věta

Vstupné v předprodeji: 140 Kč, v den akce a na místě: 200 Kč. Rezervace a prodej v sídle Téčka a v TIC nebo online od 9. 4. od 8:30 hodin.

Držitelé Rožnovské seniorské karty: 110 Kč.
Zvýhodněné vstupné bude možné zakoupit v předprodeji v sídle Téčka a v TIC nebo na místě vždy po předložení Rožnovské seniorské karty.
Hlavní partneři akce: Nadace Český hudební fond.