Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

AKTUÁLNĚ - PROSINEC 2020

levá šipkalistopad 2020leden 2021pravá šipka

Rozhovory, diskuze a tématické pořady se zajímavými osobnostmi ze světa kultury a společenského dění můžete nově poslouchat na našem webu a také na všech podcastových aplikacích. Každý týden v úterý zveřejňujeme nový díl.

O adventu s knězem Lukášem Engelmannem si povídala Alena Čípová

Advent lékem aneb zaposlouchejte se do zamyšlení kněze PhLic. Lukáše Engelmanna nad otázkami po významu tohoto času pro věřící i nevěřící. Srdečně zve autorka pořadu Alena Čípová

detaily

První epizodou je rozhovor Aleny Čípové s P. PhLic. Mgr. Lukášem Engelmannem o tom, čím může pro nás být advent, jaká je jeho historie, jaké jsou v něm ukryty symboliky a další zajímavostech spojených s tímto předvánočním časem.

P. PhLic. Mgr. Lukáš Engelmann se narodil v roce 1980 v Hrabyni. Vystudoval gymnázium v Opavě. Poté studoval na Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Vysvěcen na kněze byl v roce 2006. Od roku 2005 byl nejdříve jáhnem, poté kaplanem ve farnosti Místek. Postgraduální studia probíhaly na Papežské gregoriánské univerzitě v Římě v oboru psychologie s výcvikem v psychodynamické terapii. Nyní je ustanoven duchovním správcem farnosti Ostrava-Třebovice. Mimo to se věnuje terapeutické činnosti pro zasvěcené osoby, hendikepovaným a osobám s homosexuální orientací.

Na otázku jak se Otec Lukáš váže k Rožnovu? Odpovídá moderátorka tohoto dílu Alena Čípová: „Tím, že působím jako katechetka na farnosti v Rožnově pod Radhoštěm, tak mě minulý rok napadlo pozvat otce Lukáše do naší farnosti, aby pro nás připravil postní duchovní obnovu, což je čas, kdy se jako křesťané zamýšlíme nad svým životem a snažíme se i s tím naším životem něco udělat, posunout se dál.“. Otec Lukáš vzpomíná: „Bylo to velice milé setkání s lidmi z farnosti, dokonce s některými z nich jsem studoval v rámci Teologické fakultě, takže mám v Rožnově a okolí pár přátel.“

Níže najdete odkazy na náš podcast ve streamovacích službách. A můžete se rovnou přihlásit k odběru, ať vám nic neunikne.

Rozhovor s Petrem Fialou nejen o nové desce

Jaké to je točit akustickou desku nebo odehrát s jednou kapelou během roku 20 různých koncertů bez diváků a mnoho dalšího se dozvíte od frontmana kapely Mňága a Žďorp Petra Fialy. K poslechu srdečně zve autor pořadu Zbyněk Terner.

více

Druhým podcastem otevíráme hudební téma. Když se řekne hudba z Valašska, tak kromě obligátních asociací na lidovou hudbu s cimbálem a houslemi mnohým naskočí Mňága a Žďorp, kapela fungující od konce osmdesátých let, která je nazaměnitelná svým písničkářstvím s hořkosladce depresivními texty protagonisty Petra Fialy. Zabrousíme do historie kapel, ve kterých začínal, budeme se věnovat letošnímu streamovému roku, poznáme zákulisí profesionálních muzikantů a dozvíme se i plány do budoucna. Mňága a Žďorp v tisíci polohách.

S Kristýnou Podzimkovou o filmových a divadelních rolích, kultuře a covidu

Z rožnovského dramaťáku na filmový festival Sundance aneb herecká pouť Kristýny Podzimkové. Příjemný poslech přeje autor podcastu Petr Kopecký.

více

Mladá česká herečka Kristýna Podzimnová se narodila prvního májového dne roku 1985 v Rožnově pod Radhoštěm. Už odmala projevovala určité umělecké nadání - navštěvovala folklorní a dramatické kroužky, také ráda tančila a zpívala. Nebylo překvapením, když se rozhodla pro studium dramatického oboru na Janáčkově konzervatoři v Ostravě, po kterém jí bylo nabídnuto angažmá v Těšínském divadle v Českém Těšíně.

Kouzlo filmového plátna poprvé okusila menší rolí v Jakubiskově filmu BATHORY. Podstatně větší šancí pro ni byl německý režisér Veit Helmer. Ten sháněl mladou herečku do hlavní ženské role pro svou novou alegorickou komedii ABSURDISTÁN a Kristýna prošla sítem čítajícím na šest set hereček z bezmála třiceti zemí světa! V televizi jsme ji mohli vidět v seriálu HBO "Bez vědomí" nebo taky v seriálech Ulice či Slunečná.

Povídání s Josefem Bosákem o jeho cestě do fotografického ráje

„Když vezmeš fotku, může být klidně rozmazaná. Buď to tam je, nebo není“, říká fotograf Josef Bosák v rozhovoru s autorem pořadu Zbyňkem Ternerem.

více

Ačkoli rodištěm Josefa Bosáka je Starý Bohumín, díky rodičům, kteří oba pocházejí z rázovité beskydské vísky Javorníky Stanovnice, mu proudí v žilách ryzí valašská krev. Od roku 2004 je členem rožnovského fotoklubu R9. Od té doby se pravidelně zúčastňuje různých fotosoutěží a salónů, díky kterým získal titul AFIAP a EFIAP. Podařilo se mu proniknout na stránky magazínů PhotoArt a Československá fotografie. Stranou nezůstaly ani výstavní síně – podílel se na společných výstavách s fotoklubem R9 a dalšími autory, přičemž vrchol představuje realizace samostatné výstavy Mé cesty. Od roku 2009 se stal členem ČFFU. Pozornost zaměřuje k podobám člověka a k reportáži a protože se dlouhý čas pohyboval mezi muzikanty, tak i k hudebním skupinám.