Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

AKTUÁLNĚ - LEDEN 2021

levá šipkaprosinec 2020únor 2021pravá šipka

Rožnovská alternativní hudební scéna – díl první

Ctib hovoří o lokálních punkových kapelách a pouští jejich skladby, ať už současné, tak historické.

více

Rožnov je kromě asociací na Valašské muzeum v přírodě či legendární podnik Tesla rovněž synonymem pro aktivní hudební alternativní scénu. Daniel Stibor, řečený taky Ctib, je hybatelem muzikantského podhoubí již dlouhou dobu a přináší svůj vhled do centra dění, ale zároveň se dokáže odprostit od ryze subjektivních pocitů a podává informovanou sondu o stavu zdejší nezávislé hudby. V tomto díle si vzal do parády aktuální desky roku 2020 od Kultra! a Lucifer efekt, řeč se přirozeně stočila i na spřízněné projekty a starší nahrávky.

S Tomášem Doruškou o filmu, kultuře a ekologii

S rožnovským režisérem, střihačem a pedagogem FAMU o jeho filmových začátcích a následných úspěších. Řeč bude nejen o filmu Radhošť a dokumentech, ale i o tom, proč se Tomáš věnoval či věnuje ve své tvorbě Romům, životnímu prostředí a protestům v Turecku. Příjemný poslech přeje autor podcastu Petr Kopecký.

více

Tomáš Doruška je střihač, režisér a producent dokumentárních filmů. Vyrůstal v Rožnově pod Radhoštěm, kam se stále skrze svou tvorbu vrací.
Dráhu profesionála předcházelo amatérské období a natáčení absurdních skečů ve skupině Ovar-B. Studium na FAMU mu pomohlo kultivovat schopnost přiblížit se k objektu a pozorovací metodou zachycovat překvapivé detaily.
Koprodukoval a režíroval svůj absolventský povídkový film Radhošť (2001), podařilo se jej uvést do distribuce a získal za něj cenu Mezinárodní asociace filmových klubů. V roli dramaturga ho najdeme mimo jiné u vtipného a oceňovaného animovaného filmu Zlínská polévka (2007), který jako jediný film z toho roku reprezentoval Česko na prestižním festivalu v Annecy.
Po krátkém působení na filmové škole ve Zlíně učí od roku 2006 na plný úvazek na několika katedrách FAMU, nově vede obor mezinárodní filmové Montage.
Jako režisér a střihač natočil asi 20 krátkých dokumentů a nezávislých filmů. Vyzkoušel si různé žánry od cestopisné road movie přes polohraný vzdělávací pořad pro děti až po autorský dokumentární film.

Marek Jelínek o životě na kolech

O tom jaké to je projet tři kontinenty na koloběžce a jaký je to pocit ocitnout se ze dne na den na Valašsku. Podcast uvádí Pavel Jakubík.

více

Marek Jelínek, kluk z Kolína, jednoho dne zanechal dobře placené práce na manažerské pozici v logistice a rozhodl se opustit stereotyp, ale zároveň také jistoty, a začít cestovat po světě. V roce 2016 se postavil na stupátko koloběžky a už z něj prakticky neslezl. V povídání s Pavlem Jakubíkem se dozvíte co všechno mu tato změna dala a zda mu také něco vzala, ale také o tom, proč je samozřejmé podporovat charitativní projekty nebo o tom jak vidí lidi na Valašsku.

 

S producentem Ladislavem Cmíralem o rutině, kreativitě a humoru

Napadlo Vás někdy jak může úhel pohledu režiséra dokumentu, ovlivnit úhel pohledu diváka? Poslechněte si rozhovor na nějž Vás srdečně zve Zbyněk Terner.

více

Ladislav Cmíral vystudoval dokumentaristiku na FAMU a také sociologii a politologii na Masarykově univerzitě v Brně. Působí jako producent, režisér a střihač. Je autorem dokumentárního snímku Padá hovno, něco si přej (2003), spolupracoval na realizaci televizních dokumentárních cyklů Neznámí hrdinové (2007) a Ptáčata aneb nejsme žádná béčka (2010). Vlastní produkční společnost CIREAL production.