Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

AKTUÁLNĚ - ÚNOR 2021

levá šipkaleden 2021březen 2021pravá šipka

Rožnovská alternativní hudební scéna – díl druhý

Nové desky kapel Innoxia Corpora a Chorobopop spatřily světlo světa na přelomu roku. S aktualitami na rožnovské alternativní hudební scéně vás seznámí autor pořadu Ctib.

více

Původně zuberská, dnes zašovsko-zubersko-rožnovská punková kapela Innoxia Corpora odehrála svůj první koncert v roce 1997 a svou debutovou desku Je těžké otočit prst proti sobě vydala o tři roky později. Na začátku února 2021 vychází kapele na pražském labelu Silver Rocket nová nahrávka Stigma. Rožnovská postpunková skupina Chorobopop je skupina služebně daleko mladší než Innoxia, s vydáním desky ovšem své kolegy o pár týdnů předběhla, jejich prvotina Kočky, krysy, celebrity spatřila světlo světa v prosinci 2020. Jak obě novinky zapadají do kontextu rožnovské alternativní hudební scény? Jak znějí další hudební aktivity muzikantů ze zúčastněných kapel? A koho že to má Innoxia Corpora na druhé straně desky?

Klára Blažková – lidová hudba a jazz

Jedna žena – mnoho barev v podobě lidského hlasu. Zpěv a kultura jsou neodmyslitelně srostlé s jejím životem. Spusťte podcast, objevte valašský klenot žijící v Rožnově a poslechněte si ukázky z nového CD Ensemblu Flair, v němž je „hlavní hrdinkou“ můj host Klára Blažková. Příjemný poslech přeje Alena Čípová

více

Klára Blažková má na svém kontě již tři sólová alba pod názvy „Laštověnka lítá“ (2007) a „BROLN uvádí Kláru Blažkovou a její přátele“ (2010) a „V klíně rodných hor“ (2016).
Základní hlasové techniky si osvojila ve vsetínských pěveckých sborech PaedDr. Heleny Kaločové a v soukromých hodinách zpěvu. V roce 2001 získala 2. místo v celostátní pěvecké soutěži KARLOVARSKÝ SKŘIVÁNEK. V tomto období se začala blíže seznamovat s lidovou písní a folklorem. O rok později se Klára zúčastnila celostátní soutěže dětských interpretů lidových písní ZPĚVÁČEK. Právě díky této soutěži, kde obsadila 2. místo, se jí dostalo příležitosti zazpívat si s Vojenským uměleckým souborem ONDRÁŠ z Brna, s Orchestrem ľudových nástrojov Rádio Bratislava (OĽUN) a s ostravskou Cimbálovou muzikou TECHNIK Jana Rokyty. Následovala spolupráce se Zdeňkem KAŠPAREM, primášem CM JASÉNKA, s rožnovskou CM SOLÁŇ, s Valašským orchestrem lidových nástrojů (VOLN) a s Cimbálovou muzikou & Taneční skupinou KOTÁR. Od roku 2007 je Klára kmenovou sólistkou Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů (BROLN).
V letech 2003-2005 se jako sboristka i sólistka komorního kvarteta podílela na hudebních barokních projektech dirigenta Romana Válka spolu s pěveckým sborem CANTICUM CAMERALE (Zlín), barokního souboru MUSICA FLOREA pod vedením Marka Štryncla.
Láska k hudebnímu folkloru se promítla i do budoucího profesního zaměření Kláry. Po úspěšném ukončení osmiletého studia na Masarykově gymnáziu ve Vsetíně se rozhodla své zálibě věnovat intenzivněji a odborněji. Vystudovala dva magisterské obory: Management v kultuře a Etnologii na Masarykově univerzitě v Brně.
V současnosti Klára pracuje na pozici PR Manager a produkční Domu kultury Vsetín, zajišťuje PR, vyučuje na soukromé ZUŠ KOSTKA lidový a populární zpěv a je členkou přípravného týmu Mezinárodního hudebního festivalu MUSICA PURA v Ostravě, je programovou ředitelkou MFF Vsetínský krpec a podílí se na tvorbě a realizaci folklorních programů (MFF Vsetínský krpec, MFF Strážnice, MFF Léto na Soláni), poskytuje konzultace a hlasovou průpravu v oblasti lidového zpěvu, umělecky vede od roku 2009 svou dívčí Pěveckou skupinu BLAženky a pravidelně zasedá v porotách soutěží interpretů lidových písní.
Po boku Ensemble FLAIR se Kláře umělecky daří, o čemž svědčí hned dva významné úspěchy v rámci bienále Mezinárodní soutěže rozhlasových nahrávek hudebního folkloru GRAND PRIX SVETOZÁRA STRAČINU v Bratislavě, kde v roce 2015 s Ensemble FLAIR získali 1. místo "hlavní cenu" za píseň "Ej, lásko, lásko". Svůj pěvecký talent stvrdila v soutěži i v roce 2017, kde v konkurenci 46 snímků z celého světa obsadila 3. místo s nahrávkou stereofonní kompozice Jana Rokyty s názvem "V klíně rodných hor", jejíž je Klára jedinou interpretkou. Ani v roce 2019 nezůstal snímek "Jánske" bez vavřínů a získal cenu za nejlepší technickou úroveň nahrávky, kterou nazpívala společně s Denisou Kopačkovou z Bratislavy.
Kromě lidové písně a folkloru se Klára od roku 2005 věnuje také interpretaci jazzu. Lyrický, do tmava zabarvený mezzosoprán Kláry Blažkové je tak díky své verzatilnosti dobře využitelný v různých hudebních žánrech. Zpěvačku charakterizuje věrné procítění hudebního materiálu, neutuchající zájem o práci s detaily, jakož i neustálá snaha o věrnou stylovou interpretaci a pravdivost pěveckého projevu.

S Richardem Vodičkou o udržitelném designu a rožnovském výtvarném kvasu

O udržitelném designu, vizuálním smogu a inspirativním kulturním prostředí Rožnova devadesátých hovoří šéf studia 519 Richard Vodička. Příjemný poslech přeje autor podcastu Petr Kopecký.

více

Richard Vodička je ředitel studia 519, které v poslední době posbíralo hned tři prestižní ceny Red Dot Design a také ocenění za nejkrásnější knihu roku 2019 (autorů do 30 let). V podcastu prozrazuje, že design není jen drahou zálibou či luxusem, který si většina lidí nemůže dovolit. Hovoří i o udržitelném designu a Asociaci českého průmyslového designu, na jejímž zrodu se podílel. V dobrém vzpomíná na rožnovskou ZUŠ, která v devadesátých letech nabízela mnoho tvůrčích impulzů. Komentuje i rožnovskou kulturní scénu, jež je plná schopných kreativců. Také vysvětluje, co mu dala zkušenost na stipendijním pobytu v USA, který absolvoval díky Fulbrightově komisi. 

S Rostislavem Nevludem o procházkách

Povídání s Rosťou Nevludem, klukem z rožnovských Horních Pasek, který zdolal legendární Pacifickou hřebenovku. Více než 4200 km dlouhou stezku na západním pobřeží USA.

více

Rosťa Nevlud je člověk, který se rozhodl nezůstat dlouho na jednom místě. Ač je rožnovák, tak Vánoce v roce 2020 byly jeho první po více než 6 letech, které strávil v Rožnově pod Radhoštěm. Do té doby byl neustále v pohybu a na různých místech světa. Je to také člověk, který má rád, jak on sám říká, procházky. Asi i proto zdolal dva legendární treky. Pacifickou hřebenovku vinoucí se přes 4200 km po západním pobřeží USA a novozélandskou Te Araroa, která se táhne více než 3000 km přes severní a jižní ostrov Nového Zélandu. V podcastu odhalí co člověk cítí po dokončení několikaměsíční cesty, co je to hiker hunger a dá posluchačům recept na Ramen Bomb.