Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

AKTUÁLNĚ - BŘEZEN 2021

levá šipkaúnor 2021duben 2021pravá šipka

Radúz Mácha – Národním divadlem to nekončí…

S divadelním, filmovým a seriálovým hercem, jakož i tvůrcem audioknih si povídal Zbyněk Terner o jeho cestě na prkna Zlaté kapličky a výzvách mimo ni.

více

Herec Radúz Mácha je zejména televizním divákům znám ze seriálu Cesty domů II a z koprodukčního romantického snímku Přijde letos Ježíšek? Úspěchy na divadle slavil ale již mnohem dřív.
V rámci studia dramatického oboru Janáčkovy konzervatoře v  Ostravě hostoval v Těšínském divadle, v ostravském Divadle Petra Bezruče a v Národním divadle moravskoslezském . Po úspěšném absolvování ostravské konzervatoře byl přijat na JAMU v Brně, obor činoherního herectví, hostoval v divadle Husa na provázku či v HaDivadle.
Už v průběhu posledního ročníku studia JAMU Radúz Mácha hostoval ve Stavovském divadle a na Nové scéně. Hrál v představeních Konec masopustu, Deváté srdce, Zkrocení zlé ženy, Nosorožci, Ohlušující pach bílé, Naši furianti.
Účinkoval v inscenaci Vladimír Morávka 1789 aneb Dokonalé štěstí a v unikátním projektu Roberta Wilsona 1914.  V srpnu 2011 se stal členem činohry Národního divadla, kde na prkna, co znamenají svět, vstoupil mj. v Strakonickém dudákovi, Modrém ptákovi, v Zemětřesení v Londýně či v Manon Lescaut.

Jindřich Motýl – filmový producent

S Jindřichem Motýlem převážně o filmu Krajina ve stínu, který získal šest ocenění Český lev za rok 2020. A mimo jiné i o tom proč se člověk rozhodně stát filmovým producentem a co taková pozice obnáší nebo proč je potřeba nová verze klasické pohádky Pyšná princezna.

více

Jindřich Motýl žije v Rožnově pod Radhoštěm od 14 let. Absolvoval zde střední školu a v mládí byl aktivní v T klubu, hrával také na kytaru v duu Strunce. Byl moderátorem na známém rádiu Apollo a dlouhá léta majitelem úspěšné reklamní agentury, která zpracovávala zakázky od velkých českých firem. V současnosti je především úspěšným filmovým producentem, jehož společnost LuminarFilm produkovala úspěšný film Bohdana Slámy Krajina ve stínu, který získal celkem 7 sošek Českých lvů a to za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli, nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli, nejlepší scénář, střih, hudbu, kostýmy a cenu za filmový plakát. V podcastu hovořil s Pavlem Jakubíkem o tom jak vznikal scénář k tomuto unikátnímu snímku, jakou roli hrají kostýmy nebo proč přišlo rozhodnutí natáčet na klasický filmový pás a zda to přineslo tvorbě filmu spíše pozitiva nebo negativa. A samozřejmě také o motivaci stát se filmovým producentem nebo o důležitosti sociálního kontaktu v T klubu před desítkami let

Rožnovská alternativní hudební scéna - díl třetí

V dalším podcastu věnovaném alternativní hudební scéně zaměříme pozornost na nedávno vzniklé nahrávky kapel sídlících jinde než v Rožnově, na kterých se ovšem podepsali rožnovští muzikanti. Těšit se můžete na ostravskou kapelu München Konflikt nebo na pražské Vole, ke slyšení toho ale bude daleko více.

více

Historie kapely Vole sahá hluboko do nultých let, v té době spolu začali kytarista David a basák Emil hrát v noiserockové kapele Transwaggon. Postupem času založili agresivní punkový Hlinomaz, a když se čas Hlinomazu nachýlil, vzniklo Vole. To, že tam bude zpívat Tomáš, který se znal s bubeníkem Ondrou z pražské AVU, nebylo od začátku vůbec jisté. Marek Zeman (Bahratal, V0nt) se ovšem z postu zpěváka slovy kluků „vymarodil“ a Tomáš z původně zamýšleného postu basáka organicky přešel za mikrofon. A stará se i o texty, které jsou plné živých obrazů, především z pražských ulic. Právě Praha, město milované i nenáviděné a především město, kde se všichni členové sešli, dává špinavé kulisy obrazům ze života pankáčů. Ať už míří do práce, nebo z práce, poslouchají heavy metal, nebo se jen potloukají kolem a sledují, co se kolem děje.

Emil Křižka - režisér

Režisér Emil Křižka, původním vzděláním kamenosochař v rozhovoru se Zbyňkem Ternerem prozradí, čím ho fascinuje film a jak se k němu dostal.

více

Výtvarník se zálibou v symbolismu a surrealismu, Původně kamenosochař je nyní předním českým grafikem, ilustrátorem a návrhářem knižních obálek pro nakladatelství v Česku i na Slovensku. Má za sebou knižní debut MYSTERIUM TREMENDUM a jeho horror Ruchoth Raoth získal cenu za nejlepší herecký výkon v hlavní roli, na festivalu v Las Vegas. Jeho nový film čeká na premiéru.

Marian Friedl - hudebník, etnomuzikolog, pedagog

Pravidelný host rožnovských pódií Marian Friedl – muzikant s obrovským nasazením v objevování hudebních možností, zejména v kombinaci žánrů a barev mnoha nástrojů, kterými vládne.  Tohle vše se odráží na jeho nejnovějším CD "11 Podob lásky", které tento podcast nabízí i se vzpomínkou na Jitku Šuranskou. K poslechu zve Alena Čípová.

více

Marian Friedl, hudebník, etnomuzikolog, pedagog, je členem několika hudebních projektů různého zaměření, v nichž zpívá, hraje na kontrabas, lidové flétny, dudy, klarinet, malý cimbál a další nástroje. Účinkuje na více než dvou desítkách CD, často s předními interprety české či zahraniční scény. V roce 2014 nahrál například album NOCZ and Iva Bittová (Hevhetia), v roce 2016 Divé Husy s Jitkou Šuranskou a Martinem Krajíčkem (nominováno na hudební cenu Anděl 2016) či v tomtéž roce album Mateřština s Jiřím Slavíkem (Anděl 2016 v kategorii world music). Svou osobní vizi moravské world music vtělil do autorského projektu Beránci a vlci, jehož stejnojmenné album získalo ocenění Anděl 2017 v kategorii folk. V roce 2019 mu vyšla sólová deska Beskydská Odysea (Indies Scope), neofolklorní projekt Píseň ZEMĚ (Animal Music), jako sideman účinkuje také na loňských albech norsko-české formace NOCZ and Choir (Hevhetia) či projektu skladatele a dirigenta Petra Breinera Slovenské tance (Slovenská filharmónia).